16.10.2019
Profil electoral: Dumitru Tira, candidatul PPEM la Primaria Chisinau - Anticoruptie.md
Dumitru Tira, jurnalist si membru al Consiliului de Integritate al Autoritatii de Integritate din Moldova, candideaza la functia de sef al Primariei Capitalei din partea Partidului Popular European din Moldova. Tira este cunoscut pentru imperiul media pe care l-a dezvoltat, dar si pentru conexiunile cu Vlad Plahotniuc, caruia i-a vandut televiziunea Publika TV pe care a fondat-o, scrie Anticoruptie.md

Dumitru Tira este conducatorul grupului de presa Realitatea, iar din 2009 pana in 2019, a constituit si lansat doua televiziuni, 14 portaluri media si doua posturi de radio. Potrivit CV-ului sau, din 2017 Tira este membru al Consiliului de Integritate al Autoritatii de Integritate din Moldova, iar in perioada 2016-2018 a fost membru al Consiliului de Presa din Republica Moldova.

Dumitru Tira a fost timp de sase ani (2003-2009) un diplomat de cariera activ in cadrul Ministerului Afacerilor Externe si Integrarii Europene, fiind responsabil de colaborarea Republicii Moldova cu Consiliul Europei, cooperarea UE - Moldova, director politic pentru cooperarea regionala in Europa Centrala si de Sud-Est, precum si in regiunea Marii Negre si organizatia regionala GUAM.

Averea si imperiul media

In declaratia de avere pentru 2016 a lui Dumitru Tira, sunt indicate venituri in marime de 1.051.841 de lei de la HB Media SRL. Candidatul a mai raportat atunci un automobil de marca Audi Q7, achizitionat an 2011 cu peste 842 de mii de lei, precum si un apartament de 118,4 metri patrati procurat in 2013. Valoarea cadastrala a locuintei se cifreaza la peste un milion de lei. La banca Tira pastra circa 170 de mii de lei. Dumitru Tira a mai trecut in actul prezentat la ANI calitatea de fondator in mai multe SRL-uri: DND Media SRL, MDT Business SRL, Tiranika SRL si I.M. Newsmedia Group SRL, unde avea 95% din capitalul social. Compania MDT Business SRL, fondata de Tira, este fondatoarea altor cateva firme - Serapis Group SRL, Bright Communication SRL si MMDT SRL, care la randul sau a fondat compania HB Media SRL.

In declaratia de avere pentru 2017, Tira a raportat aceleasi proprietati, dar venituri de doua ori mai mici, de doar 571 de mii de lei. Veniturile candidatului PPEM au scazut si mai mult in 2018, si s-au cifrat la 155 de mii de lei si 200 de dolari. In declaratia de avere pentru ultimii doi ani, prezentata la CEC, Dumitru Tira nu a trecut calitatea sa de fondator in doua SRL-uri: Tiranika SRL si I.M. Newsmedia SRL.

Conexiunea cu Vladimir Plahotniuc

Presa de investigatie a scris anterior despre conexiunile lui Dumitru Tira cu persoanele afiliate Partidului Democrat. Candidatul a fost fondatorul postului de televiziune Publika TV, pe care l-a vandut lui Vladimir Plahotniuc. In anii 2009-2013, perioada in care director al holdingului Publika era Dumitru Tira, vicedirector era Gheorghe Saghin. Asociatia Presei Independente scria anterior ca Gheorghe Saghin este directorul firmei DND Media, detinuta in proportie de 100% de Tira. Saghin a fost si unul din consilierii lui Andrian Candu cand acesta detinea functia de presedinte al Parlamentului. Saghin l-a consiliat pe Candu si in perioada in care acesta a ocupat functia de ministru al Economiei, fiind angajat la minister pe 14 iulie 2014.

La 26 octombrie 2009, Saghin a inregistrat o asociatie cu denumirea „ERA” care in septembrie 2010 a fost redenumita „Asociatia pentru Dezvoltare si Cooperare” (ADC Moldova). Tira era membru al Adunarii generale a asociatiei conduse de Saghin. Potrivit unei anchete a Centrului de Investigatii Jurnalistice, in 2014 organizatia a obtinut un grant in valoare de aproape 1,2 milioane de lei de la Fondul Ecologic National pentru desfasurarea proiectului „Investim in mediu impreuna”.

Articole din aceeasi categorie