19.02.2024
Prim-ministru, despre protestele agricultorilor: „Unii chiar au nevoie de ajutor, dar sunt altii care au luat decizii financiare gresite”. Ce spune Recean despre importul de cereale din Ucraina

Unii agricultori care protesteaza chiar au nevoie de ajutor, dar sunt altii care au luat decizii financiare gresite, iar statul si cetatenii nu sunt de vina, sunt declaratiile premierului tarii, Dorin Recean, in cadrul emisiunii In Profunzime. Totodata, acesta sustine ca la solicitatea presedintelui tarii, Maia Sandu, va fi publicata lista agricultorilor care au primit subventii si valoarea lor. 

Dorin RECEAN, PREMIER: „Guvernul intelege necesitatea de a ajuta tintit pe cei care chiar au nevoie sa fie ajutati si noi pe asta vom insista.”

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV: „Cum stabiliti cine chiar are nevoie?”

Dorin RECEAN, PREMIER: Este CSE. Am alocat, asta dincolo de ce a fost bugetar, pentru 2024 suplimentar din fondul de interventie 50 milioane de lei ca sa compensam pierderile producatorilor de cereale care au avut de suferit dupa seceta din anul trecut, la sud. Acolo aproximativ 400 producatori de cereale vor prmi compensatii, in mediu cate 2500 de lei la hectar. La fel, producatorii de cereale care au datorii restante la creditori, pentru ei s-a gandit un mecanism prin care ministrul Agriculturii cu o comisie speciala ajuta acesti producatori agrcoli sa-si restructureze datoriile.

In 2023 se punea problema noi sa inchidem hotarele, chiar daca Ucraina ne apara, chiar daca Ucraina lupta inclusiv pentru Moldova, s-a pus problema ca noi sa restrictionam importul de cereale. Noi am urmarit ca in Moldova sa nu existe aceste importuri si am oferit un mecanism de licentiere care in esenta s-a soldat cu faptul ca piata a fost protejata. Dupa care s-a solicitat interventii pentru ca sa ajutam cu restructurarea datoriile. Acum datoriile sunt foarte diferite si agentii sunt foarte diferiti. Astfel, nu poti avea aceeasi abordare. Sunt unii care chiar au nevoie de ajutor, dar sunt altii care au luat decizii financiare gresite, iar pentru aceste decizii gresite nu trebuie sa platiti dvs ca si platitor de impozite si alti cetateni. 

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV: Cine verifica aceste lucruri? Cine stabileste ca un om a luat decizii gresite?”

Dorin RECEAN, PREMIER:De asta si aceasta comisie de langa ministerul Agriculturii va face evaluarea daca este sau nu este justificat ajutorul.”

Intrebat daca va fi publicata lista agricultorilor care au primit subventii si valoare lor, premerul a spus ca lista este facuta si va fi publicata. 

Timp de noua zile fermierii au protestat. Protestele au inceput dupa ce autoritatile nu au avut nicio reactie la solicitarile agricultorilor din sudul tarii. Acestia spun ca sunt in prag de faliment si nu pot incepe sezonul agricol pentru ca nu au bani pentru a cumpara seminte, combustibil si ingrasaminte. Ei au cerut demararea unui dialog cu Guvernul si Parlamentul pentru a identifica sprijin financiar pentru fermierii micro, mici si mijlocii, cel mai mult afectati de crizele din ultimii doi ani.

Reprezentantii sectorului agricol au indeamnat autoritatile sa caute suportul partenerilor externi pentru alocarea compensatiilor per hectar pentru culturile de porumb si floare soarelui, cultivate in 2022 si 2023, asa cum s-a acordat anterior compensatii pentru alte culturi. In ultimele trei zile, fermierii au blocat periodic accesul spre vama Leuseni, iar ministrul agriculturii a reactionat abia ieri, dar nu a prezentat si solutii pentru revendicarile agricultorilor.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.

Articole din aceeasi categorie