25.04.2021
Organizatii internationale, diplomati si oficiali europeni au condamnat ceea ce s-a intamplat in Parlamentul de la Chisinau - VIDEO

Organizatii internationale, diplomati si oficiali europeni au condamnat ceea ce s-a intamplat ieri in Parlamentul de la Chisinau. Presedintele Comisiei de la Venetia s-a aratat extrem de alarmat, calificand deciziile deputatilor drept  neconstitutionale. Uniunea Europeana considera votul de ieri un atac flagrant asupra ordinii constitutionale din tara noastra si indeamna actorii politici sa respecte deciziile CC chiar si atunci cand nu sunt pe placul lor.

Declaratia Comisiei de la Venetia: „Sunt extrem de alarmat de situatia actuala din Republica Moldova.(...)

Parlamentul si puterea executiva trebuie sa respecte rolul Curtii Constitutionale ca „gardian al Legii Supreme”, chiar si atunci cand sunt nemultumiti de o decizie sau sunt de parere ca Inalta Curte a comis o eroare.” se arata in declaratia semnata de presedintele Comisiei de la Venetia.

Gianni Buquicchio a cerut Parlamentului Republicii Moldova sa-si retraga declaratia si deciziile sale pe care le considera neconstitutionale si sa respecte hotararile trecute si viitoare ale CC.

Declaratia Comisiei de la Venetia: “Asa cum am avut deja ocazia de a declara in 2013, acest vot de neincredere este in contradictie clara nu numai cu articolul 137 din Constitutia Moldovei, ci si cu standardele europene ale justitiei constitutionale.” 

Inaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe si Politica de Securitate a declarat ca: “Voturile si declaratiile de ieri constitutie un atac flagrant asupra ordinii constitutionale a Republicii Moldova si reprezinta o incercare de a submina statul de drept.”  

Josep Borrell indeamna actorii politici din tara noastra sa respecte deciziile Curtii Constitutionale. Si sefa Comisiei Europene este de parere ca solutiile pentru diferentele politice trebuie gasite in limitele Constitutiei. 

Presedintele Consiliului European Charles Michel a calificat actiunile din Parlament un atac clar asupra independentei Curtii Constitutionale si a indemnat politicienii sa respecte Constitutia si statul de drept. 

Ieri mai multi diplomati acreditait la Chisinau printre care seful delegatiei Uniunii Europene, Ambasadorul SUA, al Romaniei, Frantei Germaniei, Regatului Unit Suediei, Austriei, Letoniei si Lituaniei au condamnat actiunile impotriva Curtii Constitutionale.

Articole din aceeasi categorie