20.02.2023
Presedintele Parlamentului sustine ca protestele organizate de partidul SOR fac parte din planurile Federatiei Ruse de destabilizare a Republicii Moldova: „Au inceput sa schimbe strategia”

Presedintele Parlamentului, Igor Grosu, sustine ca protestul organizate sambata de partidul SOR, dar si cele din toamna, fac parte din planul Rusiei ce urmareste destabilizare situatiei social-politice din Republicii Moldova. Mai mult decatat atat, acesta spune ca la acest protest urmau sa participe oameni din afara, insa incercarea aceasta a fost descurajata de autoritatile si institutiile responsabile din tara. Declaratiile au fost facute in cadrul emisiunii In Profunzime. 

„Fac parte din acest plan. Au facut parte din acest plan si in toamna, nu s-a reusit atunci, nu s-a atins obiectivul care il avea, iar pentru acest inceput de iarna un pic au inceput sa schimbe strategia pe langa proteste sa fie si invitati astfel de oaspteti, ceea ce a fost descurajat. Inclusiv, zilele trecute au intervenit si SIS si CNA au mai gasit niste sume modice, bani care urmau sa fie folositi pentru a plati protestatarilor”, a spus Igor Grosu. 

Ieri, dupa o pauza de cateva luni, membrii si simpatizantii Partidului SOR au iesit din nou la protest. Acestia s-au adunat in centrul capitalei pentru a cere celor de la conducere sa achite cetatenilor intergal facturile pentru serviciile comunale. 

La data de 13 februarie, Maia Sandu a anuntat in cadrul unui briefing de presa ca in urmatoarea perioada Rusia isi propune sa puna in aplicare actiuni cu implicarea unor diversionisti cu pregatire militara, camuflati in civili care sa intreprinda actiuni violente, atac asupra unor edificii ale statului si luare de ostatici. Primul care a vorbit despre acest lucru a fost insa presedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, care le-a spus saptamana trecuta liderilor din UE ca serviciile sale de spionaj au descoperit un astfel de plan si au anuntat Chisinaul.

Sambata, opt persoane au fost retinute, dupa inca 20 de perchezitii efectuate de procurorii anticoruptie si ofiterii CNA in mai multe locatii, in cauza penala privind finantarea ilegala a partidului SOR. Potrivit Procuraturii Anticoruptie, actiunile de urmarirea penala s-au desfasurat pe intreg teritoriul tarii, la domiciliile unor membri ai fractiunii, care sunt implicati activ si sistematic in receptionarea si distribuirea banilor in proportii deosebit de mari catre presedinti si vicepresedinti ai oficiilor teritoriale a partidului, pentru transportarea si remunerarea cetatenilor din diferite regiuni ale tarii la protestele organizate de partidul SOR in perioada septembrie 2022 – prezent, inclusiv protestul care a avut loc sambata. Totodata, in cadrul perchezitiilor oamenii legii au gasit si sume de bani pentru achitarea persoanelor care au participat la proteste, achitarea transportului si a salariilor in plic membrilor de partid.  

Totodata, astazi, portalului deschide.md a scris ca cel putin sase din cei 12 microbisti sarbi, carora nu le-a fost permisa, saptamana trecuta, intrarea in Moldova inaintea meciului dintre FC Sheriff si Partizan Belgrad, ar face parte dintr-o grupare extremista pro-rusa. Cu o zi inainte, Maia Sandu a anuntat ca Rusia ar pregati o lovitura de stat in Moldova, cu implicarea diversionistilor din mai multe tari, printre care si Serbia. Atunci, ministrul de externe de la Belgrad a cerut explicatii.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.

Articole din aceeasi categorie