05.02.2021
OFICIAL. Natalia Gavrilita isi prezinta echipa pentru GUVERN

Natalia Gavrilita, candidatul la functia de prim-ministru, desemnat de Presedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a pregatit si isi prezinta echipa pentru guvern. Totodata, echipa guvernamentala si programul de guvernare urmeaza sa fie prezentate in plenul Parlamentului.

Iata lista cabinetului de ministri:

Natalia Gavrilita, prim-ministru

Natalia Gavrilita este vicepresedinta Partidului Actiune si Solidaritate. In 2019, a fost ministra Finantelor in guvernul condus de Maia Sandu. In perioada 2015–2019, a fost director general al Fondului Global pentru Inovare. A activat ca secretar de stat al Ministerului Educatiei, in perioada 2013-2015. A mai detinut functia de sefa a Departamentului politici si dezvoltare macroeconomica in cadrul Ministerului Economiei si Comertului si sefa a Departamentului politici si coordonarea asistentei externe din cadrul Cancelariei de Stat. Pe parcursul carierei sale a activat ca experta internationala pentru Banca Mondiala, UNICEF si alte organizatii internationale. Natalia Gavrilita este licentiata in drept international si are un masterat in politici publice la Scoala de Guvernare J.F. Kennedy a Universitatii Harvard. Este casatorita si are un copil.

Viorel Cibotaru, viceprim-ministru pentru Reintegrare

Viorel Cibotaru este un expert in securitate si reglementarea conflictelor, fost Ministru al Apararii. In calitate de Director de Program al Institutului de Politici Publice a condus un numar de proiecte si cercetari in domeniul de reintegrare si consolidarea masurilor de incredere pe ambele maluri ale Nistrului. Este co-fondatorul Centrului de Informare si Documentare privind NATO. Din 2006 este directorul Institutului European pentru Studii Politice. Viorel Cibotaru este doctor in Filologie, publicist, profesor universitar, absolvent al facultatii de jurnalism al USM. 

Rozalina Albu, ministrul Finantelor

Rozalina Albu este experta in administrare, buget si consultanta financiara cu o experienta de peste 15 ani in sectorul public si privat. In 2019, a fost  sefa de cabinet la Ministerul Finantelor, iar in perioada 2008–2012 a condus Sectia elaborarea bugetului si prognoze multianuale. Timp de 7 ani, a lucrat pe pozitii manageriale in Microsoft Irlanda si Ericsson Moldova. Are studii de masterat in comert international si integrare europeana la Universitatea Antwerpen si studii universitare de licenta in economie si finante. Vorbeste fluent rusa, engleza si franceza.

Sergiu Litvinenco, ministrul Justitiei 

Sergiu Litvinenco este membru fondator si vicepresedinte al Partidului Actiune si Solidaritate. In 2019 a fost ales deputat in Parlamentul Republicii Moldova. Din iunie pana in noiembrie 2019 a fost presedinte al Comisiei juridice numiri si imunitati, ulterior membru al acestei comisii. In cadrul activitatii din Parlament, a elaborat si promovat acte normative referitoare la realizarea reformei justitiei si pentru combaterea coruptiei, din domeniul electoral (anularea sistemului electoral mixt) si cel al administratiei publice. Pana la alegerea in Parlament, a activat in sistemul administratiei publice si in cadrul mai multor proiecte finantate de Banca Mondiala, UNDP, UNICEF. De asemenea, a activat in cadrul Unitatii de reformare a administratiei publice centrale din cadrul Cancelariei de Stat si a oferit consultanta juridica Comisiei Nationale de Integritate, Ministerului Educatiei, Centrului de Guvernare Electronica etc. A mai fost expert in cadrul proiectelor de dezvoltare a capacitatilor Ministerului Afacerilor Externe si Integrarii Europene si Secretariatului Parlamentului Republicii Moldova. Sergiu Litvinenco este licentiat in drept si are o vasta expertiza profesionala in domeniul dreptului si administratiei publice.

Ion Luca, ministrul Agriculturii, Dezvoltarii Regionale si Mediului

Ion Luca este un vinificator cu peste 15 ani de experienta in vinificatie si managementul proiectelor agricole. Din 2010, este fondatorul Casei Vinicole Luca si Carpe Diem Wines. Este cofondator si membru al Asociatiei Micilor Producatori de Vin din Moldova, timp de 7 ani a detinut functia de Presedinte al Asociatiei. In perioada 2007–2014, a fost coordonator de proiecte in domeniul agriculturii in cadrul agentiei KulturKontakt Austria. Ion Luca este absolvent al facultatii de Relatii Economice Internationale al Academiei de Studii Economice, detine un master in administrarea afacerilor, si este absolvent al scolii doctorale de al Universitatii Tehnice din Moldova. Din 2015, este parte a grupurilor de experti in jurizarea concursurilor internationale de vinificatie precum “Berliner Wine Trophy”, “Asia Wine Trophy”, “International Wine Grand Challenge” si altele.

