19.06.2020
Pro Moldova propune instituirea in RM a unei Curti Anticoruptie. Proiectul de lege va fi inregistrat astazi - VIDEO

Grupul Parlamentar Pro Moldova propune un proiect de lege cu privire la instituirea unei Curti Anticoruptie. Proiectul de lege va fi inregistrat astazi.

Sergiu SIRBU, DEPUTAT PRO MOLDOVA: "Venim cu o initiativa, un proiect de lege cu privire la Curtea Anticoruptie. Astazi, in Republica Moldova infractiunile de coruptie sunt examinate de toate instantele de judecata, cu regret nu avem o specializare, o practica judiciara foarte buna, cu regret avem probleme legate de independenta justitiei. De aceea, propunem instituirea unei Curti Anticoruptie care va fi o unica instanta specializata care va examina toate cauzele de coruptie in prima instanta, cat si in instanta de apel."

Deputatul mai spune ca judecatorii vor fi selectati altfel. Pe langa CSP se propune sa fie instituit un consiliu de experti internationali care sa ajute la selectia judecatorilor, iar judecatorii sa fie numiti nu doar din sistemul judiciar, dar sa fie numiti si experti din domeniul dreptului care au o reputatie buna si nu au fost implicati in activitati publice cel putin in ultimii ani.

Corneliu PADNEVICI, DEPUTAT PRO MOLDOVA: "Pentru Republica Moldova este prioritara lupta cu coruptia. Suntem martori cand instantele de drept comun, judecatoriile din raioane nu reusesc bine sa examineze cauzele penale ce tin de coruptie, mai ales in Republica Moldova noi avem o practica de cumatrism. Cunoastem acest lucru si anume acei baroni locali sunt de multe ori factori de decizie care influenteaza acele decizii ale instantelor de judecata. Iata de ce aceasta institutie este binevenita, ca sa aiba impact national, oamenii sa vina aici la Chisinau sa-si apere interesele, dreptatea."

De asemenea, deputatii spera ca proiectul sa fie dezbatut, aprobat si implementat cat mai curand, ca ulterior un grup de experti sa definitiveze proiectul. Ei spun ca proiectul poate fi imbunatatit, perfectionat si asteapta sugestiile tuturor expertilor.

Articole din aceeasi categorie