09.10.2019
Profil electoral: Vlad Turcanu, candidat la functia de primar general al municipiului Chisinau din partea Partidului Popular Romanesc - anticoruptie.md
Fostul purtator de cuvant al presedintelui Nicolae Timofti, jurnalistul si liderul Partidului Popular Romanesc, Vlad Turcanu, va concura la alegerile din 20 octombrie pentru functia de primar general al municipiului Chisinau.

Vlad Turcanu este jurnalist de profesie. A activat la Teleradio Moldova intre 1992 si 1999. A devenit apoi director marketing la Radio Contact. Intre 2001 si 2004 a lucrat la Radio Europa Libera, dupa care, timp de doi ani a fost expert in comunicare la doua proiecte medicale ale Comisiei Europene. Intre 2006 si 2008 a fost membru al Consiliului Coordonator al Audiovizualului. La 19 aprilie 2012 a fost numit in functia de purtator de cuvant si consilier pentru comunicare al presedintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti. Pe 21 ianuarie 2016, Turcanu si-a anuntat demisia din functia de consilier pe comunicare. Asta dupa ce cu o zi mai devreme el a declarat in direct, la mai multe posturi de televiziune, ca ceremonia de depunere a juramantului a Guvernului Filip in fata presedintelui Nicolae Timofti va fi amanata. Totusi, evenimentul a avut loc, miercuri, 20 ianuarie, in jurul orei 23.00. „Am facut declaratii cu privire la amanarea ceremoniei pentru o alta zi si ora. Aceasta a fost pozitia oficiala a institutiei prezidentiale pana la ora 22.00. Dupa, s-a decis ca membrii Cabinetului sa depuna juramantul. Am dezinformat opinia publica, lucru pe care il consider inacceptabil si nedemocratic”, a spus Turcanu in cadrul unui briefing de presa.

La sfarsitul lunii august curent, Vlad Turcanu a fost numit lider al partidului Liberal Reformator. Formatiunea a fost redenumita in Partidul Popular Romanesc.

In declaratia de avere pentru 2013, Vlad Turcanu a raportat un salariu anual de 150 de mii de lei, un autoturism de marca Subaru Forester, achizitionat in 2008 cu 140 de mii de lei, precum si calitatea de fondator al companiei Ecuatii TV SRL. In declaratia pentru 2014, Turcanu a indicat venituri de 145 de mii de lei si un teren intravilan de sase ari cumparat in acelasi an. Restul informatiilor au ramas neschimbate. In actul prezentat la CNI (actuala ANI, n.r.) un an mai tarziu, candidatul PPR a trecut venituri de 162 de mii de lei. In ultima declaratie de avere, pentru 2017-2018, Vlad Turcanu a indicat venituri de 611 mii de lei din salariile sale si ale sotiei. Pe langa terenul raportat anterior, Turcanu a trecut pe hartie si alte doua loturi intravilane, de sase, respectiv 18 ari, achizitionate in 2018 contra sumei totale de 314 mii de lei. Tot in 2018 familia Turcanu a procurat cu 400 de mii de lei un imobil de 95 de metri patrati, precum si un automobil de model Toyota, pentru care a achitat 130 de mii de lei.

Articole din aceeasi categorie