10.10.2019
Profil electoral: Boris Volosatii, candidatul partidului Democratia Acasa pentru functia de primar al municipiului Chisinau - anticoruptie.md
Profesorul Boris Volosatii este candidatul Partidului Democratia Acasa pentru functia de primar al municipiului Chisinau. De 29 de ani, candidatul este director al unei institutii de invatamant, dar are si afaceri in domeniul constructiilor.

Boris Volosatii este profesor de istorie, detinator al gradului stiintific de doctor in stiinte. In 1990 a fost desemnat in functia de director al Liceului Teoretic „Gheorghe Asachi” din Chisinau, functie pe care o ocupa pana in prezent, fiind cel mai longeviv conducator al unei institutii de invatamant.

„Cariera” politica

Volosatii a incercat de mai multe ori, pe parcursul anilor, sa se implice in politica, dar fara succes. De doua ori a candidat pe listele PLDM la alegerile locale din Chisinau pentru functia de consilier. Doar in 2014, a reusit sa intre pentru scurt timp in posesia mandatului de consilier local al municipiului Chisinau, dupa ce, in noiembrie 2014 consilierul liberal-democrat, Victor Rosca, si-a dat demisia.

La alegerile locale din iunie 2015, Volosatii candideaza pe listele aceluiasi partid si din nou fara succes.

La alegerile parlamentare din februarie 2019, Boris Volosatii isi incearca norocul,candidand independent in circumscriptia uninominala nr. 33, in care majoritatea sufragiilor au fost obtinute de liderul PPDA, Andrei Nastase.

Venituri generoase de la firma sotiei si credite de milioane

In declaratia cu privire la venituri si proprietati depusa la CEC, Boris Volosatii a raportat pentru perioada de 1 ianuarie 2017 - 31 decembrie 2018, un salariu de 352 mii lei pentru functia de director de liceu, ceea ce contituie in medie 14,6 mii de lei pe luna. In aceeasi perioada, a primit alte 73 de mii de lei din pensie.

Familia detine o afacere in domeniul constructiilor, SRL Sinteza-OS, in care sotia candidatului figureaza in calitate de fondator si administrator. Aceasta a raportat pentru ultimii doi ani venituri de 406 mii lei in calitate de dividende. Totodata, femeia a avut anul trecut si venituri de 151 de mii de lei din pensie.


Directorul de la Gheorghe Asachi detine in proprietate doua apartamente, un garaj si o casa primita mostenire. Unul dintre apartamente, cu suprafata de 98 m.p., a fost cumparat in 2011 si are o valoare declarata de 743 mii lei. Cel de-al doilea, cu o suprafata de 68 m.p., a fost dobandit in 2006 in urma unui contract de investitii. Volosatiii a raportat pentru anul trecut un venit de 20 de mii de lei din darea in chirie a unui apartament.

 Familia Volosatii mai detine in proprietate, din 2012, un automobil de model un Mercedes E200, fabricat in 2008.

In 2011, Boris Volosatii a contractat un credit de doua milioane de lei cu dobanda anuala de 9 la suta, din care, la 18 ianuarie 2019, ii mai ramasese sa achite putin peste 256 de mii de lei.

Intr-un articol publicat de Moldova Curata in anul 2014, Boris Volosatii recunostea ca nu a depus declaratia de avere pentru anul 2012, asa cum cerea legislatia, iar pentru asta a fost citat la CNI si urma sa fie amendat contraventional. Boris Volosatai le-a declarat atunci reporterilor ca nu se afla in tara la momentul cand trebuiau depuse declaratiile de venituri si interese, dar ca nu tine minte daca a platit sau nu amenda.

Dosar contraventional fara finalitate

In 2016, CNA, a pornit pe numele lui Volosatii si a responsabililor de la Directia Educatie Chisinau o cauza contraventionala pentru abuz de serviciu. Dosarul a fost pornit in baza plangerii unei femei, al carei copil invata la liceul Gheorghe Asachi. Mama s-a plans ca fara acordul ei, la solicitarea tatalui, cu care este in divort, copilul a fost transferat la o institutie din Nordul Republicii Moldova. La 16 noiembrie 2017, Judecatoria Chisinau a anulat procesul contraventional, insa Curtea de Apel Chisinau a trimis dosarul la rejudecare. Ulterior, procesul a fost suspendat, pe motiv ca a fost depusa o cerere de ridicare a exceptiei de neconstitutionalitate.

Procesul respectiv nu va putea sa aiba finalitate, deoarece a expirat termenul de prescriptie pentru atragere la raspundere contraventionala. Boris Volosatiii a pledat nevinovat.

Articole din aceeasi categorie