08.10.2019
Profil electoral: Valeriu Munteanu, candidatul partidului Uniunea Salvati Basarabia pentru functia de primar general al municipiului Chisinau - Anticoruptie.md
Valeriu Munteanu, fostul ministru al Mediului in guvernele Strelet si Filip, candideaza la functia de sef al Primariei Capitalei din partea Partidului Uniunea Salvati Basarabia. Asupra sa au planat suspiciuni de implicare in conflicte de interese dupa ce jurnalistii au scris ca l-a angajat in calitate de consilier pe finul sau de cununie. De asemenea, un raport al Curtii de Conturi arata ca Munteanu a contribuit la utilizarea ineficienta a banilor publici prin finantarea unor proiecte considerate nerentabile de unii experti, scrie anticoruptie.md

Valeriu Munteanu este licentiat in drept. In 2007, a candidat independent si a fost ales primar al satului Floreni, Anenii Noi, functie pe care a detinut-o pana la alegerile parlamentare anticipate din iulie 2009, cand a fost ales deputat pe listele Partidului Liberal (PL). Si-a pastrat mandatul de deputat si dupa alegerile parlamentare din 28 noiembrie 2010 si din 30 noiembrie 2014.

La 30 iulie 2015 a fost numit ministru al Mediului, functie pe care a parasit-o doi ani mai tarziu, pe 29 mai 2017.

Din septembrie 2010 a detinut functia de vicepresedinte al Partidului Liberal si membru al Biroului Politic al Partidului Liberal. In mai 2018, in cadrul alegerilor locale noi, a fost candidatul liberalilor la primaria Capitalei, reusind sa acumuleze 3,61 % din sufragii.

In decembrie 2018 s-a retras din PL, pentru ca la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, sa candideze pe lista Blocului ACUM, in circumscriptia uninominala nr. 18 de la Orhei. S-a clasat pe locul 2, cu 20,11% din numarul total de voturi valabil exprimate.

La 21 iulie Valeriu Munteanu a lansat un nou partid politic, cu viziuni unionste, Uniunea Salvati Basarabia, obiectivul primordial al careia ar fi „reunirea Republicii Moldova cu Romania”. Formatiunea politica a fost constituita in baza fostului partid Miscarea Actiunea Europeana, care anterior a fuzionat cu Partidul Liberal. La o luna distanta, Munteanu si-a anuntat participarea in alegerile locale generale.

Averea si suspiciunile de implicare in conflicte de interese

Averea familiei Munteanu nu s-a marit esential pe parcursul anilor in care candidatul a detinut functii publice. Potrivit portalului avere.md, administrat de echipa Asociatiei Pentru Democratie Participativa „ADEPT”, declaratiile pentru anii 2009–2011 ale lui Valeriu Munteanu contin informatii incomplete despre proprietatile acumulate pana la data depunerii declaratiei, contrar prevederilor legislatiei in vigoare. Astfel, pana in anul 2012 Valeriu Munteanu nu declarase valoarea casei de locuit situata in satul Floreni, raionul Anenii Noi, indicand doar suprafata acesteia. Judecand dupa faptul ca suprafata declarata a casei de locuit a crescut intre anii 2011 si 2012, putem presupune ca aceasta s-a aflat in proces de constructie pana in anul 2012, iar valoarea lotului pe care este amplasata casa a fost inclusa in valoarea casei, mentioneaza expertii ADEPT.

Astfel, in 2009, candidatul la sefia Capitalei declara ca are in proprietate o casa de 143 de metri patrati situata in satul Floreni. In declaratia pentru 2010, imobilul nu mai este raportat. In acelasi timp, nu sunt raportate nici eventuale venituri din instrainarea acestuia. In 2011, casa este din nou trecuta in declaratia de avere a lui Valeriu Munteanu. In declaratia de avere pentru 2012, la capitolul cladiri este trecut un imobil mai mare, de 220 de metri patrati, evaluat la 146.600 de lei. In 2013 si 2014, informatiile din declaratiile de avere raman neschimbate. In 2015, in afara de casa de locuit, Munteanu raporteaza si un automobil de model Volvo XC, fabricat in 2009, pe care l-ar fi cumparat cu suma de 150.000 de lei. In declaratia de avere pentru 2016, Valeriu Munteanu a trecut pentru prima data pe hartie un teren intravilan de opt ari, dobandit inca in 2007, precum si doua constructii auxiliare de 38,8, respectiv 35,4 metri patrati, neraportate anterior. Ziarul de garda a scris ca Munteanu a obtinut terenul de la primaria din localitate in octombrie 2007 in baza unui „titlu de autentificare a dreptului detinatorului de teren”. „Terenul pentru constructia casei mi-a fost repartizat de consiliul local Floreni la fel ca oricarei familii tinere din Floreni. In ultimii 25 de ani, la Floreni au fost repartizate cel putin 500 de loturi in acest sens. Casa am construit-o pe parcursul mai multor ani din banii de la nunta si din salariul meu si al sotiei”, le-a declarat Munteanu jurnalistilor de la ZdG.

