14.06.2022
Popescu, despre NATO si fortificarea armatei Republicii Moldova: „Tara noastra are nevoie de echipament militar modern”

Ministrul Afacerilor Externe, Nicu Popescu, spune ca Republica Moldova are nevoie de echipament militar modern si ca tara noastra urmeaza sa-si imbunatateasca cat mai mult capacitatile de securitate. Declaratiile au fost facute in cadrul emisiunii In PROfunzime.

„Noi fortificam armata prin toate metodele necesare, in acest cadru a cooperarii cu UE este vorba despre echipament non-letal, un pachet de asistenta Europeana care a fost anuntat pe 2 decembrie 2021. Anul trecut in septembrie, Republica Moldova a primit echipament militar din SUA in baza unor contracte semnate anterior. Republica Moldova a cumparat anumite echipamente militare anterior, dar livrarea a avut loc anul trecut. In decembrie s-a aprobat un pachet de asistenta militara non-letala din partea UE pentru Moldova. In urmatoarele saptamani vor veni mai multe precizari legate de al doilea pachet de asistenta militara europeana non-letala. Absolut nicio armata nu fuctioneaza fara echipament non-letal,” a declarat ministrul Afacerilor Externe.

Intrebat daca Moldovei ii este frica de Moscova ca sa discute despre NATO, Nicu Popescu a spus ca este intrebat cu regularitate despre acest subiect.„Guvernul trebuie sa se ghideze de cadrul constitutional, de cadrul legal si sa reactioneaza la solicitarile publicului, nu la recomandarile, temerile partenerilor sau altor state terte,” a spus Popescu.

La data de 21 mai, Liz Truss, secretarul britanic pentru Afaceri Externe, a spus ca Marea Britanie a inceput discutii cu aliatii sai internationali cu privire la trimiterea de armament modern in Moldova pentru a o proteja de Rusia. Ea a spus ca vrea sa vada tara, care se afla in sud-vestul Ucrainei, „echipata conform standardului NATO”.

La scurt timp dupa aceste declaratii, ministerul rus de Externe a spus ca ca Moscova va urmari reactia Chisinaului la eventualele livrari de arme NATO catre Republica Moldova pentru ca Constitutia Republicii Moldova precizeaza clar statutul sau neutru.

La o saptamana dupa declaratiile secretarului britanic, MAEIE a venit cu o reactie spunand ca Moldova are relatii de cooperare in domeniul securitatii si apararii cu mai multi parteneri, iar cooperarea tarii noastre cu NATO se desfasoara in cadrul Parteneriatului pentru Pace, principalul instrument al acestei cooperari fiind Planul Individual de Actiuni al Parteneriatului. 

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.

Articole din aceeasi categorie