26.06.2020
Plecarea lui Igor Dodon la Moscova - cum comenteaza deputatii Igor Munteanu, Nicolae Ciubuc, Dumitru Alaiba si Vladimir Odnostalco

Deputatii Igor Munteanu, Nicolae Ciubuc, Dumitru Alaiba si Vladimir Odnostalco au comentat plecarea presedintelui Igor Dodon la Moscova si participarea celor 75 de militari moldoveni la parada din Piata Rosie. Cei mai multi au fost de opinia ca militarii nu ar fi trebuit sa fie prezenti la aceasta parada, indiferent de masurile de protectie luate. Declaratiile au fost facute in cadrul emisiunii In PROfunzime.

Igor MUNTEANU, DEPUTAT PLATFORMA DA: "Opiniile pot fi diferite. Trimiterea militarilor intr-o capitala afectata grav de coronavirus vorbeste despre o lipsa de seriozitate si la revenirea lor ar trebui sa vedem care este starea de sanatate si sa vedem daca presedintele nu si-a depasit competentele, ducandu-i la o parada cu riscul de a-i imbolnavi. Din punctul meu de vedere, aceasta miscare demonstrativa de a se incorona la parada demonstreaza o umilitoare relatie feudal-subordonata care nu sprijina ideea de presedinte a unui stat independent."

In replica, socialistul Vladimir Odnostalco a reamintit despre plecarea unor militari moldoveni in Romania cu ceva timp in urma. 

Vladimir ODNOSTALCO, DEPUTAT PSRM:"Am o intrebare. Cu o jumatate de an in urma unde erau soldatii nostri? In Romania. Atunci nu era panica. Nu doar presedintele era prezent la parada de la Moscova. Pentru soldatii nostri este o mandrie sa se afle acolo pentru a comemora stramosii nostri."

La randul sau, Igor Munteanu i-a adresat replici dure socialistului, spunandu-i ca nu are o pregatire istorica buna si a mai mentionat ca prezenta presedintelui Dodon alaturi de liderii regiunilor separatiste este o umilinta pentru Republica Moldova.

Plecarea lui Igor Dodon si a celor 75 de miliatri la parada din Moscova a trezit nemultumirea deputatului Dumitru Alaiba si a democratului Nicolae Ciubuc.

Dumitru ALAIBA, DEPUTAT PAS: "Este josnic si nevertebrat sa supui riscului nejustificat 75 de baieti. Ei nu vor refuza, sunt militari, dar superiorii, ministrul, viceministrul, presedintele, ei au responsabilitatea sa-i protejeze. Cand am vazut cum au fost transportati am ramas socat. Acolo daca unul ar fi avut Covid, atunci ar fi putut sa-i contamineze pe toti. Este pur si simplu josnic."

De aceeasi parere a fost si deputatul Ciubuc care a spus ca in timp de pandemie nu ar fi trebuit sa trimitem acesti militari.

Nicolae CIUBUC, DEPUTAT PDM: "In timp ce unii priveau cu mandrie, eu ma uitam cu ingrijorare, gandindu-ma la consecinte. Evident este un risc, desi s-au intreprins toate masurile de siguranta pentru acesti militari. Nu sunt impotriva participarii la asemenea evenimente, doar ca in contextul situatiei actuale nu ar fi trebuit sa trimitem acesti militari."

Pe 14 iunie, 75 de militari moldoveni au plecat in Rusia pentru a participa la parada militara care s-a desfasurat in Piata Rosie, la 24 iunie curent, cu ocazia aniversarii a 75-a a Victoriei asupra Germaniei naziste.

La ora actuala, Rusia se afla pe locul 3 in lume dupa numarul de cazuri de coronavirus - peste 600 000.

Articole din aceeasi categorie