14.09.2020
Peter Michalko, despre stagnarea reformei justitiei si regresul CSM. Declaratiile facute la emisiunea InPROfunzime

Ambasadorul UE la Chisinau, Peter Michalko spune ca RM trebuie sa faca schimbari in Constitutie ce tin de Consiliul Superior al Magistraturii, intrucat deciziile luate in ultima perioada demonstreaza un regres. Declaratiile au fost facute in cadrul emisiunii InPROfunzime.

Peter MICHALKO, AMBASADORUL UE LA CHISINAU: "Nu am vazut progres in justitie si chiar daca au existat sperante ca progresul este posibil si au fost semne de posibilitate de imbunatatire,  acest proces nu continue in momentul actual. 

Reforma justitiei consta in reconstruirea sistemului de justitie in asa fel ca acolo sa activeze oameni care sunt de integritate si actvitatea lor sa asigure ca drepturile oamenilor sa fie respectate in fata Curtii si in fata legii si ca nu vor fi corupti cei care sunt judecatori, procurori si daca vor fi descoperite cazurile de coruptie, ele vor fi pedepsite. Asta este scopul si acesta este sistemul care trebuie creat.”

Ambasadorul UE la Chisinau spune ca reforma justitiei este un proces care are inca mult de lucru si in faza de pregatire, dar si pentru realizare. 

"In acelasi timp sunt deja stiute schimbarile care trebuie facute inclusiv in Constitutie, inclusiv cele ce tin de Consiliul Superior al Magistraturii, care trebuie sa se asigure ca la varful si la management-ul sistemului vor fi oameni care vor asigura independenata sistemului justitiei si integritatea oamenilor care activeaza acolo.

Trebuie sa spun ca aceste schimbari sunt pregatite si sunt clare.

Intre timp vedem ca sunt schimbari care merg in regres, inclusiv ce se intampla cu Consiliul Superior al Magistraturii, unde am vazut ca s-au luat pasi impotriva recomandarilor Comisiei de la Venetia, in ceea ce priveste componenta si dupa asta si deciziile care au fost facute de acest consiliu au creat semne de intrebare.

Este foarte neplacut sa vedem regresele si asta este cea mai mare dezamagire pentru cetateni", spune Peter Michalko.

Articole din aceeasi categorie