29.01.2020
Presedintele Centrului pentru Resurse Juridice comenteaza avizul Comisiei de la Venetia pe marginea initiativei de modificare a Legii cu privire la CSM: "Nu ar fi incurajata"
Initiativa de modificare a Legii cu privire la CSM nu ar fi incurajata de Comisia de la Venetia. O spune presedintele Centrului pentru Resurse Juridice, care comenteaza avizul institutiei.

Vladislav GRIBINCEA, PRESEDINTE CENTRUL PENTRU RESURSE JURIDICE: "Avizul Comisiei de la Venetia contine cateva chestiuni de principiu foarte importante:

a. Marirea numarului nejudecatorilor din CSM nu a fost criticata, chiar daca ponderea judecatorilor in CSM scade. Comisia a vazut mosura ca un mijloc de combatere a corporatismului.

b. A fost criticat modul de alegere a membrilor nejudecatori din CSM. Votul a 51 de deputati pentru alegere a fost considerat insuficient, recomandand 2/3 din voturi sau preselectare candidatilor de catre o comisie independenta de experti.

c. Alegerea presedintelui CSM doar din randul judecatorilor nu a fost laudata!

Modul cum e scrisa opinia sugereaza de fapt ca aceasta initiativa nu ar fi incurajata."

VEZI SI: Ministerul Justitiei saluta opinia urgenta a Comisiei de la Venetia asupra amendamentelor la Legea cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii

VEZI SI: Avizul urgent al Comisiei de la Venetia privind modificarea Legii cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii

Articole din aceeasi categorie