Pentru a se inregistra pe aceasta platforma si a solicita compensatii, toti cetatenii Republicii Moldova trebuie sa completeze un formular, care implica introducerea mai multor date personale.
Astfel, inainte de a completa cererea solicitantul trebuie sa pregateasca informatiile din actele de identitate ale tuturor locatarilor din casa sau apartament. Totodata, va fi nevoie de cate o factura la energia termica, gaz si electricitate. In cazul in care gospodaria este conectata la mai putine surse de energie, se vor introduce datele doar din aceste facturi.
De asemenea, daca solicitantul are un credit ipotecar la locuinta, acesta trebuie sa se asigure ca cunoaste numarul cadastral.
Completarea formularului presupune:
Pasul 1: Informatii despre solicitant.
Pot solicita compensatii doar persoanele care locuiesc nemijlocit in bunul imobil pentru care solicita compensatia. Asta nu exclude posibilitatea de a asista o ruda sau un cunoscut la completarea cererii, dar datele indicate trebuie sa fie datele persoanelor asistate.
In cazul in care bunul imobil este dat in chirie, chiriasii trebuie sa completeze acest formular. O persoana poate figura doar intr-o singura cerere. Datele introduse se verifica automat cu Registrul de stat al populatiei, in cazul unei erori, solicitantul va fi atentionat. In cazul in care acesta nu are IDNP, este necesar sa fie bifata aceasta optiune si se introduce numarul, seria unui alt act de identitate si data nasterii, prin aceasta metoda pot solicita compensatii si refugiatii ucraineni.
Pasul 2. Introducerea datelor de contact: numarul de telefon si posta electronica.
Pasul 3. Indicati venitul mediu lunar pentru ultimele sase luni.
Este necesar sa fie indicat venitul din toate sursele, inclusiv pensie, salariu, indemnizatii, alocatii etc. Aici se vor indica veniturile cu exceptia indemnizatiei unice la nasterea copilului, alocatia pentru ingrijire si supraveghere oferita persoanelor cu dezabilitati severe si ajutorul oferit la deces.
Sistemul va verifica automat datele introduse in baza informatiilor existente in diverse baze de date ale statului. In cazul in care datele introduse vor fi mai mici decat cele cunoscute de stat, valoarea mai mare va fi utilizata pentru stabilirea categoriei de vulnerabilitate energetica.
Pasul 4. Datele privind locuinta.
Sunt introduse datele personale a proprietarului locuintei. In cazul in care niciun locatar nu este proprietar, solicitantul trebuie sa se asigure ca locuieste cu adevarat in acest bun imobil. Ulterior, se completeaza adresa.
Pasul 5. Selectati principala sursa de incalzire.
Se selecteaza sursa pe care solicitantul o foloseste in perioada rece a anului, chiar daca familia este conectata la mai multe surse de energetie, este necesar sa fie indicata care este sursa principala. Indiferent de sursa principala, solicitantul trebuie sa se asigurare ca ofera datele la toate sursele de energie la care este conectat. Daca este conectat si la gaz si la electricitate si la incalzire centralizata se bifeaza toate optiunile. Iar pentru optiunile bifate urmeaza sa fie indicata modalitatea de plata. Apoi se indica datele din factura, care variaza in functie de furnizor. Aici se va indica fie NLC-ul, contul personal sau numarul contractului.
Pasul 6. Daca doriti sa renuntati la compensatii, indicati acest lucru.
Acesta este unicul mod prin care cetatenii pot renunta la compensatii. Necompletarea chestionarului va plasa gospodaria intr-o categorie medie de vulnerabilitate. Respectiv cei care vor sa renunte la compensatii o pot face doar completand cererea si selectand aceasta optiune.
Pasul 7. Indicati toti locatarii locuintei pentru care solicitati compensatii.
Aici se vor include datele personale ale tuturor persoanelor care locuiesc efectiv pe aceasta adresa cel putin opt luni pe ani sau patru luni, in perioada noiembrie - martie, nu conteaza daca persoanele au viza de resedinta. Pentru fiecare persoana se completeaza aceleasi date ca si pentru solicitant, prenume, IDNP, venitul lunar mediu pentru ultimile sase luni. In cazul copiilor se indica venit zero.
Pasul 8. Dupa completarea tuturor campurilor solicitantul bifeaza ca este de acord cu procesarea datelor cu caracter personal.
Pasul 9. Se verifica corectitudinea datelor introduse si se trimite cererea.
Pasul 10. Dupa expedierea cererii solicitantul va primi o confirmare prin email sau SMS. Solicitantul va fi informat aditional cand cererea va fi procesata.
Platforma compensatii.gov.md a fost lansata astazi in cadrul unei conferinte de presa. Pe aceasta platforma toti cetatenii Republicii Moldova vor completa un formular pentru a putea primi compensatii in factura pentru perioada rece a anului. Compensatii.gov.md. va permite stabilirea gradul de vulnerabilitate energetica a gospodariei, pentru a putea afla valoarea compensatiilor.
La inceputul acestei luni, ministrul Municii si Protectiei Sociale, Marcel Spatari, a declarat ca cu cat mai ridicata va fi vulnerabilitatea unei gospodarii, cu atat suportul primit de la stat va fi mai mare. Acesta a mentionat ca vor exista patru categorii de vulnerabilitate: foarte ridicata, ridicata, medie si scazuta.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.