27.06.2022
PRO TV - la Parlamentul European din Bruxelles. Interviu cu eurodeputatul roman, Dragos Tudorache, dupa ce Moldova a primit statut de candidat pentru aderarea la UE - VIDEO

Dupa ce Republica Moldova a primit statut de candidat pentru aderare la UE, guvernul de la Chisinau trebuie deja sa planifice calendarul reformelor si sa inceapa sa lucreze asupra lui. Declaratia a fost facuta de eurodeputatul roman, Dragos Tudorache, intr-un interviu pentru PRO TV. Politicianul spune ca este important ca autoritatile de la noi sa mentina legatura cu reprezentantii Comisiei Europene si sustine ca in procesul negocierilor de aderare Romania va fi alaturi de Republica Moldova.

Dragos TUDORACHE, EUROPARLAMENTAR: „Trebuie deja pregatite echipele care sa inceapa sa gandeasca procesul de aproximare legislativa, sa gandeasca procesele interne prin care aceste reforme trebuie pregatite si trebuie luat foarte repede legatura si stabilit un contact permanent cu Comisia Europeana.”

Europarlamentarul spune ca autoritatile trebuie sa intocmeasca un calendar al reformelor, in special in domeniul justitiei.

„- Cum anume vor fi negocierile? Sunt mai multe capitole?”

Dragos TUDORACHE, EUROPARLAMENTAR: „Da. Pe noua metodologie sunt grupuri, nu mai sunt capitolele celea multe cum era inainte. Ele sunt grupate pe mai multe clastere, cum se numesc ele. Primul care se deschide intotdeauna este cel politic, care tine de statul de drept, de reformele in domeniul justitiei, de lupta anticoruptie. Ele sunt foarte importante si raman deschise pana la finalul procesului.”

Dragos Tudorache spune ca important este si ca fortele politice de la Chisinau, inclusiv cele din opozitie, sa urmeze calea europeana si sa se implice in implementarea reformelor.

„-In cazul in care se schimba puterea la Chisinau, ce se intampla? Procesul poate fi anulat?”

Dragos TUDORACHE, EUROPARLAMENTAR: „Este important pentru toate fortele de la Chisinau, indiferent daca sunt la putere sau in opozitie, sa intelega ca acest efort de integrare trebuie sa fie facut de intreaga clasa politica. Daca acest lucru este simtit de institutiile europene, atunci negocierile continua indiferent de cine este decidentul politic.”

In ceea ce priveste durata negocierilor de aderare si momentul in care tara noastra ar putea fi acceptata in UE, europarlamentarul a evitat sa ofere un pronostic.

Dragos TUDORACHE, EUROPARLAMENTAR: „Depinde, in primul rand, de ambitia si capacitatea Republicii Moldova, depinde si de felul in care Comisia Europeana isi face treaba si aici. Cum a fost in cazul Romaniei? Au fost cativa ani buni, dupa cum stiti, chiar un an in plus fata de celelalte state membre. Eu as vrea sa cred ca Moldova va reusi mai repede decat a reusit Romania.”

Romania va ajuta Republica Moldova in procesul de aderare, afirma Tudorache.

„-Care va fi reactia Federatiei Ruse?”

Dragos TUDORACHE, EUROPARLAMENTAR: Nu ne intereseaza. Ne putem astepta sa nu fie foarte fericita de acest moment, dar eu cred ca trebuie sa fie ultimul lucru care sa ne preocupe acum.”

Saptamana trecuta Republica Moldova si Ucraina au primit statut de tari candidate pentru aderare la Uniunea Europeana, dupa ce Consiliul UE a votat unanim la summitul de la Bruxelles. Urmatorul pas important pentru tara noastra ar putea fi in primavara anului viitor, atunci cand se va decide asupra inceperii negocierilor de aderare. Pana atunci, Comisia Europeana va evalua ce progrese va inregistra tara noastra. 

Articole din aceeasi categorie