24.10.2019
Profil electoral: Andrei Nastase, candidatul Blocului ACUM pentru functia de primar al municipiului Chisinau - anticoruptie.md
Ministrul de Interne, viceprim-ministrul Andrei Nastase, este candidatul Blocului electoral ACUM pentru functia de primar general al municipiului Chisinau.

Andrei Nastase este liderul Partidului Politic Platforma Demnitate si Adevar, formatiune care a acces in Legislativul Republicii Moldova, in cadrul Blocului ACUM, la parlamentarele din 25 februarie curent. Nastase detine functia de viceprim-ministru si cea de ministru al Afacerilor Interne in Guvernul condus de Maia Sandu, functii din care a derogat, odata cu inscrierea in cursa electorala pentru alegerea primarului municipiului Chisinau. In buletinul de vot se regaseste pe pozitia a zecea.

Andrei Nastase a obtinut mandatul de deputat, candidand in circumscriptia electorala nr.33, Chisinau, si pe lisa Blocului ACUM. A renuntat la mandatul de deputat si a acceptat sa faca parte din componenta Guvernului. In iunie 2018, Nastase a fost ales primar al capitalei la alegerile locale noi. Mandatul acestuia insa nu a fost validat pe motiv ca a facut campanie electorala pe retelele de socializare in „ziua tacerii”. Decizia Judecatoriei Chisinau de invalidare a scrutinului electoral a fost criticata dur de experti locali, ambasadori si reprezentanti ai unor foruri internationale. Decizia a ramas in vigoare si dupa ce a fost contestata in instantele superioare. 

Andrei Nastase s-a lansat, oficial, in politica pe 13 decembrie 2015, cand a fost ales presedinte al Partidului Platforma Demnitate si Adevar (PPDA). Anterior el a fost liderul Platformei Civice Demnitate si Adevar, constituita in februarie 2013. In 2013 - 2018 Platforma Civica Demnitate si Adevar, apoi formatiunea politica cu aceeasi denumire au desfasurat cele mai ample proteste stradale antiguvernamentale din ultimii zece ani.

La alegerile prezidentiale din 2016, Andrei Nastase s-a inscris in cursa electorala, dar s-a retras in favoarea Maiei Sandu.

Andrei Nastase are studii de jurist, a fost procuror pana in 2000, apoi director adjunct la AIR Moldova. In 2002 a devenit avocat, meserie pe care a practicat-o pana la implicarea sa in politica. Nastase a fost unul dintre avocatii oamenilor de afaceri Viorel si Victor Topa, condamnati la inchisoare in R. Moldova, dar care s-au refugiat in Germania.

Averea si veniturile

Casa de la Codru a familiei Nastase. Foto: ZdG.md

Andrei Nastase locuieste intr-o casa la sol din or. Codru, mun. Chisinau, care a fost data in exploatare in 2014. Potrivit datelor cadastrale, imobilul valoreaza 2,23 milioane de lei si are o suprafata de 156 m.p. Casa este insa inregistrata pe numele mamei politicianului, Anna, care locuieste in satul ei de bastina, Mandresti, Telenesti. Intr-o explicatie oferita pentru portalul Moldova Curata Andrei Nastase a adus urmatoarele argumente: „Cand am inceput sa-mi construiesc casa, era o perioada foarte tulbure, cand m-am luat la lupta cu acest regim care, pe de o parte, isi zicea pro-european, iar pe de alta parte, jefuia oamenii, ii deposeda de afaceri. Atunci am zis ca, daca ies in spatiul public si ma bat cu ei, atunci trebuie sa ma protejez. N-am facut nimic altceva decat sa ma protejez si mi-am protejat ceea ce aveam mai scump – casa familiei mele. Eu tin foarte mult la casa parinteasca, la casa familiei pe care eu impreuna cu sotia si cu copiii mei am reusit s-o avem. Daca as fi fost un angajat la stat, daca as fi trait din banii primiti de la stat, ar fi trebuit sa dau socoteala – ce fac cu casa mea, cu banii mei. Dar atata timp cat eu mi-am adus banii acasa, toti banii pe care i-am facut in strainatate, nu i-am dus in off-shore-uri, si dupa 12 ani de trait intr-un camin studentesc era absolut firesc sa pot sa am o casa, o masa, un loc in care sa pot trai cu familia mea”.

Pe langa casa de la Codru, in care locuieste, Nastase este si proprietarul casei parintesti de la Mandresti, noteaza ZdG, care i-a fost lasata drept mostenire cu toate anexele. La fel, familia lui Nastase a primit drept mostenire 2/3 din casa parintilor sotiei sale, din Bubuieci, mun. Chisinau. Alaturi, pe aceeasi strada, sotii Nastase mai detin doua terenuri pentru constructii: unul de 25 de ari, cumparat in 2010 de la mama sotiei politicianului, si altul cu suprafata de 14 ari.

