09.10.2019
Profil electoral: Andrei Donica, candidat la functia de primar de Chisinau din partea Miscarii „Speranta-Nadejda” - anticoruptie.md
Andrei Donica candideaza la functia de primar al municipiului Chisiinau din partea Miscarii Profesionistilor „Speranta-Надежда”, fiind presedintele formatiunii. Acesta a aderat la formatiune in iunie 2018, iar la Congresul Miscarii din acelasi an a preluat conducerea de la Vladimir Florea.

In 2003, Andrei Donica a absolvit Academia de Administrare Publica pe langa Presedintele Republicii Moldova. Tot in 2003 si-a inceput activitatea ca cercetator stiintific in cadrul Institutului de Cercetari pentru Pomicultura al Academiei de Stiinte.

In 2008, a sustinut teza de doctor in stiinte agricole. Din 2011 este presedinte al Asociatiei Producatorilor de Fructe din Republica Moldova Este laureat al Premiului Academiei de Stiinte a Republicii Moldova pentru tineri cercetatori. Este autor si coautor a peste 50 de lucrari stiintifico-practice, dintre care doua monografii, doua manuale si trei brevete de inventie.

Din 2011, Donica este presedinte al Asociatiei pentru Prevenirea si Combaterea Crimelor Economice si Coruptiei.

Andrei Donica a fost cap de lista pe circumscriptia nationala la alegerile parlamentare din 24 februarie din partea Miscarii Sociale Politice „Speranta-Надежда”. Formatiunea a acumulat 2826 de voturi sau 0,19%.

In campania pentru alegerile locale din 20 octombrie echipa Miscarii Profesionistilor „Speranta-Надежда”, in frunte cu Andrei Donica, s-a lansat in fata la Transautogaz, companie-fiica a SA Moldovagaz, unde, potrivit membrilor Miscarii, nu se elibereaza bonuri fiscale la vanzare si se face contabilitate dubla. „

In declaratia de avere depusa la CEC pentru alegerile parlamentare din 2019, Donica raporta ca, in perioada 1 ianuarie 2017-31 decembrie 2018, a obtinut din salariu venituri in suma de aproape 270 de mii de lei. Din vanzarea unui automobil a obtinut 20 de mii de lei, iar din chiria altor doua – circa 140 de mii de lei. Candidatul are in proprietate cote parti in doua apartamente, iar alt apartament l-a obtinut in urma unui proces de privatizare. Andrei Donica a mai declarat ca are in proprietate si posesie sase automobile si patru remorci.

Andrei Donica nu a detinut functii publice. In campania electorala pentru palamentarele din februatie 2019, Donica propunea instituirea unei noi legi: pedeapsa cu moartea pentru fiecare deputat prins cu acte de coruptie. Mai mult, Donica spunea ca din jertfirea unui singur deputat corupt pot fi salvate trei vieti omenesti daca organele alesului prins pe cale gresita ar fi donate.

La 12 octombrie 2018, Andrei Donica a fost condamnat la un an de inchisoare cu suspendare, dupa ce, pe 30 septembrie 2016, l-a stropit cu o galeata cu lapte, langa cladirea Guvernului, pe Octavian Armasu, pe atunci ministru al finantelor.La 25 iunie 2019, Curtea de Apel Chisinau a incetat procesul penal in privinta lui Andrei Donica pe motiv ca fapta constituie o contraventie. Donica nu a fost atras nici a raspundere contravensionala, deoarece intervenise termenul de prescriptie.

Articole din aceeasi categorie