22.07.2019
Presedintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii: O parte din sistem lupta cu CSM
Presedintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Dorel Musteata considera ca o parte din sistemul judecatoresc lupta impotriva CSM. Printre acestia sunt magistrati care sunt vizati de unele hotarari ale institutiei sau sunt apropiati de-ai lor. Declaratia a fost facuta in cadrul emisiunii „Cutia Neagra” de la postul TV8, transmite IPN.

„O parte din sistem lupta cu CSM. Unii sunt vizati, unii apropiati de cei vizati, se manipuleaza cu opinia publica. Ce vor? De exemplu, mie un judecator mi-a spus ideea ca ar fi bine sa convocam o adunare (n.r. adunare generala a magistratilor) acum si sa discutam cu usile inchise ce se intampla. Eu am spus ca sunt de acord sa organizam o adunare, dar cu usile deschise”, a afirmat Dorel Musteata.

De asemenea, presedintele interimar al CSM spune ca este liber in actiuni si nu este influentat de nimeni in luarea deciziilor. „Nu sunt legat de maini si nici nu am fost niciodata. Intotdeauna am votat asa cum am considerat ca este legal si corect”, a declarat Dorel Musteata.

Despre suspendarea din functie a conducerii Judecatoriei Chisinau, a presedintelui Curtii Supreme de Justitie Ion Druta, care a avut loc printr-o decizie a CSM la 25 iunie curent, Dorel Musteata spune ca dupa aceasta s-au petrecut actiune pe care nu le considera corecte fata de el personal, dar si fata de judecatorul care a scris o nota informativa la CSM prin care a vorbit despre ilegalitatile din sistem. Presedintele interimar al CSM spune ca a expediat la Procuratura nota informativa pentru a fi examinata din punct de vedere penal. In plus, cei vizati au contestat decizia CSM de suspendare din functie. „Din informatia pe care o detin, dumnealor au cerut chiar si suspendarea deciziei CSM in partea ce tine de inlaturarea lor. Marti, ei si-au retras cererea, dar sedinta este planificata pentru 22 iulie”, a declarat Dorel Musteata.

In sedinta Consiliului Superior al Magistraturii din data de 25 iunie s-a decis suspendarea temporara din functie a lui Ion Druta, presedinte al Curtii Supreme de Justitie (CSJ), a presedintelui Judecatoriei Chisinau si tuturor vicepresedintilor instantei. CSM anunta atunci ca la baza acestei hotarari a stat o nota informativa a unui judecator care a sesizat institutia despre ilegalitati care au loc in sistemul judecatoresc. Decizia a fost luata dupa ce premierul Maia Sandu a mers la sedinta CSM si a adresat un mesaj membrilor institutiei.

Articole din aceeasi categorie