16.10.2019
Profil electoral: Octavian Ticu, candidatul Partidului Unitatii Nationale pentru functia de primar general al Capitalei - anticoruptie.md
Deputatul Blocului ACUM, Octavian Ticu, candideaza la functia de sef al Primariei Capitalei din partea Partidului Unitatii Nationale (PUN). Dupa ce a facut parte din Blocul electoral „Platforma Populara Europeana din Moldova — Iurie Leanca”, cu sprijinul caruia a ajuns ministru, iar mai tarziu consilier raional, mandate pe care le-a detinut pentru o scurta perioada de timp, in 2018 s-a alaturat partidelor de opozitie, iar in februarie 2019 a acces in Parlament, in fractiunea Platforma DA a blocului ACUM. In septembrie 2019 a anuntat ca paraseste fractiunea, scrie anticoruptie.md.

Octavian Ticu are 46 de ani si este originar din satul Costuleni, raionul Ungheni. Este absolvent al unei facultati de istorie si fost boxer profesionist. In anul 1996 a participat la Jocurile Olimpice. A facut licenta, masteratul si doctoratul la Facultatea de Istorie a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, Romania. Din 2003 a ocupa mai multe functii in cadrul Universitatii Libere Internationale din Moldova, de la sef de catedra pana la cea de director al Institutului de Istorie si Stiinte Politice a institutiei de invatamant. Din anul 2012 este membru al Comitetului Executiv in proiectul international Sharing History Cultural Dialogues, Proiect al Uniunii Europene si EUROCLIO (Asociatia Profesorilor de Istorie din Europa). 

S-a implicat in politica in anul 2013, cand a detinut, pentru o scurta perioada, functia de ministru al Tineretului si Sportului in Guvernul Iurie Leanca, fiind propus de Partidul Liberal. Cand a plecat din functie, acuzand unii factori de decizie de la Minister ca ar comite fraude, premierul de atunci Iurie Leanca a afirmat ca i-a propus lui Ticu postul de consilier pe probleme de tineret si sport, dar ca acesta a refuzat. In pofida acestor declaratii, in martie 2015, Octavian Ticu s-a alaturat grupului de initiativa de formare a Partidului Popular European din Moldova, motivandu-si decizia prin faptul ca PPEM este „un partid antisistemic, de protest” si ca are sustinerea UE si a factorilor de decizie de la Bruxelles. La alegerile locale generale din 14 iunie 2015 Octavian Ticu a fost ales consilier raional in Ungheni din partea Blocului electoral „Platforma Populara Europeana din Moldova — Iurie Leanca”. El a renuntat la functie la doua luni de la obtinerea mandatului. Pe 20 august 2015, in cadrul sedintei consiliului raional Ungheni, Octavian Ticu a anuntat ca paraseste Partidul Popular European si si-a depus si mandatul de consilier raional, aratandu-se nemultumit de felul cum s-a facut coalitie la nivel raional.

In iunie 2018 Octavian Ticu s-a alaturat protestelor impotriva guvernului, organizate de partidele pro-europene de opozitie. Dupa alegerile parlamentare din februarie curent, a acces in Parlament, in fractiunea Platforma DA a blocului ACUM. El este singurul deputat al blocului ACUM care nu a semnat acordul, din 8 iunie, dintre ACUM si PSRM. De asemenea, el nu a votat pentru alegerea Zinaidei Greceanii in functia de presedinta a Parlamentului si a lui Ruslan Flocea la sefia Centrului National Anticoruptie.

La 18 septembrie curent a anuntat ca va candida la functia de primar general al Capitalei, la alegerile din 20 octombrie. In cadrul unui briefing de presa, el l-a indemnat pe Andrei Nastase „sa ofere impreuna cu PPDA, sansa sa putem castiga aceasta batalie impotriva socialistilor”, adaugand ca ministrul de Interne a pornit o reforma pe care trebuie sa si-o asume.

Ticu a parasit ulterior fractiunea Platforma DA, dar a ramas deputat independent. 

Averea si acuzatiile la adresa succesorului

In declaratia de avere si interese depuse pentru anul 2012, Octavian Ticu raporta venituri de 56 780 de lei, acumulate din sapte locuri de munca. Sotia sa a contribuit la bugetul familiei cu 18 mii de lei. Familia declara un apartament de 48,8 metri patrati si cinci mii USD in contul bancar.

In declaratia de avere depusa la CEC in campania electorala 2019, candidatul arata ca in ultimii doi ani – 2017 si 2018 – a avut venituri din mai multe surse: din functia de cercetator si coordonator stiintific la Institutul de Istorie – 160 062 lei; de la Fundatia Soros, ziarul Cotidianul, Jurnal TV, USM si alte doua organizatii - 415.739 de lei. Sotia sa a avut venituri din activitatea didactica si stiintifica la ULIM, Institutul de Istorie si de la Ministerul Educatiei, Culturii si Cercetarii. Alti 32 de mii de lei Octavian Ticu i-a obtinut din publicarea unei carti la editura ARC. Candidatul detine un apartament cu o suprafata de 128,3 m.p., dobandit in anul 2015 si a carui valoare ar fi de 739 530 de lei. La bunuri mobile, Octavian Ticu indica faptul ca detine o masina Ford Focus produsa in 2017 si cumparata in 2019 cu 10 990 de euro. Pe conturi curente (pe care candidatul le indica drept conturi pentru salarii) – detinea la momentul depunerii declaratiei 83 de mii de lei. Pe un alt cont curent, deschis in Romania, Octavian Ticu detinea 2300 de euro.

Dupa plecarea din functia de ministru, in anul 2013, in cadrul unei conferinte de presa, Octavian Ticu declarat ca detine dovezi ca ministrul care l-a succedat in functie, Octavian Bodisteanu, care fusese anterior viceministru la MTS, dar si seful Directiei Sport de Performanta din cadrul institutiei, ar fi delapidat fonduri de sute de mii de lei prin intermediul diferitelor federatii si firme, incepand din 2010. De asta ar fi stiut liderul PLDM, Vlad Filat, si fostul premier Iurie Leanca.

Dupa lansarea acestor acuzatii, premierul de atunci Iurie Leanca a declarat ca Ticu nu i-a aratat niciun document privind ilegalitatile depistate in cadrul institutiei pe care a condus-o. CNA a audiat mai multe persoane in acest caz, iar ulterior unii angajati de la MTS au fost demisi.

Articole din aceeasi categorie