03.07.2020
Pro Moldova propune crearea unei comisii de ancheta parlamentara, care sa elucideze modul in care au actionat institutiile statului in cazul lui Gatcan - VIDEO

Dupa ce au boicotat sedinta parlamentului, deputatii grupului parlamentar PRO MOLDOVA au anuntat despre inaintarea spre aprobare a unui proiect de lege ce prevede impiedicarea votarii depunerii mandatului, deputatului Stefan Gatcan, in lipsa fizica a acestuia. Totodata, Pro Moldova propune crearea unei comisii de ancheta parlamentara, care sa elucideze modul in care au actionat institutiile statului in cazul lui Gatcan.

Andrian CANDU, LIDERUL PRO MOLDOVA: "Am iesit astazi pentru a va relata si a va anunta ca astazi, imdiat dupa acest briefing, vom inregistra in Parlamentul RM o declaratie politica, privind impiedicarea prin presiune a exercitarii mandatului de deputat.

Parlamentul RM condamna cu fermitate atentatele grave la exercitarea mandatului  de deputat a lui Stefan Gatcan  si considera inadmisibila  situatia in care un ales al poporului este persecutat, sechestrat  si supus relelor tratamente pentru opiniile si actiunile intreprinse in exercitarea mandatului. 

Cazul releva o situatie fara precedent  in statele membre ale Consiliului Europei  si reprezinta o incalcare grosolana a drepturilor si libertatilor cetateniesti."

Declaratia politica inregistrata de PRO MOLDOVA condamna cu fermitate atentatele grave la exercitarea mandatului de deputat si constata o incalcare grosolana a drepturilor si libertatilor cetatenesti, in primul rand, precum si ale celor prevazute de statutul deputatului, in randul al doilea. Acceptarea sau ignorarea acestui abuz inseamna acceptarea de a trai cu frica in fata uneiputeri ilegitime.

Andrian CANDU, LIDERUL PRO MOLDOVA:"Parlamentul is reafirma atasamentul fata de  suprematia legii si statul de drept principii ce constituei piatra de temelie  a democratiei din RM, iar incalcarea acestora situeaza inafara legii orice entitate fie institutie publica sau formatiune politica.

Parlamentul RM subliniaza ca cazul Gatcan a adus grave prejudicii institutiei parlamentului si parlamentarismului  in tara noastra, iar modul in care s-au exercitat presiuni asupra deputatului descalifica atat cat pe comanditari cat si pe executori.

In lipsa prezentei fizice a deputatului, orice act si orice declaratie se prezuma a fi obtinuta prin constrangere fizica si psihica si se considera nula.

Parlamentul solicita Procuraturii Generale sa investigheze de urgenta sechestrarea si maltratarea deputatului Stefan Gatcan, pentru stabilirea tuturor circumstantelor si a pedepsirii persoanelor care se fac vinovate.

Parlamentul RM considera necesara crearea unei Comisii de Ancheta parlamentara, care sa elucideze modul in care au actionat institutiile  statului pentru a proteja atat integritatea fizica si psihica a alesului poporului, cat si actiunile care au condus la impiedicarea exercitarii mandatului de deputat.

Parlamantul RM solicita Consiliului Europei  sa delege o comisie reprezentativa, pentru a investiga aceasta situatie fara precedent de violare grava a drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului in RM."

Grupul Pro Moldova a facut apel catre partenerii de dezvoltare sa suspende orice dialog cu actuala putere, pana la clarificarea situatiei  deputatului Stefan Gatcan.

Proiectul de lege va fi inregistrat si propus astazi de catre grupul PRO Moldova in plenul Parlamentului pentru aprobare.

Acest proiect de hotarare este insotit de un alt proiect privind constituirea Comisiei de Ancheta, pentru examinarea minutioasa si elucidarea tuturor circumstantelor disparitiei si presiunilor exercitate fata de deputatul Stefan Gatcan.

Andrian CANDU, LIDERUL PRO MOLDOVA: "Consideram ca acest subiect ramane un subiect cu importanta majora, deoarece tine de sanatatea si viata unui om, a unui cetatean, iar daca cetatenii nu se pot simti liber si in siguranta in RM atunci cu siguranta puterea devine iligitima si suntem in cazul unei puteri, sau uzurpari a puterii.  

Andrian Candu sustine ca orice incercare a acestei guvernari, a Partidului Socialistilor si a democratilor de a vota in Parlament renuntarea la mandat, pana la aparitia fizica  si exprimarea  libera a lui Gatcan,  in privinta renuntarii  la mandat,  aceste incercari sunt  o ilegalitate si trebuie oprite.

Andrian CANDU, LIDERUL PRO MOLDOVA: "Consideram ca Parlamentul are toate capacitatile sa investigheze tot ceea ce s-a intamplat si, ba mai mult decat atat, vom solicita interventia Consiliului Europei."

Articole din aceeasi categorie