22.10.2020
PORTRET DE CANDIDAT - Igor Dodon - VIDEO

Igor Dodon devine presedinte in 2016, avand imaginea unui promotor inflacarat al restabilirii relatiilor cu Rusia si de adversar al guvernarii pro-europene. Desi a repetat mereu ca-si doreste relatii bune atat cu Estul, cat si cu Vestul, a fost de zeci de ori la Moscova pentru discutii cu presedintele rus Vladimir Putin, a avut putine vizite oficiale la Bruxelles si niciuna in tarile vecine – Romania si Ucraina.

Investigatii jurnalistice aparute insa pe finalul mandatului sau arata ca Igor Dodon ar fi colaborat cu fosti si actuali angajati ai serviciilor secrete rusesti si ar fi coordonat la Kremlin actiuni de politica interna si externa, acuzatii calificate de purtatoarea sa de cuvant drept „falsuri de campanie electorala”.

Devenind sef al statului, Igor Dodon si-a tinut promisiunea sa plece din fruntea Partidului Socialistilor, dar a fost adesea acuzat ca nu a reusit sa fie un presedinte al tuturor, accentuand diviziuni geopolitice si culturale. A mai promis, intre altele, intoarcerea „miliardului furat” si pedepsirea „hotilor”, redeschiderea pietei din Rusia, oprirea exodului populatiei, garantii de neutralitate a tarii si un statut special pentru regiunea transnistreana, interzicerea partidelor unioniste si a disciplinei Istoria Romanilor, protejarea valorilor crestine si a familiei traditionale. 

In perioada guvernarii democrate, Igor Dodon si socialistii au pretins ca sunt adversarii „regimului oligarhic” al lui Vladimir Plahotniuc, seful statului fiind chiar suspendat din functie de mai multe ori pentru refuzul de a promulga anumite legi. Cu toate acesta, oponentii i-au acuzat ca ar fi facut jocul puterii, promovand legi controversate, cum ar fi cea privind magazinele duty free, cetatenia contra investitii sau sistemul electoral mixt. 

Igor Dodon si socialistii isi atribuie meritul - alaturi de formatiunile pro-europene Platforma DA si PAS - sa fi reusit debarcarea guvernarii democrate, in iunie 2019. Dar, deja in toamna, socialistii se aliaza cu democratii pentru a demite guvernul condus de Maia Sandu, care-i acuza, la randul sau, ca s-ar opune reformei justitiei si ar incerca sa profite de „mostenirea” oligarhului fugar. Seful statului respinge aceste si alte acuzatii ale adversarilor sai, cum ar fi finantarea netransparenta a PSRM sau pretinsul „kuliok” cu bani de la Plahotniuc, pe care procuratura a refuzat sa le investigheze.

Opozitia il critica si pentru modul in care gestioneaza pandemia de COVID-19, ignorand masuri antiepidemice, scotand in strada armata sau capitalizand electoral si geopolitic ajutoarele. Igor Dodon spune insa ca guvernul face fata situatiei, chiar daca numarul de infectari este in crestere.

Materialul a fost realizat de Radio Europa Libera, in colaborare cu PRO TV.

Articole din aceeasi categorie