24.10.2019
Profil electoral: Ion Ceban, candidatul PSRM pentru functia de primar general al municipiului Chisinau - anticoruptie.md
Candidatul Partidului Socialistilor, Ion Ceban, incearca deja a doua oara sa obtina votul cetatenilor pentru a ajunge la sefia primariei Capitalei. Fost membru al Partidului Comunistilor, Ceban a trecut la PSRM in 2012, formatiune cu care a acces initial in Parlament, apoi in Consiliul Municipal Chisinau. De-a lungul anilor a ocupat mai multe functii publice, timp in care i-a sporit si averea, pentru ca acum sa locuiasca intr-un townhouse de 230 de metri patrati, daruit de parinti. Ion Ceban s-a remarcat prin donatii generoase la partid, dar si prin discursul de ura pe care l-a promovat.

Ion Ceban a facut parte din Partidul Comunistilor din R. Moldova, intre 2004 si 2012, in perioada in care formatiunea condusa de Vladimir Voronin se afla la guvernare. A absolvit Facultatea de matematica si Informatica a Universitatii de Stat din Moldova si Academia de Administratie Publica de pe langa presedintele Federatiei Ruse, specialitatea „Administratie municipala si de stat”.

Intre anii 2002 si 2004 a activat in Guvern, Presedintie si Parlament. A devenit deputat pe listele PCRM in urma alegerilor parlamentare anticipate din 2010 si a activat in cadrul Comisiei cultura, educatie, cercetare, tineret, sport si mass-media.

In septembrie 2012 a anuntat, intr-o conferinta de presa, ca paraseste PCRM pentru a adera la proiectul politic lansat cu cateva luni mai devreme de fostii sai colegi, Igor Dodon si Zinaida Greceanii, PSRM. El a negat atunci ca ar fi fost santajat pentru a pleca din PCRM. La scurt timp, a fost numit secretar pentru ideologie al PSRM.

Ion Ceban a ajuns deputat pe listele PSRM in urma alegerilor din noiembrie 2014, fiind al patrulea in lista condusa de Igor Dodon. A renuntat la mandat in iunie 2015, la scurt timp dupa ce a ajuns, tot pe listele PSRM, consilier municipal in Chisinau. Din 2015 este presedintele fractiunii PSRM in Consiliul Municipal Chisinau.

In 2017, la scurt timp dupa ce Igor Dodon a devenit presedinte al Republicii Moldova, Ceban a fost instalat in calitate de purtator de cuvant al sefului statului, insa si-a pastrat si calitatea de consilier municipal.

Ion Ceban a parasit Presedintia in 2018, dupa ce a candidat la functia de primar al mun. Chisinau, fiind invins in turul doi de scrutin de Andrei Nastase. El a ramas liderul fractiunii PSRM in Consiliul mun. Chisinau, acolo unde este coleg cu mama sa, Eugenia Ceban, fosta sefa a Directiei Asistenta Sociala Chisinau, actuala membra a PSRM.

Averea si donatiile la partid

Cand a ajuns in Parlament, Ion Ceban nu a declarat nici masina, nici loc de trai. Averea sa a sporit pe parcursul anilor in care s-a aflat in functii publice. In perioada campaniei electorale din iunie 2018, Ziarul de Garda a scris ca Ion Ceban locuieste impreuna cu sotia si cei doi copii intr-un apartament de tip townhouse, pe str. Nicolae Costin. Locuinta are o suprafata oficiala de 230 de metri patrati si a intrat in posesia familiei in urma unui contract de donatie semnat la 16 decembrie 2016 cu parintii sai, Vasile si Eugenia Ceban. Oficial, acestia au cumparat imobilul pe 26 aprilie 2012, la cateva luni dupa ce fusese dat in exploatare de SA Coloana Mecanizata Mobila.

Tot ZdG a scris ca Ion Ceban, impreuna cu parintii sai, dar si sora sa, au avut, anterior, viza de resedinta intr-un apartament cu o suprafata de 69,1 m.p. din str. Drumul Viilor. In aprilie 2014, familia Ceban a donat apartamentul copilului de sapte ani al familiei surorii sale.

In 2017, la Asociatia Nationala a Companiilor din Domeniul Tehnologiilor Informationale si Comunicatiilor din Moldova (ATIC) condusa de sora lui Ion Ceban si finantata din proiecte internationale a fost angajata si Tatiana Taulean, sotia politicianului. Conform declaratiei de avere si interese pentru 2017, depusa de Ion Ceban, Tatiana a obtinut un venit de 40,8 mii de lei.