In ultima declaratie de avere a lui Valeriu Munteanu, pentru 2017-2018, depusa in campania electorala pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, candidatul a raportat aceleasi bunuri, plus un automobil de marca Skoda Octavia, fabricat in 2014 si achizitionat in 2017 cu 100 de mii de lei.

Sotii Munteanu sunt fondatorii a doua companii. In noiembrie 2017, sotia lui Valeriu Munteanu, Victoria, a fondat firma Calimara Fashion SRL, care are sediul juridic in casa familiei de la Floreni. Pe 2 ianuarie 2018, si Valeriu Munteanu devine fondatorul unei companii – Rebuscons SRL. Firma este administrata de Igor Munteanu.

Potrivit portalului avere.md, la alegerile parlamentare din anul 2010, Munteanu a donat pentru Partidul Liberal suma de 150.000 lei in conditiile in care venitul sau anual a constituit 180.354 lei.

Portalul Moldova Curata a scris ca in perioada cand s-a aflat in functia de ministru al Mediului, Valeriu Munteanu a devenit nasul de cununie al consilierului sau, Alexandru Bostan. Solicitat de jurnalisti, Munteanu a spus ca nu vede un conflict de interese in aceasta situatie, de vreme ce legea nu contine notiunile de „nas” si „fin”. „Eu respect cu strictete legislatia Republicii Moldova, inclusiv cea care stabileste regimul juridic al incompatibilitatilor si al conflictelor de interese”, a raspuns Valeriu Munteanu. Precizam ca legislatia interzice conducatorilor institutiilor publice sa aiba in subordine rude apropiate. In cazul in care exista asemenea situatii, ele trebuie declarate sau solutionate.

Utilizarea ineficienta a banilor publici

In calitate de presedinte al Consiliului de Administrare al Fondului Ecologic National, Valeriu Munteanu a contribuit la utilizarea ineficienta a banilor publici prin finantarea unor proiecte considerate nerentabile de unii experti. Un raport al Curtii de Conturi din iunie 2018 arata ca CA al FEN nu a tinut cont de rezultatele expertizei proiectelor efectuate de experti din domeniu, iar acest lucru a generat cheltuieli ineficiente pentru bugetul de stat. Specialisti care au expertizat proiectul investitional „Constructia statiei de epurare din s. Bacioi” au emis un aviz negativ, argumentand refuzul prin faptul ca „investitia solicitata este una ineficienta, la o distanta de cca 5 -10 km existand o statie de epurare functionala si un operator puternic care gestioneaza sectorul pentru intreg mun. Chisinau, care poate prelua apele uzate si din s.Bacioi”. In pofida acestui fapt, Consiliul de Administratie, in frunte cu Valeriu Munteanu, a aprobat spre finantare proiectul respectiv, acesta beneficiind de un milion de lei. O situatie asemanatoare se atesta si privitor la proiectul „Constructia sistemului de apeduct in s. Harbovat, r-nul Anenii Noi”. In acest caz, specialistul care a efectuat expertiza si-a argumentat refuzul prin faptul ca apa din sonda nu va fi potabila. Acesta recomanda utilizarea apei doar dupa tratare, insa proiectul nu prevedea solutii pentru tratarea apei. Cu toate acestea, primaria Harbovat a beneficiat de 1,2 milioane de lei.

In perioada campaniei electorale pentru primaria Capitalei din mai 2018, reprezentantii Partidului Socialistilor din Republica Moldova au contestat in instanta folosirea de catre Munteanu a simbolurilor de stat. Valeriu Munteanu a fost obligat de instanta de judecata sa scoata toate panourile electorale in care se regaseste tricolorul. „Atunci cand am intocmit acest slogan, nu am folosit simbolul de stat al RM si nici al Romaniei. Este o forma de reprezentare metaforica a tricolorului, pentru ca noi am folosit alte nuante cromatice decat cele prevazute de legislatie. Judecatorii s-au facut a nu vedea argumentele pe care le-a invocat avocatul meu. M-au obligat sa dau jos toate panourile care contin acest slogan”, a spus Munteanu. 

Acest articol apare in cadrul campaniei Promovarea votului informat si constient la alegerile locale generale 2019, implementat de CIJM si API, cu sustinerea financiara a Fundatiei Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Actiunile intreprinse in cadrul proiectului tin de responsabilitatea implementatorilor si nu reflecta neaparat pozitia Fundatiei Soros-Moldova.

Articole din aceeasi categorie