13.07.2019
PL cere mandate de arest pe numele lui Plahotniuc si Sor, precum si anuntarea lor in urmarire internationala
PL cere mandate de arest pe numele lui Plahotniuc si Sor, precum si anuntarea lor in urmarire internationala. Despre asta a scris formatiunea intr-un comunicat de presa.

Comunicatul emis de PL:

"Partidul Liberal a atentionat opinia publica, inca in anii 2010-2012, apoi repetat in 2013, despre furturile din sistemul bancar si imparteala facuta de Plahotniuc, Filat si Sor. In acea perioada, desi presedintele PL, Mihai Ghimpu, s-a opus public fraudelor care deja aveau loc la BEM, PL era criticat de PLDM si PD, de societatea civila si presa, precum ca sabotam AIE. In rezultat, in mai 2013, PL a fost exclus de la guvernare, iar in august 2013, Aeroportul a fost concesionat, BEM a fost privatizata si falimentata, paguba financiara ajungand la 1 miliard de Euro.

In iunie 2015, Dorin Chirtoaca i-a acuzat public de furtul miliardului pe Filat, Plahotniuc, Sor, Leanca, Voronin etc, si a cerut tragerea lor la raspundere. De asemenea, in martie - iunie 2015, Iurie Chirinciuc si Dorin Chirtoaca, au atentionat despre faptul ca familia Greceanii este implicata in sustragerea a circa 5 milioane de Euro de la BEM, prezentand acte si probe, in acest sens, insa nu a urmat nicio reactie.

In cadrul investigatiilor prezentate de actualul presedinte al PL, Dorin Chirtoaca, in ianuarie-februarie 2019, a fost demonstrat ca Sor este angajatul, administratorul, lui Plahotniuc, iar acesta detine proprietati in valoare de 200-400 milioane de Euro, nedeclarate si ascunse Cipru, in conditiile in care in RM s-a furat 1 miliard de Euro. Au fost sesizate in legatura cu aceasta institutiile UE si SUA, inclusiv procuraturile din Elvetia, Olanda, Cipru, Romania, Bulgaria etc.

Cerem emiterea neintarziata a mandatelor de arest pe numele principalilor beneficiari ai furtului miliardului - V. Plahotniuc si I. Sor, precum si anuntarea lor in cautare internationala. In ceea ce il priveste pe V. Filat, consideram ca acesta trebuie sa aiba parte de un proces transparent, implicarea sa in frauda fiind insa evidenta, la fel ca si a celorlalti doi, mentionati mai sus, toti trei fiind necesar sa primeasca o pedeapsa la fel de dura.

Solicitam prezentarea sumelor, cu nume si prenume a tuturor beneficiarilor furtului miliardului, de la primul credit neperformant din anii '90, pana la ultimul, cu punerea in aplicare a prevederilor legale corespunzatoare in privinta lor. Orice incercare de protejare a unor persoane implicate precum: Alexei Greceanii, Viorel Melnic (persoane apropiate lui Igor Dodon), Victor Topa si Viorel Topa (persoane apropiate lui Andrei Nastase) s.a., va fi considerata drept complicitate la furtul miliardului.

Cerem identificarea si tragerea la raspundere a reprezentantilor procuraturii, CNA, BNM etc, care au avut informatii pertinente cu privire la furtul miliardului, au avut acces la aceste rapoarte Kroll, dar care au ascuns informatia si au sabotat investigarea fraudei."

Articole din aceeasi categorie