In declaratia pe proprie raspundere depusa in cadrul alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019, Andrei Nastase a indicat ca in ultimii doi ani nu a avut venituri oficiale. In schimb, sotia sa, care locuieste impreuna cu copiii in Germania, a avut un venit anual de aproape 68 de mii de euro (1,33 milioane de lei) de la o companie germane. De asemenea, in bugetul familiei Nastase au mai intrat 14,04 mii de euro (300 de mii de lei) sub forma de indemnizatii pentru copiii minori, dar si 35 de mii de euro (700 de mii de lei) obtinuti in urma vanzarii unui automobil de model Mercedes S350. Andrei Nastase mai declara noua terenuri, o casa de locuit in or. Codru, un apartament si mai multe bunuri imobile primite drept mostenire in satul Mandresti, raionul Telenesti. Acesta declara un singur automobil, un Nissan Maxima, fabricat in 2004 si cumparat in 2005.

La inceputul anului 2019, Andrei Nastase si-a procurat cu 41 mii 750 de euro un automobil de model Volvo XC90, produs in 2018.


Nastase a declarat ca masina a fost procurata de familia sa care locuieste in Germania, iar el se foloseste de ea in Republica Moldova.

„Toata avutia mea este una pe care am capatat-o pe cai licite, muncind in R. Moldova si in strainatate, astfel incat sa nu am de dat socoteala absolut nimanui. N-am lucrat la stat, n-am lucrat in administratia publica locala sau centrala, nu am avut banul public la discretia mea. Dimpotriva, am lucrat de dimineata pana seara aparand drepturile omului acasa si in strainatate”, a declarat Nastase pentru ZdG la inceputul campaniei electorale din primavara anului 2018.

Conexiunea cu Air Moldova

RISE Moldova a scris in campania electorala din 2016, atunci cand Andrei Nastase a candidat pentru functia de presedinte al R. Moldova (s-a retras ulterior in favoarea Maiei Sandu) ca Procuratura Generala a confirmat intr-un raspuns dat jurnalistilor ca „in arhiva au fost identificate unele acte intocmite de catre ajutorul procurorului de transport Andrei Nastase, privind controalele efectuate asupra mai multor aspecte ale activitatii intreprinderilor din domeniul aviatiei civile, inclusiv la intreprinderea de stat AIR Moldova”. „Desi, ca urmare a controalelor, au fost stabilite un sir de derogari in activitatea Air Moldova (aflata in subordinea Administratiei de Stat a Aviatiei Civile (ASAC), condusa la acea data de Victor Topa – n.r.), nu au fost intreprinse actele de reactionare de procuror pe masura incalcarilor depistate”, nota RISE Moldova, cu referire la raspunsul PG.

Ulterior Andrei Nastase a activat in cadrul AIR Moldova in calitate de vice-director.  

„Am acceptat oferta Air Moldova pentru ca era de perspectiva, cu investitii straine foarte mari. Este pura speculatie ca plecarea mea este legata de controalele la Air Moldova sau la ASAC si dosare initiate contra lui Victor Topa. Eu nu am emis nicio ordonanta pe numele lui Topa si nu am fost implicat in dosarele intentate de procuratura contra lui. De fapt abia in 2002, regimul comunist a pornit mai multe dosare contra lui Victor Topa”, declara Andrei Nastase, pentru sursa citata.

Tot RISE Moldova nota ca de numele lui Andrei Nastase ar fi legate si o serie de tranzactii financiare efectuate in conturi din Moldova pe numele mamei lui Andrei Nastase si a soacrei sale. In perioada 2009-2012, Andrei Nastase ar fi retras din conturile mamei sale, pe care le gestiona in baza unei procuri, suma de 5,66 milioane lei. La fel s-a intamplat si in cazul soacrei lui Nastase, Maria Braileanu, care a primit de la compania Aero Flight Limited in conturile bancare 96.000 de euro, iar de la Euroleasing – suma de 408.548 lei, la care s-au adaugat depuneri in numerar de 50.000 de euro de la Andrei Nastase. Ulterior, in baza unei procuri, Andrei Nastase a retras sumele respective din conturile soacrei sale. Andrei Nastase a negat ca ar fi fost vorba de 5 milioane de lei in conturile respective: „Nu au fost niciodata 5 mln de lei. Au fost doar 200.000 de euro, jumatate pe conturile mamei, iar alta pe cel al soacrei. Sunt plata pentru serviciile prestate companiei Aero Flight Limited. Banii au fost pusi pe conturi. Totul a fost legal. Or astfel de transferuri sunt verificate de CNA. Cat despre Euroleasing, apoi eu am scos de pe conturile de la banca banii primiti de la Aero Flight si i-am dat acestei firme pentru ca oferea dobanda mai mare. Acolo, director era Vladimir, fratele lui Victor Topa. Sunt aceiasi bani primiti de la Aero, dar convertiti in lei”.

Atat Procuratura Generala, cat si CNA au raspuns jurnalistilor ca Andrei Nastase nu are calitatea de banuit in nicio cauza penala aflata in gestiunea acestor institutii.

Litigiul privind incalcarea legislatiei electorale

In cadrul actualei campanii electorale Andrei Nastase a fost invinuit de concurenti ca ar fi incalcat legislatia electorala pentru ca a imprimat pe pliantele sale pentru Chisinau, alaturi de fotografia sa, imaginea domnitorului Stefan cel Mare si Sfant si imaginea Primariei Chisinau. La 5 octombrie 2019, Judecatoria Chisinau a adoptat o hotarare prin care a obligat Blocul electoral ACUM sa lichideze stocul ramas de pliante. Totodata, Nastase a fost obligat sa stearga de pe contul sau de Facebook imaginea cu acest pliant electoral.

Articole din aceeasi categorie