08.10.2019
Profil electoral: Teodor Carnat, candidatul Partidului Vointa Poporului pentru functia de primar general al municipiului Chisinau - Anticoruptie.md
Fostul membru al Consiliului Superior al Magistraturii, Teodor Carnat, candideaza la functia de sef al Primariei Capitalei din partea Partidului Vointa Poporului. Acesta s-a remarcat prin adevaratul imperiu imobiliar pe care l-a construit de la zero. In octombrie 2017, Carnat a incercat sa acceada in functia de sef al Autoritatii Nationale de Integritate, insa nu a reusit, dupa ce a esuat testul la poligraf, scrie anticoruptie.md

Teodor Carnat este jurist de profesie. Anterior a detinut functia de director al Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului, a fost avocat si expert in mai multe proiecte si ONG-uri. Ulterior, Carnat a fost consilier in cadrul Consiliului Municipal Chisinau. Din decembrie 2013 pana in octombrie 2017 a fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii. In prezent este profesor universitar la Facultatea de Drept din cadrul USM.

Pe parcursul anilor, Teodor Carnat a facut parte din mai multe formatiuni politice. In 2011 a acces in Consiliul Municipal Chisinau pe listele Partidului Liberal. La scurt timp dupa alegeri, in februarie 2012, a parasit fractiunea, declarandu-se consilier neafiliat politic. In ianuarie 2014, alaturi de alti patru alesi locali, a format fractiunea Partidului Liberal Reformator in cadrul Consiliului Municipal Chisinau. La alegerile parlamentare din februarie 2019, a candidat la functia de deputat sub numarul 3 in lista partidului Vointa Poporului, al carui lider este fostul deputat liberal, fost vicepresedinte al CEC, Stefan Uratu, care este si socrul lui Teodor Carnat.

Proprietatile si veniturile din chiria imobilelor

In prima declaratie de avere a lui Teodor Carnat disponibila, cea pentru 2013, acesta a indicat venituri de 249 de mii de lei din salariile sale si ale sotiei, darea in locatiune a spatiului locativ, indemnizatii si dobanzi. Carnat a mai raportat un automobil de model Nissan, doua terenuri agricole, cinci terenuri intravilane, patru case de locuit primite ca donatie in 2008, respectiv 2011, o casa cumparata in 2005 si altele trei blocuri de locuit, aflate in proces de dare in exploatare in 2013.

Casa cumparata de Teodor Carnat in 2016, in care acesta locuieste

cu familia. Foto: Ziarul de Garda

Conform informatiilor din declaratia de avere si interese pentru 2016, Teodor Carnat si-a mai cumparat in acel an o casa de 239 de metri patrati, contra sumei de 2,4 milioane de lei, dupa ce a vandut cu 1,43 de milioane o casa in sectorul Centru, unde a locuit anterior. Pentru cumpararea noului imobil, Carnat s-a imprumutat cu 300 mii de lei de la o persoana fizica. In 2016, veniturile cumulate ale familiei Carnat, din salariu, vanzarea casei vechi, darea in locatiune a unor incaperi, instrainarea unor automobile, s-au cifrat la aproximativ 2,2 milioane de lei.

In 2017, Teodor Carnat le-a declarat jurnalistilor de la Ziarul de Garda ca trei blocuri pe care le da in chirie sunt proprietati legal dobandite in urma investitiilor din bani proprii. „Personal am inceput sa le construiesc din 2003. Ulterior casa care a fost construita langa mall am dat-o in chirie companiei care a ridicat mall-ul, fiind foarte multumit de investitia pe care am facut-o acolo. Ulterior, banii pe care i-am luat din locatiune i-am investit in caminul de pe str. Arhanghelul Mihail. Aceste proprietati au fost reflectate de fiecare data in declaratia de venit, sunt construite de mine de la zero si au scopul de a presta servicii persoanelor nevoiase, care nu-si permit sa inchirieze apartamente, dar isi permit sa inchirieze o odaie care are wc si baie”, a declarat Teodor Carnat.

In ultima declaratie de avere disponibila, pentru anii 2017-2018, completata in campania electorala pentru alegerile parlamentare, Teodor Carnat a trecut venituri de 330 mii de lei din salariul sau si al sotiei, 14 mii de roni - indemnizatii pentru copii, 63 de mii de lei din vanzarea a doua automobile si a manualelor, precum si 710 mii din darea in locatiune a spatiului locativ. La capitolul cladiri si constructii sunt trecute aceleasi bunuri imobile raportate si anterior.

Concursul pentru sefia ANI si testul la poligraf esuat

In octombrie 2017 Teodor Carnat a candidat pentru fotoliul de presedinte al Autoritatii Nationale de Integritate. Dupa primele doua etape ale concursului Teodor Carnat a acumulat 43 de puncte si a fost admis la a treia etapa, testul la poligraf, pe care l-a picat. Contactat de portalul Anticoruptie.md, Teodor Carnat a declarat ca modul in care s-a incheiat acest concurs demonstreaza ca totul a fost o farsa. „Am ascultat declaratiile domnului Candu de la dezbaterile de la Moldova1, apoi si domnul Ostaf a mentionat public faptul ca cei doi candidati au obtinut note slabe la probe. Dupa aceste reactii am ezitat sa merg la proba de poligraf. Acum e clar ca ultima testare a fost doar o piedica. Am fost verificat timp de sase ore la poligraf. Am intrebat daca am trecut testul si mi s-a spus ca voi afla abia luni. Imi pare rau ca au decis sa ne elimine in acest mod din concurs, tocmai la testul de integritate, pentru a crea impresia ca nu sunt credibil. Ceea ce s-a intamplat demonstreaza ca nu sunt comod guvernarii”, a declarat Teodor Carnat. Imediat dupa ce a picat testul la poligraf, Teodor Carnat si-a depus demisia de onoare din functia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii. Ulterior, acesta a depus cerere la Consiliul de Integritate al ANI in care solicita sa sustina repetat testul la poligraf. In pofida probelor prezentate de Carnat, membrii CI au ajuns la concluzia ca legea nu prevede testarea repetata a candidatilor la functia de presedinte si vicepresedinte al ANI. Nemultumit de decizie, Carnat a anuntat ca va ataca in judecata refuzul Consiliului de Integritate. Prin incheierea din 13 septembrie 2018, Judecatoria Chisinau a decis scoaterea de pe rol a cererii de chemare in judecata depusa de Carnat impotriva Consiliului de Integritate al ANI cu privire la anularea hotararii privind rezultatele testului la poligraf si obligarea organizarii testarii repetate la un examinator poligraf independent.

Recent, Teodor Cârnaț a participat la concursurile, organizate de Parlament și CSMpentru funcțiile de judecător la Curtea Constituțională, însă nu a fost selectat.

Acest articol apare în cadrul campaniei Promovarea votului informat şi conștient la alegerile locale generale 2019, implementat de CIJM şi API, cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.

Articole din aceeasi categorie