24.01.2020
Peter Michalko: "Federalizarea nu este posibila in acest moment, nici pe masa, nici ascunsa undeva" - VIDEO
Federalizarea Republicii Moldova nu este posibila in acest moment, a spus ambasadorul Uniunii Europene la Chisinau, Peter Michalko. Mai mult, oficialul european a declarat ca in prezent acest subiect nu se discuta pe platformele de negocieri dintre Chisinau si Tiraspol. Declaratiile au fost facute in cadrule emisiunii InPROfunzime cu Lorena Bogza.

Peter Michalko sustine ca Uniunea Europeana a aratat de multe ori ca este de partea cetatenilor si Republicii Moldova ca unui stat prieten, vecin, partener, asociat cu UE.

Oficialul european mai spune ca pozitia UE in procesul de reglementare a conflictului transnistrean intotdeauna a fost principiala si a fost bazata pe suveranitate si integritatea teritoriala a RM.

Peter MICHALKO, AMBASADORUL UE LA CHISINAU: "Sigur ca Republica Moldova trebuie sa fie un stat care va avea toate posibilitatile de a decide referitor la cooperarea cu partenerii externi, cum se va dezvolta si, in aceasta privinta, sa fie suveran. Acesta este si sensul pozitiei noastre si de multe ori am dovedit acest lucru.”

Totusi, seful Delegatiei UE sustine ca exista o forma generala aprobata de toate tarile Europei privind solutionarea conflictului transnistrean, dar aceasta nu presupune federalizarea tarii.

Peter MICHALKO, AMBASADORUL UE LA CHISINAU: „In acest moment procesul nu a ajuns la nivelul de a vorbi despre modalitatea solutionarii. Stim care va fi forma generala, este clara, aceasta este aprobata de toate tarile OSCE, Europei si asta este exact in linia pe care o sustine si UE: suveranitate, integritate teritoriale in frontierele recunoscute international, statut special pentru regiunea transnistreana."

Lorena BOGZA: "Acest cuvant, federalizare, nu a fost folosit pana acum la niciun fel de intalniri oficiale, la niciun fel de sedinte in format 5+2?

Peter MICHALKO, AMBASADORUL UE LA CHISINAU: "Nu, nici nu este posibil, nici pe masa, nici ascuns undeva, nu este posibil acest lucru in acest moment”.

In iunie 2019, cand socialistii au anuntat despre o alianta cu blocul ACUM, au fost publicate cateva filmulete de o televiziune ce ii apartine lui Vlad Plahotniuc in care apare Igor Dodon discutand cu fostul lider PD despre federalizarea tarii.

Ulterior, Igor Dodon a declarat ca toate imaginile video, care au aparut in spatiul public, ar fi fost editate, iar declaratiile au fost scoase din context.

VEZI SI: Igor Dodon: "Cuvantul federalizare a fost spus de Plahotniuc lui Kozak, marti, la mine in birou"

VEZI SI: PROBA VIDEO, publicata de Publika. Igor Dodon - la negocieri cu Vlad Plahotniuc

VEZI SI: PROBA VIDEO 2, publicata de Publika. In imagini, Igor Dodon ar promite ca Rusia va inchide dosarele penale pe numele lui Plahotniuc dupa ce semneaza acordul de federalizare a tarii - VIDEO

Articole din aceeasi categorie