23.09.2019
Octavian Ticu acuza blocul ACUM de tradare, vorbeste despre „primele alegeri in epoca post-Plahotniuc” si i se adreseaza „prietenului sau”, Andrei Nastase, intr-un mesaj: „Ramanerea ta in cursa imi intareste convingerea ca esti solutia lui Dodon pentru Chisinau” - FOTO
Octavian Ticu acuza blocul ACUM de tradare si spune ca nu a respectat acordul care l-a semnat pe 21 februarie, cu trei zile inainte de alegerile parlamentare de a nu face nicio „colaborare post-electorala cu troika Plahotniuc-Dodon-Sor si alte partide care erau o emanatie a regimului Plahotniuc.”

Totodata acesta a tinut sa vorbeasca despre „primele alegeri in epoca post-Plahotniuc”, cele care vor avea loc in data de 20 octombrie.

Nu in ultimul rand, deputatul care de curand a parasit fractiunea PPDA si-a anuntat ca va candida la alegerile locale din Chisinau, s-a adresat catre „prietenul sau”, asa cum l-a numit el, Andrei Nastase intr-un mesaj pe facebook, spunandu-i ca ramanerea sa in cursa „ii intareste convingerea ca este Solutia lui Dodon pentru Chisinau.”

„Alegerile locale din 2019 sunt altfel de alegeri. Primele alegeri in epoca post-Plahotniuc. O epoca in care Blocul ACUM si PSRM au realizat o victorie importanta prin inlaturarea regimului oligarhic, dar o victorie pe care cele trei componente ale aliantei – PSRM, PAS si PPDA - au transformat-o intr-o lupta pentru putere, care l-a avantajat pe Dodon si pe socialisti.

1. Despre Blocul ACUM. Rationamentul de constituire a Blocului ACUM a fost inlaturarea regimului Plahotniuc si asigurarea unei tranzitii spre democratie si stat de drept, in conformitate cu angajamentele asumate prin Acordul de Asociere la UE. Blocul a avut trei identitati distincte – PAS, PPDA si oameni din societatea civila si din mediul academic – care pana la urma s-au redus primitiv la doua entitati politice – PAS si PPDA, obligand restul echipei sa faca alegere in favoarea unui sau altui partid politic. N-am venit in Bloc nici pentru PAS, nici pentru PPDA, ci pentru ca mi-am asumat o lupta impotriva regimului lui Plahotniuc, pe care o duceam de unul singur de mult timp. Am crezut in spiritul de unitate a Blocului, in decizii transparente si democratie interna, care sa ne faca o unitate de lupta compacta si capabila sa infrunte deopotriva PD, cat si ambitiile PSRM. M-am expus critic de nenumarate ori in privinta cedarilor succesive in fata PSRM, care s-au facut, fara justificare, in numele pastrarii „aliantei”. Alegerea lui Turcanu ca presedinte al Curtii Constitutionale, in mod fariseic, inseland deputatii, dar mai ales semnarea acordului cu PSRM la 16 septembrie 2019, inseamna o tradare a angajamentelor pe care Blocul ACUM le-a avut fata de alegatorii sai si de aceea m-am retras.

2. Despre Tradare. La 21 februarie Blocul ACUM a semnat un acord de ne-colaborare post-electorala cu troika Plahotniuc-Dodon-Sor si alte partide care erau o emanatie a regimului Plahotniuc. Am inteles imposibilitatea inlaturarii lui Plahotniuc fara complicitatea cu PSRM, chiar daca acest lucru se putea face fara a-i strange mana lui Kozak. Am acceptat acest compromis de circumstanta si chiar daca n-am semnat acordul din 8 iunie 2019, am sustinut in totalitate guvernul Maia Sandu si actiunile de inlaturare a regimului Plahotniuc. Mai putin acordarea SPP, SIS si CNA lui Dodon, pe care nu le-am votat, alaturi de multe alte prevederi care-l intareau. Consider semnarea acordului din 16 septembrie o eroare politica fundamentala, o forma absolut iresponsabila de legitimizare a influentei Federatiei Ruse in RM, care compromite parcursul european al RM si legitimeaza politic PSRM, un partid care nu este nici democratic, nici european. Din momentul declaratiei mele de retragere, Blocul ACUM are doua componente: PAS si PPDA, care au semnat acord de colaborare nelimitata cu PSRM la 16 septembrie, si o componenta libera pe care o voi reprezenta alaturi de alti deputati, a carui scop va fi crearea unei opozitii fata de guvernarea PSRM-PAS-PPDA.