In declaratia de avere pentru 2018, Ion Ceban arata ca anul trecut a avut salarii in marime totala de 58 de mii de lei de la Presedintie, de la partid si indemnizatii de la Consiliul Municipal Chisinau. Sotia sa, pe langa veniturile de la locul de munca in marime de 54 de mii de lei, a obtinut un venit de 30 de mii de lei din dobanda mai multor depozite bancare. Din indemnizatiile pentru ingrijirea copilului, familia Ceban a incasat alte 12 mii. La proprietati Ion Ceban declara apartamentul de 230 de metri patrati, evaluat la aproape un milion de lei, indicat si in declaratiile precedente. Socialistul si sotia sa sunt titularii a sase conturi bancare, dintre care unul – in euro, altul – in dolari si restul – in lei. Pe ele sotii detin in total 186 de mii de lei si 213 dolari.

In 2017, familia Ceban a achizitionat un automobil nou, Skoda Kodiaq, fabricat in 2017. Automobilul i-ar fi costat 454 de mii de lei, de aproape doua ori mai mult decat veniturile declarate ale familiei. Sotii Ceban indica in declaratia de avere si interese pentru anul 2017 faptul ca au contractat un credit in valoare de 7 mii de euro (aproximativ 150 de mii de lei) cu o rata a dobanzii de 0%, datorie acumulata catre compania DAAC Auto SRL, companie de la care a fost procurata masina. Banii urmau sa fie rambursati pana in anul 2019.

Intrebat anterior de ZdG din ce bani familia sa si-a cumparat masina, Ceban a mentionat ca a vandut cu 90 de mii de lei masina veche pe care a avut-o in posesie: „Am retras o suma de 5 mii USD din economiile pe care le avem de multi ani pe cont bancar. Au fost retrasi si schimbati. Dupa care am luat creditul. Asa ca, totul e ok”.

In campania electorala pentru alegerile parlamentare din 2014, Ion Ceban a facut donatii generoase. Desi inca oficial nu avea o locuinta a sa, Ion Ceban a donat atunci partidului 185,6 mii de lei – suma echivalenta cu venitul sau pentru un an de zile. In declaratia depusa la CEC, el a indicat un venit total pe doi ani de 363,3 mii de lei – 289,1 mii lei din salariul de deputat si 74 mii lei – „din indemnizatii”.


In Campania electorala pentru alegerile prezidentiale din 2016, Ion Ceban si-a sustinut seful de partid de atunci, Igor Dodon, cu 50 de mii de lei.

Incompatibilitatea de functii si discursul de ura

In 2017, la scurt timp dupa ce Igor Dodon a devenit presedinte al Republicii Moldova, Ceban a fost instalat in calitate de purtator de cuvant al sefului statului, insa a dorit sa-si pastreze si mandatul de consilier municipal. Presedintia a solicitat Autoritatii Nationale de Integritate sa se expuna daca pozitia de consilier prezidential este sau nu compatibila cu cea de consilier municipal. Institutia i-a raspuns ca, potrivit Legii cu privire la statutul personalului din cabinetul persoanelor cu functii de demnitate publica, consilierii prezidentiali nu pot exercita alte functii publice sau detine posturi de natura contractuala in cadrul autoritatilor publice.

Atunci, conform informatiilor de pe portalul Moldova Curata, pentru a solutiona incompatibilitatea, dar totusi pentru a ramane la Presedintie si in Consiliul Municipal, Ion Ceban a demisionat din functia de consilier prezidential si a fost angajat in calitate de secretar al presedintelui, indeplinind si atributiile de purtator de cuvant. Ion Ceban a declarat pentru Moldova Curata ca functia pe care o detine este una tehnica, iar juristii „s-au ocupat de acest lucru”, de aceea nu stie care a fost procedura de „transformare”. Prin aceasta trecere de la o functie de demnitate publica la una tehnica, Ion Ceban a fost scutit de obligatia de a-si declara averile si interesele personale in calitate de persoana cu functie de demnitate publica. Juristii au criticat tertipul folosit de Presedintie pentru a dribla legea.

Ion Ceban s-a remarcat in repetate randuri prin promovarea discursului de ura la adresa comunitatii LGBT si a unionistilor. Intr-un raport al Asociatiei Promo-LEX se arata ca Ion Ceban a declarat in cateva randuri ca va interzice marsurile comunitatiiLGBT. Un articol despre declaratia lui Ion Ceban privind interzicerea acestor marsurilor a provocat comentarii deosebit de agresive, care instiga la violenta, au remarcat expertii. Pe de alta parte, si tema unionismului a fost utilizata ca instrument electoral. Ion Ceban a declarat in cateva randuri ca, daca va ajunge primarul Capitalei, va interzice marsurile unioniste. Declaratiile au fost facute in contextul alegerilor locale anticipate din 20.05.2018 din Chisinau, in cadrul emisiunilor televizate si dezbaterilor electorale.

Articole din aceeasi categorie