15.10.2019
Profil electoral: Vitalie Marinuta, candidatul Partidului Verde Ecologist pentru functia de primar general al municipiului Chisinau - anticoruptie.md
Vitalie Marinuta, fostul ministru al Apararii in guvernele Filat 1, Filat 2 si Leanca, candideaza la functia de sef al Primariei Capitalei din partea Partidului Verde Ecologist. Initial, el a fost exponent al Partidului Liberal, dupa care, in urma unui conflict cu Mihai Ghimpu, a pierdut sustinerea formatiunii politice conduse de acesta si s-a alaturat Partidului Liberal Reformator, pentru ca mai apoi sa adere la Partidul Democrat. Chiar daca, dupa alegerile din 2014, a disparut din spatiul public, cinci ani mai tarziu, actualul ministru al Apararii, Pavel Voicu, l-a acuzat de mai multe ilegalitati care ar fi avut loc la minister pe durata mandatului lui Marinuta. Acuzatiile au fost insa respinse de fostul sef de la Aparare, scrie Anticoruptie.md

Vitalie Marinuta are studii militare facute in Republica Moldova, SUA si Federatia Rusa si un stagiu in armata SUA. In perioada iulie 1992 - ianuarie 1999, a fost ofiter al Batalionului cu Destinatie Speciala a Ministerului Apararii din Republica Moldova (comandant de pluton, comandant de companie, sef stat major, loctiitor comandant batalion). Din octombrie 2000 si pana in decembrie 2002, este comandantul Batalionului 22 de mentinere a pacii din cadrul Ministerului Apararii. Marinuta a activat in cadrul Comandamentul Central al SUA dislocat in statul Florida, unde a condus un grup de experti pe subiectul terorismului prin sinucidere.

A fost Ministru al Apararii Republicii Moldova in perioada 2009-2014, in Guvernele Filat si Leanca. A facut parte din Partidul Liberal. La alegerile parlamentare din 2010 a fost inclus cu numarul 23 in lista PL pentru functia de deputat. In aprilie 2013, de rand cu alti 30 de membri ai PL, a anuntat ca s-au reunit in Consiliul de Reformare a Partidului Liberal (CRPL), cerand alegerea lui Dorin Chirtoaca in fruntea PL-ului, in locul lui Mihai Ghimpu. Drept urmare, Partidul Liberal si-a retras sustinerea politica pentru Marinuta ca ministru al Apararii. Ulterior el si-a anuntat demisia si a devenit membru al noii formatiuni politice, Partidul Liberal Reformator. In vara anului 2014, Marinuta a fost exclus din PLR dupa ce a venit cu mai multe acuzatii la adresa liderilor partidului. In noiembrie 2014, Marinuta a aderat la Partidul Democrat. In prezent Vitalie Marinuta este secretarul general al Partidului Verde Ecologist din R. Moldova si detine functia de director la SRL Mari Grup, afacere pe care a fondat-o in 2007. La alegerile parlamentare din 24 februarie curent a candidat la functia de deputat in circumscriptia nr 19, Ivancea, insa a obtinut doar 1,69% din numarul total de voturi valabil exprimate, clasandu-se pe penultimul loc.

Averea si donatiile generoase catre Partidul Liberal

Declaratiile de avere ale lui Vitalie Marinuta pentru anii 2009 – 2011 nu sunt disponibile. In 2012, fostul ministru al Apararii a ajuns in atentia Comisiei Nationale de Integritate (actuala Autoritate Nationala de Integritate) pentru ca nu a completat la timp declaratiile de avere si de interese personale, dupa ce a fost investit in Guvernul Leanca. Pentru ca Marinuta nu a despus declaratiile in decurs de 20 de zile de la data investirii, CNI a intocmit un proces-verbal, iar ministrul a achitat o amenda. In declaratia de avere pentru anul 2012, Marinuta indica o casa de locuit in satul Holercani din raionul Dubasari construita in anul 2003, cu o valoare cadastrala de peste 27 de mii de lei, un automobil de model Kia Sorento fabricat in 2006, procurat in 2011 cu 120 de mii de lei, precum si doua firme – SRL Mari Grup, specializata in comertul cu amanuntul, si SRL Faintur care desfasoara activitati legate de turism. Familia Marinuta mai trecea pe hartie un imprumut de 70 de mii de dolari de la o persoana fizica.

