20.06.2022
Prim-ministrul, despre auditul datoriilor Moldovagaz fata de Gazprom: „Discutam, continuam sa cautam...”

Prim-ministrul Republicii Moldova spune ca la moment autoritatile poarta discutii cu anumite companii pentru a gasi una care sa ofere un raport pentru pretinsa datorie a companiei Moldovagaz fata de Gazprom. Despre asta, Natalia Gavrilita a vorbit la emisiunea In Profunzime. 

„Deocamdata nu avem niciun indiciu ca vor fi intrerupte livrarile de gaze naturele, continuam sa discutam despre cand putem sa facem acest audit. Se discuta la nivel de observatori ai Gazpromului. Am trimsi solicitari pentru a prelungi aceasta data, din motive obiective nu au putut fi recrutate companii care sa vrea pe perioada razboiului sa faca acest audit. Noi continuam sa cautam companii independente care ar putea face audit”, spune Gavrilita

Totodata, sefa Executivului a mentionat ca la moment, autoritatile incearca sa gaseasca cea mai buna cale pentru a identifica o companie care sa fie credibila si sa poata oferi un raport care poate fi utilizat in negocieri. 

La data de 6 iunie, grupul de achizitii din cadrul Agentiei Proprietati Publice a decis sa anuleze licitatia pentru selectarea serviciilor de audit a datoriilor SA Moldovagaz fata de Gazprom. Temeiul acestei decizii este expirarea termenului de livrare a rezultatului auditului.

APP a spus ca urmeaza sa actualizeze caietul de sarcini si sa relanseze licitatia in termeni proximi. 

Pe 29 octombrie 2021, Moldovagaz si Gazprom au semnat Anexa nr.19 la contractul de livrare a gazelor naturale si au prelungit contractul semnat, la finele anului 2006, inca pe 5 ani. 

In timpul procesului de negociere, ambele parti au discutat si au convenit ca, cel tarziu pana la 1 mai 2022, Moldovagaz si Gazprom semneaza un acord privind stingerea datoriei Moldovagaz fata de Gazprom si Factoring Finance pentru gazele livrate consumatorilor de pe malul drept, presupunand rambursarea datoriei in termen de 5 ani, luand in considerare si dobanzi penalizatoare. 

Totodata, protocolul semnat cu Gazprom prevede ca, inainte de incheierea acordului privind stingerea datoriei, partea moldoveneasca efectueaza un audit independent al datoriei Moldovagaz fata de Gazprom si Factoring Finance, pentru gazele livrate consumatorilor de pe malul dept al Nistrului in perioada1993-2021. Se mai prevede ca raportul final de audit va fi coordonat cu Consiliul de Observatori al Moldovagaz.

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.

Articole din aceeasi categorie