04.05.2022
Presedintele Consiliului European, la Chisinau: „15 milioane de euro vor fi oferiti pentru domeniul migratiei. Este datoria noastra sa va ajutam” - VIDEO

Presedintele Consiliului European, Charles Michel, sustine ca UE va oferi Republicii Moldova 15 milioane de euro pentru domeniul migratiei si tara va fi sustinuta in continuare, atat economic, cat si politic. Acestea au fos spuse in cadrul unei conferinte de presa, sustinute cu Maia Sandu, dupa vizita acestuia la Chisnau.

Maia Sandu a declarat ca Republica Moldova are nevoie de reinvestitii pentru relansarea economiei, iar cetatenii sa faca parte cat mai curand din familia europeana. Sandu a multumit pentru ajutorul umanitar oferit in valoare de 13 milioane de euro.

Maia SANDU, PRESEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA: Cetatenii nostri s-au decshis inimile si casele pentru cetatenii ucraineni. Contam pe sustinerea partenerilor pentru a sustine pentru cei care fug din calea razboiului. Contam totodata pentru deschiderea pietei din Europa pentru fructele din Moldova. Avem nevoie de permise pentru transportarea de marfuri in UE. Contam pe sprijinul dumneavostra pentru platile in euro. Domnule presedinte, noi avem o zicala in R. Moldova: „Prietenul la nevoie se cunoaste.” Din 17 martie cooperam direct in managemantul frontierei. Avem un dialog foarte important in domeniul energetic. Dar, pentru a valorifica toate aceste oportunitati avem nevoie de Pace. Vrem sa construim un stat puternic care poate oferi securitate si siguranta cetatenilor nostri, sa dezvoltam o economie moderne si sa le oferim tinerilor sansa de a munci acasa. Am ales integrarea europeana ca model. De aceea, in ziua de 3 martie R. Moldova a semnat cererea de aderare la UE. Pe 22 aprilie am transmis prima parte a chestionarului completat. Procesul de integrare europeana este un complex si de durata. Razboiul din Ucraina trebuie oprit.”

Totodata, Charles Michel a adaugat ca razboiul Rusiei impotriva Ucrainei a cauzat consecinte si durere, iar Republica Moldova a fost afectata de incidente si provocari. Acesta mentionand ca Uniunea Europeana trebuie sa fie unita mai mult ca niciodata, demonstrand solidaritatea cu Moldova.

Charles MICHEL,PRESEDINTELE CONSILIULUI EUROPEAN: „Va multumesc mult pentru acest salut calduros. Consecintele nu se opresc la frontiera Ucrainei. Preturile pentru produsele alimentare au crescut si R. Moldova este afectata. Moldova a fost afectata de incidenta de provocare si atacuri. R. Moldova a condamnat in acel moment Rusia. Este datoria noastra europeana sa va ajutam. Sustinerea noastra economica si politica va continua. 100 de mii de refugiati ca sa gazduiti este foarte mult. Cu siguranta aceasta sustinere va fi directionata si pentru sistemul energetic. Anul trecut am anuntat 7 milioane de euro pentru  echipamente si anul acesta vom oferi mai multe echipamente fortelor armate. Vom continua sa sustinem parteneriatul pentru a va aduce mai aproape de UE.”

Articole din aceeasi categorie