21.08.2020
PAS cere convocarea de urgenta a sedintei Parlamentului pentru a modifica legislatia electorala in conformitate cu recomandarile Comisiei de la Venetia - VIDEO

Fractiunea parlamentara PAS cere sa fie convocata de urgenta sedinta Parlamentului saptamana viitoare pentru a vota modificarea legislatiei electorale in conformitate cu recomandarile Comisiei de la Venetia. Despre acest lucru a anuntat astazi, 21 august, in cadrul unui briefing de presa, vicepresedintele PAS, deputatul Sergiu Litvinenco.

Sergiu LITVINENCO, DEPUTAT PAS: „Vorbim despre proiectul de lege inregistrat in Parlament cu nr.263 la 19 iunie 2020. Se cunoaste ca actuala legislatie trebuie modificata. Pentru ca ea contine mai multe lacune care fac posibila o fraudare masiva a alegerilor. De exemplu, nu contine solutii exacte pentru combaterea a ceea ce numim noi transportare organizata si contra bani a alegatorilor, nu reglementeaza exhaustiv procedura de contestatii impotriva incalcarilor de lege, nu exista solutii cum se combat fake-news-urile in cadrul televiziunilor si altele.”

In context, Sergiu Litvinenco a mentionat ca in Avizul Comisiei de la Venetia expertii critica mai multe prevederi din cod. De asemenea, Comisia de la Venetia spune ca modificarea Codului electoral pentru alegerile prezidentiale este posibila, iar termenul-limita cand aceste modificari trebuie sa intre in vigoare ar fi 1 septembrie 2020.

Sergiu LITVINENCO, DEPUTAT PAS: „Chiar si daca nu se reuseste intrarea in vigoare a legii de la 1 septembrie 2020, unele prevederi pot fi modificate chiar si mai tarziu de aceasta data. Evident ca nu mai tarziu decat 2 octombrie 2020 – prima zi a campaniei electorale. Prin urmare, in primul rand, Comisia juridica, numiri si imunitati urmeaza sa se convoace in zilele imediat urmatoare pentru a pregati versiunea finala a proiectului legii pentru Plenul Parlamentului. Sa examineze atat propunerile Comisiei de la Vanetia, cat si amendamentele noastre.”

Fractiunea parlamentara PAS cere ca sedinta plenara a Parlamentului sa fie convocata cel tarziu saptamana viitoare, pentru a examina amendamentele si a vota proiectul in lectura a doua.

Sergiu LITVINENCO, DEPUTAT PAS: „Practic, la moment suntem la etapa in care vom putea sti cu exactitate daca PSRM doreste sau nu doreste sa fraudeze alegerile. Daca PSRM va folosi in continuare falsuri precum ca nu mai este posibil de modificat legislatia electorala reiesind din Avizul Comun de urgenta al Comisiei de la Venetia si OSCE (ODIHR), atunci va fi clar ca fraudarea masiva este unica lor optiune. Si e clar de ce – Dodon nu are cum castiga alegerile fara a frauda.”

La 19 august curent a fost publicat Avizul Comun de urgenta al Comisiei de la Venetia si al OSCE (ODIHR) cu privire la proiectul de lege pentru modificarea Codului electoral si altor acte legislative. Potrivit documentului, modificarea Codului electoral pentru alegerile prezidentiale este posibila.

Articole din aceeasi categorie