29.08.2022
Proiectul prin care se propune reformarea Curtii Supreme de Justitie - remis spre consultare publica. Care sunt principalele modificari? Ministerul Justitiei: „va fi trimis si Comisiei de la Venetia pentru expertizare”

Proiectul ministerului Justitiei prin care se propune reformarea Curtii Supreme de Justitie a fost remis spre consultare publica. 

„Pana la data de 6 septembrie, institutiile responsabile din domeniul justitiei, dar si organizatiile neguvernamentale urmeaza sa vina cu propuneri si recomandari pentru imbunatatirea proiectului de lege. Proiectul va fi remis si Comisiei de la Venetia pentru expertizare”, se arata in comunicatul ministerului Justitiei. 

Potrivit proiectului, una dintre principalele modificari majore propuse se refera la modificarea componentei CSJ si micsorarea numarului de judecatori de la 33 la 20 de judecatori pana la 1 iunie 2023, cand urmeaza sa isi inceapa activitatea noua componenta a CSJ.

„Magistratii CSJ vor fi selectati de Consiliul Suprem al Magistraturii, prin concurs public, in baza de merit. 13 judecatori vor fi selectati din randul judecatorilor de cariera (pentru persoanele care au activat in calitate de judecator in instantele judecatoresti, proiectul prevede o experienta de cel putin 8 ani efectiv lucrati in calitate de judecator; pentru persoanele care au activat in calitate de judecator al Curtii Constitutionale sau al Curtii Europene pentru Drepturile Omului (CtEDO) – o experienta de cel putin 6 ani efectiv lucrati in functia respectiva) si 7 judecatori vor fi selectati din randul juristilor non-judecatori (avocati, procurori, profesori universitari), care au o experienta de cel putin 10 ani efectiv lucrati in functiile respective”, spun autoritatile. 

La fel, proiectul prevede efectuarea evaluarii extraordinare a actualilor judecatori ai CSJ, precum si a candidatilor la cele 7 functii destinate non-judecatorilor. Evaluarea extraordinara se va efectua in doua etape: evaluarea integritatii etice si financiare, si evaluarea profesionalismului.

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.

Articole din aceeasi categorie