03.09.2020
PRO TV, IN 21 DE ANI. Cele mai importante momente prin care am trecut impreuna in aceasta perioada - VIDEO

Sunt 21 de ani de cand PRO TV-ul tau exista, 21 de ani de cand tu esti PRO TV. Libertate, curaj, independenta si echidistanta, creativitate, fidelitate si consecventa sunt valorile pe care le urmam, impreuna cu tine. In toti acesti ani, am fost cronicarii evenimentelor, iar istoria acestei tari este in reportajele pe care le-ati vazut la PRO TV.

3 septembrie 1999. PRO TV Chisinau emite primul jurnal de stiri, iar acesta este inceputul marii schimbari. Oamenii simpli si problemele lor sunt ceea ce conteaza. 

In 2001, dupa ce Parlamentul nu a putut alege seful statului, in Moldova au loc alegeri legislative anticipate. Scrutinul aduce la guvernare comunistii, care obtinusera chiar majoritatea constitutionala. 

Vladimir Voronin este ales sef al statului. Un an mai tarziu, Moldova e zguduita de ample proteste anticomuniste organizate de PPCD.

2004 a fost marcat de criza scolilor din Transnistria. Administratia lui Igor Smirnov a vrut sa inchida institutiile cu predare in limba romana, subordonate Ministerului Educatiei de la Chisinau. In acelasi an, Chisinaul pierde controlul asupra segmentului transnistrean de cale ferata. 

2005 a fost anul in care Vladimir Voronin, care se declara deja european, a reusit sa obtina sprijinul Romaniei si al Occidentului. Voronin a obtinut un nou mandat, avand inclusiv, sprijinul PPCD si al lui Iurie Rosca. Cel care aduna mii de oameni la protestele anticomuniste a colaborat apoi pana la sfarsit cu liderul comunistilor, lucru pentru care a fost aruncat de pe scena politica. Electoratul sau l-a acuzat de tradare. 

Din 2006 comunistii revin la vechile practici. PRO TV, care nu ascundea neregulile guvernarii, intra in conflict cu aceasta si, un an mai tarziu, am fost dati afara din cladirea Ministerului Agriculturii, unde inchiriam ultimul etaj. Dar ne-am mutat intr-o noapte si a doua zi nu am lipsit de la intalnirea cu telespectatorii nostri.

Anul 2007 a fost marcat de seceta. Dar si de inundatii… In 2008 Moldova s-a confruntat cu primul accident aviatic. Un avion s-a prabusit langa aeroportul Chisinau, luand viata a 8 oameni. In acelasi an, zeci de oameni au urmarit neputinciosi cum apa le inunda gospodariile. Intre timp, atacurile asupra postului nostru se intetesc.

La sfarsitul anului 2008, Consiliul Audiovizualului a refuzat sa prelungeasca licenta de emisie pentru PRO TV. Mii de telespectatori au iesit atunci in strada, cerand sa nu fie lipsiti de PRO TV-ul lor. 

2009 a fost anul schimbarii. Evenimentele din 7 aprilie au fost transmise in direct doar de PRO TV. Parlamentul si presedintia au fost devastate. Noaptea, zeci de tineri au fost dusi in comisariate si batuti. In centrul orasului, a fost ucis in bataie Valeriu Boboc.

Comunistii pleaca de la guvernare in urma unor anticipate, declansate din cauza ca nu a putut fi ales seful statului. Guvernarea este preluata de catre liberal-democrati, democrati si liberali. Oamenii spera ca, in sfarsit, lucrurile se vor schimba spre bine. Dar dezamagirile au fost pe masura sperantelor - la fel de mari.

2010 este anul in care au loc din nou anticipate. Tot atunci s-a incercat fara success, printr-un referendum esuat, schimbarea modalitatii de alegere a sefului statului.

2011 nu aduce schimbari majore, iar partenerii straini urmaresc cu interes situatia din Republica Moldova, pe care o denumesc povestea de success. 

2012 este anul in care se reuseste desemnarea lui Nicolae Timofti in functia de sef al statului. Voturile salvatoare vin de la socialistii desprinsi de PCRM. Printre acestia Igor Dodon, acuzat ca ar fi luat cateva milioane in schimbul votului. Dovezi nu au fost niciodata prezentate.

2013 aduce cu el o criza politica fara precedent, declansata de scandalul Padurea Domneasca. Alianta, care se anunta a fi de beton, s-a prabusit. Au urmat acuzatii dure intre fostii colegi, apoi au urmat scuzele. Insa Filat nu a mai putut ocupa functia de prim-ministru, dupa ce Curtea Constitutionala a emis o hotarare despre suspiciuni de coruptie. De cateva ori, in Parlament cuvintele nu au fost suficiente si s-a trecut la pumni.

2013 este anul in care Guvernul decide in mod netransparent concesionarea aeroportului, care ajunge in mainile lui Ilan Sor. Tot in mainile lui ajunge mai tarziu si compania Air Moldova.

In 2014 se reuseste parafarea Acordului de asociere cu Uniunea Europeana, iar acest eveniment a fost precedat de anularea regimului de vize. Tot in 2014, dupa alegerile parlamentare, moldovenii afla ca au fost jefuiti de un milliard de dolari. Mai tarziu am realizat ca suma este mult mai mare, iar guvernul a acoperit gaurile cu bani din buget. Au disparut si aceia. Principalul beneficiar a fost anuntat abia vara aceasta – Vlad Plahotniuc, iar acesta, de rand cu Ilan Sor ramane nepedepsit, ambii fiind fugiti din tara. 

In 2015 am asistat in premiera la arestarea si ulterior condamnarea unui prim-ministru. Vlad Filat a ajuns din Parlament in izolator. Iar din 2016, PD preia guvernarea impreuna cu PL. Executivul condus de Pavel Filip este investit pe furis, noaptea, in timp ce la parlament au loc proteste. Alegerile prezidentiale il propulseaza pe Igor Dodon in fruntea statului. 

Din 2017 PD ramane singur la guvernare. Vlad Plahotniuc controleaza justitia si toate celelalte institutii ale statului. Moldova devine un stat capturat. 

Alegerile locale din 2018, pentru primaria Chisinaului, castigate de Andrei Nastase, sunt anulate. Partenerii externi opresc finantarea, iar Moldova se pomeneste intr-o izolare pe plan extern.

In anul 2019 Moldova scapa de Vlad Plahotniuc. Acesta si partidul sau sunt dati jos de la putere de o alianta creata intre PSRM si blocul ACUM. Dupa o saptamana de dualitate de putere, Plahotniuc a fugit din tara si nu a aparut nici azi. Dar alianta se destrama repede, socialistii demit cabinetul Sandu, iar iar Igor Dodon investeste guvernul Chicu. 

Anul 2020 a venit pentru Republica Moldova cu o criza fara precedent creata de pandemia de Covid-19. In doar cinci luni, peste o mie de persoane au murit din cauza coronavirusului, iar autoritatile au gestionat situatia asa incat am ajuns sa depasim record dupa record la capitolul infectari. 

Articole din aceeasi categorie