Ala Nemerenco, ministrul Sanatatii, Muncii si Protectiei Sociale

Ala Nemerenco, medic de profesie, este in prezent consiliera a Presedintelui Republicii Moldova in domeniul sanatatii. In 2019, a fost ministra Sanatatii, Muncii si Protectiei Sociale. A activat in cadrul Oficiului de tara a Organizatiei Mondiale a Sanatatii, a fost consultanta a Organizatiei Mondiale a Sanatatii si altor organizatii internationale in Balcani si Asia Centrala, si consiliera personala al ministrului Sanatatii din Romania. In trecut a fost directoare a Clinicii Universitare de Asistenta Medicala Primara. Ala Nemerenco a activat in calitate de conferentiar universitar al Scolii de Management si Sanatate Publica a USMF “Nicolae Testemitanu”, este doctor in medicina, are peste 50 de articole si lucrari stiintifice publicate in tara si peste hotare, este autoare si coautoare a 11 manuale, indrumari metodice, ghiduri si protocoale. In 2015-2019, a fost consiliera municipala, presedinta Comisiei protectie sociala, ocrotirea sanatatii, educatie, cultura si mass-media in Consiliul Municipal Chisinau. In 2010, a fost decorata cu Ordinul ”Gloria Muncii”.

Anatolie Nosatii, ministrul Apararii

Anatolie Nosatii este militar decorat cu experienta de peste 30 de ani in Armata Nationala si structuri militare internationale. Pana in 2020, a fost seful Directiei operatii al Marelui Stat Major al Armatei Nationale. In perioada 2014–2018, a fost ofiter militar in cadrul Departamentului pentru operatiuni de mentinere a pacii al ONU din New York. A fost sef al Statului Major in Comandamentul Fortelor de Reactie Rapida si Comandamentul Fortelor Terestre, comandant de batalion in cadrul Institutului Militar si comandant al Batalionului 22 de mentinere a pacii. Anatolie Nosatii a absolvit Institutul Militar de Arme Intrunite din Odesa si are un masterat in strategii de securitate nationala de la Universitatea Nationala de Aparare din SUA. Este decorat cu Ordinul “Credinta Patriei” si “Meritul Militar”,  Medalia Internationala a Organizatiei Natiunilor Unite pentru participarea la misiunile ONU, si Medalia ”Steaua de Bronz” pentru participarea in doua misiuni umanitare post-conflict din Irak. 

Mihai Popsoi, ministrul Afacerilor Externe si Integrarii Europene

Mihai Popsoi este vicepresedintele Partidului Actiune si Solidaritate si vicepresedintele Parlamentului Republicii Moldova. Este doctorand in studii politice in cadrul Universitatii din Milano. Este membru al Asociatiei pentru Politica Externa din Moldova. Intre 2010 si 2014, a activat in calitate de analist politic in sectia politico-economica a Ambasadei Statelor Unite in Republica Moldova, iar anterior a activat in cadrul Centrului de Informare si Documentare privind NATO. Mihai Popsoi si-a facut studiile de licenta si masterat in relatii internationale la Universitatea de Stat din Moldova si mai detine o diploma de masterat in politici publice de la Universitatea York, Marea Britanie si Universitatea Central Europeana.

Ana Revenco, ministrul Afacerilor Interne

Ana Revenco este consiliera Presedintelui Republicii Moldova in domeniul apararii si securitatii nationale si Secretar al Consiliului Suprem de Securitate. A activat in calitate de directoare executiva a Centrului International “La Strada” Moldova. In perioada 2012-2015, a fost sefa Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane al Inspectoratului General de Politie al MAI, iar in 2013–2015, a fost responsabila din partea IGP pentru organizarea implementarii planului de actiuni privind liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeana. Ana Revenco este licentiata in relatii economice internationale, detine un masterat in administrarea organizatiilor non-profit si este parte a grupului de experti al Consiliului Europei pentru monitorizarea implementarii Conventiei Europene impotriva traficului de persoane. Este decorata cu distinctia presedintelui Republicii Moldova “Meritul Civic”.

Andrei Spinu, ministrul Economiei si Infrastructurii

Andrei Spinu este Secretar general al Administratiei Presedintelui Republicii Moldova si secretar general al Partidului Actiune si Solidaritate. In 2019, a detinut functia de Secretar general al Guvernului Republicii Moldova, iar in perioada 2015–2016 a fost viceministru al Tineretului si Sportului. Este antreprenor in domeniul tehnologiilor informationale cu un portofoliu de companii internationale si cofondator al organizatiilor pentru dezvoltarea antreprenoriatului Dreamups Innovation Campus si JCI Chisinau. Andrei Spinu este licentiat in business si administrarea afacerii, iar din 2018 urmeaza un program de masterat in domeniul guvernarii la Harvard University Extension School.

Anatolie Topala, ministrul Educatiei, Culturii si Cercetarii

Anatolie Topala este secretarul general al Ministerului Educatiei, Culturii si Cercetarii. In perioada 2015–2019, a condus Agentia Nationala pentru Curriculum si Evaluare, iar din 2013 pana in 2015 a fost director al Agentiei de Asigurare a Calitatii. Are o experienta bogata in domeniul academic, activand in calitate de sef al Departamentului de studii al Universitatii de Stat din Moldova si prodecan al Facultatii de Matematica si Informatica a USM. Anatolie Topala este conferentiar universitar si doctor in stiinte fizico-matematice. Vorbeste engleza, franceza si rusa.

Articole din aceeasi categorie