In declaratia pentru 2013, pe langa proprietatile raportate anterior, Marinuta a mai trecut un apartament de 131 de metri patrati, cu o valoare cadastrala de peste 442 de mii de lei, procurat in urma unui contract de investitii din 2008. Potrivit actului prezentat la CNI un an mai tarziu, in 2014 Vitalie Marinuta a vandut cu 120 de mii de lei automobilul de model KIA si a achizitionat in schimb un alt autoturism, de marca Honda CRV, contra sumei de 150 de mii de lei. De asemenea, au disparut datele despre datoria in marime de 70 de mii de dolari, dar a fost trecuta in schimb o alta datorie, de 100 de mii de euro, scadenta in 2015 (!).

In ultima declaratie de avere si interese personale, pentru 2017-2018, depusa la CEC in preajma alegerilor parlamentare din 2019, a indicat venituri de 323 de mii de lei din salariul sau si al sotiei, vanzarea unei case de locuit, precum si din pensia de militar. Marinuta a mai trecut pe hartie o donatie de cinci mii de euro, doua terenuri intravilane, doua case de locuit si un automobil de model Toyota Prius, luat in leasing in 2017. La capitolul datorii, Marinuta a indicat acelasi credit in marime de 70 de mii de dolari luat in 2007, scadent in 2022 cu o rata a dobanzii de 7%, un alt credit luat in 2015, de 900 de mii de lei, pe care trebuie sa-l intoarca pana in 2023 cu o rata a dobanzii de 11%. Anul trecut Marinuta s-a mai imprumutat cu 50 de mii de lei, bani pe care trebuie sa-i restituie pana in 2020 cu o rata a dobanzii de 15%.

Intr-o ancheta a Centrului de Investigatii Jurnalistice se arata ca, in Campania electorala pentru alegerile parlamentare din 2010, Vitalie Marinuta a facut o donatie in marime de 150 de mii de lei catre Partidul Liberal.

Acuzatiile privind vanzarea armamentului, armele facute cadou si gradele militare acordate ilegal

La mijlocul lunii august curent, ministrul Apararii, Pavel Voicu, a facut publice, in cadrul unei conferinte de presa, mai multe ilegalitati care ar fi avut loc la minister pe timpul guvernarilor anterior, inclusiv pe durata mandatului lui Vitalie Marinuta. Printre altele, Voicu a mentionat ca Marinuta si-ar fi facut cadou sie si altor demnitari mai multe arme, dar si ar fi acordat ilegal grade militare. In acelasi timp, potrivit ministrului, Marinuta ar fi coordonat o schema prin intermediul Aeroportului International Marculesti. „Peste 40 de tone de munitii au fost vandute prin Aeroportul Marculesti. Munitia era transmisa in dotare la aeroport, ca mai apoi sa se vanda. Bine ca s-a implicat SIS, dar erau pregatite inca 100 de tone spre vanzare. S-a stabilit ca munitiile au ajuns in Armenia”, a precizat oficialul.

Vitalie Marinuta a respins acuzatiile lansate de Pavel Voicu. Referindu-se la acuzatiile privind armele primite drept cadou, Marinuta a precizat ca detine un pistol TT, cu numele sau inscriptionat, ca recunostinta din partea Armatei Nationale pentru eforturile sale aduse modernizarii Armatei Nationale. Aceasta arma, a precizat fostul ministrul, a fost inclusa in declaratia sa de avere. In cazul acordarii gradelor militare, generalul de brigada a precizat ca a acordat in perioada mandatului sau pana la 500 de avansari, dar sustine ca le-a oferit legal. Referitor la acuzatiile ca ar fi vandut ilegal armament, Marinuta a subliniat ca oamenii legii ar fi verificat tranzactiile si nu ar fi depistat incalcari. „Tehnica militara vanduta era pusa in lista de comercializare de Parlamentul R. Moldova. Procuratura Generala a cercetat de doua ori cauza si a decis ca totul a fost legal”, a precizat Marinuta.

Articole din aceeasi categorie