27.06.2023
Poate fi luata in calcul ipoteza ca mercenarii Wagner ar putea ataca nordul Ucrainei, fiind pe partea Belarusului? Comentariul expertului, Armand Gosu, in cadrul emisiunii In Profunzime

Expertul in politica externa, Armand Gosu, spune ca este putin probabil ca mercenarii Wagner care ar urma sau au ajuns in Belarus, dupa rebeliunea acestora din Rusia, sa atace nordul Ucrainei. Totodata, Gosu sustine ca pozitia lui Prigojin si faptul ca in ultima perioada acesta a contrazis versiunea Kremlinul privind razboiul din Ucraina, spunand ca acesta este unul de contropire si ilegal, ar parea destul de straniu ca acum Wagner sa atace Ucraina. 

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV: „Poate fi luata in calcul ipoteza, ca de fapt, mercenarii Wagner ar putea ataca nordul Ucrainei, fiind pe partea Belarusului?”

Armand GOSU, ISTORIC, EXPERT IN POLITICA EXTERNA DIN ROMANIA: „Putin probabil sa se intample ceva. Eu nu exclud absolut nimic, Rusia este o tara plina de surprize, iar Prigojin este personajul care poate oricand sa iti ofere cele mai mari surprize. Totusi, Prigojin este cel mai influent personaj politic, fara sa fie politician, de pe scena de la Kremlin. El vine si contrazice versiunea oficiala a razboiului, inainte sa porneasca acest mars, vineri, el a tinut un discurs in care a contrazis versiunea oficiala a razboiului, promovata de Putin de un an si jumatate. El a spus ca este un razboi de contropire, un razboi dorit de oligarhi, ca armata rusa pierde, ca e prost organizata, ca e corupta, ca trebuie sa fie schimbati Soigu si Gherasimov. Toata lumea stie de Prigojin, toata lumea stie ca Prigojin contrazice versiunea oficiala, ori in acest moment, sa vii sa-l mai utilizezi pe Prigojin impotriva Ucrainei, sa atace Ucraina din spre Belarus, dupa ce el spune ca e o prostie inceperea raboiului in Ucraina, ar suna destul de staniu pentru o societate normala. Dar in cazul lui Prigojin, nu bag mana in foc, nimeni nu garanteaza acest lucru.”

La un an si jumatate de la invazia in Ucraina, Rusia a fost la un pas de un razboi civil. Seful Wagner, Evgheni Prigojin, si-a trimis trupele in Rusia cu scopul declarat de a schimba conducerea Ministerului Apararii, dar le-a intors in ultima clipa, dupa o intelegere cu Kremlinul mediata de liderul belarus, Aleksandr Lukasenko. Mercenarii Wagner insotiti de tancuri si blindate usoare au ocupat sambata sediul minsterului Apararii din orasul Rostov, dar si sediul politiei si primaria, printre altele. Asa-zisul conflict dintre unitatile Wagner si ministerul rus al Apararii a izbucnit dupa ce armata ar fi bombardat, la ordinele ministrului Soigu, o baza Wagner aflata in spatele frontului, in Ucraina. Potrivit mercenarilor lui Prigojin, atacul ar fi fost lansat de unitati ale armatei ruse. 

Articole din aceeasi categorie