02.02.2021
Oficial. Platforma DA anunta ca NU va vota candidatura Nataliei Gavrilita la functia de prim-ministru. Declaratia formatiunii

Platforma DA nu va vota candidatura Nataliei Gavrilita la functia de prim-ministru. Decizia a fost anuntata astazi. 

Platforma DA anunta ca a luat act de propunerea presedintei Republicii Moldova de a o inainta pe Natalia Gavrilita, vicepresedinta PAS, la functia de prim-ministru, precum si de decizia PAS de a nu vota propria candidatura, in vederea declansarii alegerilor parlamentare anticipate la care PAS ar urma sa participe separat.

Declaratia PPDA:

"Platforma Demnitate si Adevar a militat si a luptat in permanenta pentru alegeri libere si corecte si pentru instalarea unei guvernari responsabile, democratice si proeuropene in Republica Moldova. Din momentul demisiei guvernului Chicu, Platforma DA a informat opinia publica cu privire la viziunea sa asupra parcursului actului politic in Republica Moldova. Singura optiune pertinenta, am considerat-o pe cea prevazuta de Constitutia tarii: cele doua tentative de formare a executivului in termen de 45 de zile. In perspectiva alegerilor anticipate, de altfel, sustinute de majoritatea populatiei, aceasta optiune este si cea mai scurta si corecta cale spre atingerea acestui deziderat.  

Totodata, in cadrul consultarilor fractiunii Platformei DA cu presedinta tarii, echipa noastra a indicat in mod expres riscurile pe care le comporta organizarea alegerilor anticipate de catre un guvern controlat de Igor Dodon si aliatii sai: utilizarea plenara a resurselor administrative si financiare; implicarea in calitate de agenti electorali a functionarilor, in special a celor din structurile desconcentrate etc.

Am specificat, de asemenea, problemele iminente cu care se va confrunta tara in conditiile activitatii unui guvern interimar cu atributii limitate: stabilitate bugetara extrem de precara in situatia lipsei sprijinului partenerilor externi; gestionarea dificila a  crizei pandemice; agravarea situatiei fermierilor afectati de seceta etc. 

Deja putem constata ca pe fundalul unui haos guvernamental, generat si controlat de Dodon, s-au extins schemele criminale, in special, cele de delapidare a bunurilor publice in proportii deosebit de mari. In asemenea conditii Platforma DA se astepta la mai multa responsabilitate din partea intregii clase politice si la propunerea asumata a presedintei a unui guvern de profil proeuropean compus din persoane integre cu un mandat limitat, menit sa gestioneze calitativ criza economica si sanitara si sa organizeze alegeri parlamentare anticipate libere si corecte.

Insa, analizand situatia politica din tara si din Parlament din perspectiva eficientei acestuia,  luand in calcul pozitia public exprimata de sefa statului privind candidatura doamnei Natalia Gavrilita, vicepresedinta PAS, inaintata la functia de prim-ministru, precum si de decizia PAS de a nu vota propria candidatura, in vederea declansarii alegerilor parlamentare anticipate, in cadrul carora PAS ar urma sa participe separat, Platforma Demnitate si Adevar a decis sa NU voteze o candidatura de prim-ministru intr-un exercitiu constitutional mimat."

Articole din aceeasi categorie