23.01.2020
Peter Michalko: "Decizia de a-l declara pe Vlad Plahotniuc indezirabil pe teritoriul SUA a fost un semnal foarte important, inclusiv impotriva coruptiei din Republica Moldova" - VIDEO
Uniunea Europeana va studia atent cazul lui Vlad Plahotniuc, dupa ce acesta a fost declarat indezirabil in Statele Unite. Este afirmatia ambasadorului UE la Chisinau facuta aseara la emisiunea In Profunzime. Peter Michalko sustine ca decizia americanilor este un semnal important in lupta impotriva coruptiei in Moldova.

Lorena BOGZA: "Plahotnic si familia sa au fost declarati indezirabili in SUA, care va fi reactia UE, urmeaza aceeasi masura?"

Peter MICHALKO, AMBASADORUL UE LA CHISINAU: "Am vazut aceasta decizie importanta si vom studia cu mare atentie acest caz.

Fiecare dintre parti are procedurile proprii, dar asta este si am vazut cum a fost explicata aceasta decizie si este un pas foarte important si un semnal foarte important si inclusiv in lupta impotriva coruptiei din Republica Moldova si cetatenii ei."

Intrebat de urmari are aceasta decizie, oficialul european a spus ca decizia arata in mod clar cat de important este sa existe si sa continue adevarata lupta impotriva coruptiei. Sa fie si vointa politica pentru schimbari pozitive este principala pentru ca tara sa poata vedea schimbari si oamenii sa simta schimbari pozitive pentru ei, spune Michalko.

Lorena BOGZA: Pana la plecarea lui Plahotniuc, partenerii de dezvoltare nu au putut lua niste masuri mai drastice pentru a-l opri?

Peter MICHALKO, AMBASADORUL UE LA CHISINAU: "Mereu, cand am observat degradarea standartelor in privinta democratiei si lipsa luptei impotriva coruptiei am exprimat pozitia noastra foarte clar. Pasi concreti au inceput mult mai devreme. Cand a fost vorba despre schimbarea sistemului electoral, am fost fermi pe pozitia noastra. Am stiut ca vor fi consecinte."

Cat despre formarea guvernului Sandu, Peter Michalko spune ca aceasta a fost decizia reprezentantilor alesi de popor.

Peter MICHALKO, AMBASADORUL UE LA CHISINAU: "Noi am avut o pozitie foarte clara ce nu trebuie sa fie facut in aceste luni cand nu a fost formata guvernarea. Cand s-a format guvernul Sandu, UE a venit imediat cu o declaratie comuna si a recunoscut guvernarea."

Intrebat daca Uniunea Europeana va urma decizia Statelor Unite ale Americii de a-l declara indezirabil pe Vlad Plahotniuc, seful Delegatiei UE spune ca: "acest lucru tine de concideratiile si procedurile pe fiecare parte. Si UE si tarile membre au posibilitatea de a lua masuri, daca ei considera asta necesar. In cazul UE exista aceste posibilitati cand asta este relevand si este un proces destul de complex, dar aceste masuri au fost luate in mai multe situatii in trecut."

Fostul lider PD, Vlad Plahotniuc are interdictia de a mai intra pe teritoriul Statelor Unite. Despre decizie a anuntat secretarul de stat al Statelor Unite, Mike Pompeo. Iar ulterior a aparut si un comunicat de presa in acest sens.

Astfel, fostul lider PD, Vlad Plahotniuc, sotia, dar si fiii sai au fost declarati indezirabili in SUA. Pompeo a mentionat in postarea sa ca denunta public actiunile lui Plahotniuc si ca este alaturi de Republica Moldova in lupta impotriva coruptiei.

Vlad Plahotniuc a plecat din tara in luna iunie, imediat ce democratii au cedat puterea. Pe numele lui este pornit un dosar penal pentru de spalare de bani in proportii deosebit de mari.

Citeste si: Anuntul facut de Secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo, privind aflarea lui Vlad Plahotniuc pe teritoriul Americii

Articole din aceeasi categorie