3. Despre PSRM. In campania electorala i-am considerat pe Igor Dodon si socialisti parte a binomului Plahotniuc-Dodon si am luptat cu fermitate impotriva ambelor componente ale regimului oligarhic. Atat Dodon, cat si socialistii au stat bot la bot cu Plahotniuc pana in ultimele clipe ale caderii sale, iar Dodon facea planuri de federalizare a RM cu Plahotniuc si vindea tara rusilor. Iresponsabilitatea PAS si PPDA a dus la resetarea politica a lui Dodon si PSRM, care actualmente se erijeaza in ipostaza de mari luptatori pentru dezoligarhizare si salvare a RM. Acest lucru nu mai poate continua, lucru pe care mi l-am asumat atunci cand am decis sa-mi depun candidatura la functia de primar general al municipiului Chisinau. Este ultima reduta pe care oamenii liberi ai Chisinaului o au de aparat in fata avalansei PSRM, care din cauza politicianismului sectar PAS-PPDA a preluat initiativa politica in RM. De aici, impreuna cu Blocul ACUM si alte partide pro-europene vom reusi o coalizare care sa aduca RM pe fagasul romanesc si european, daca Blocul ACUM va intelege acest lucru.

4. Despre Andrei Nastase. L-am sustinut pe Andrei Nastase si PPDA din momentul in care si-au asumat cu mult curaj si determinare lupta impotriva regimului Plahotniuc. Am fost la toate protestele organizate de Platforma, la unele m-am expus si public. L-am criticat cand a cedat in favoarea Maiei Sandu la presedintie in 2016, la fel cum am refuzat sa fiu primar din partea PAS in 2018, pentru ca am considerat in ambele cazuri ca meriti mai mult aceste functii. Am organizat impreuna proteste si am stat pe baricadele luptei impotriva regimului Plahotniuc. Dar nu pot accepta jocul in care ai intrat cu Dodon – votul de la APCE, cazul Curtea Constitutionala, cardasia de la MoldovaGaz si alte actiuni la care poate ma voi referi odata. Andrei, da-te la o parte, ramai la MAI si continua reforma pe care ai inceput-o. Ramanerea ta in cursa imi intareste convingerea ca esti Solutia lui Dodon pentru Chisinau.

5. Despre PUN. Lansarea mea in campanie a fost un act spontan. Cu trei zile inainte de asumarea acestui pas eram in Siberia cu Expeditiile Memoriei, cautand locatiile unde basarabenii nostri au fost dusi de Stalin. N-am avut niciun sprijin politic, niciun partid politic in spate, doar sustinerea unor colegi deputati. Nu puteam intra in cursa independent pentru ca nu reuseam adunarea semnaturilor pentru un candidat independent. Am fost in negocieri cu trei partide politice – PUN, PLDM si PPR – care au fost de acord sa-mi ofere platforma lor politica pentru a candida, dar cu conditia sa fiu de pe listele lor, lucru care era imposibil de realizat. Timpul scurt n-a permis incropirea unei Aliante pentru Chisinau, dar ea poate fi realizata dupa aceste alegeri, in care putem forma o larga coalitie de dreapta, inclusiv cu Blocul Acum. Nu ma identific cu PUN in sens politic, dar aceasta formatiune este cea mai apropiata de mine pentru atasamentul fata de limba si identitatea romaneasca, fata de spatiul de cultura si civilizatie romaneasca si europeana, care-mi definesc unica mea identitate politica. Am acceptat propunerea PUN pentru a putea oferi chisinauienilor posibilitatea de a avea un candidat pro-romanesc si pro-european la primarie, dar raman deschis pentru o colaborarea cu toti candidatii si partidele care-mi impartasesc viziunile.

6. Despre Unionisti. Complicata ipostaza unionismului in R. Moldova. Dar nu de noi, romanii de aici depinde acum aceasta problema. Romania este diferita decat in anul 1918, la fel ca si Europa anului 2019, circumstantele timpului sunt pan-europene si trans-nationale si nu ingust nationale. Unirea cu Romania este un proces necontenit, care a fost declansat in 1989/1991 si care nu mai poate fi oprit. Reperele fundamentale ale RM sunt romanesti (limba, drapelul, stema, imnul si istoria), cetatenii RM in majoritate sunt cetateni romani, alegem si suntem alesi in parlamentul Romaniei si in cel european, suntem un tot intreg in sens academic si cultural, studentii nostri fac facultati in toata Romania, iar basarabenii fac afaceri nestingherit peste Prut. Avem nevoie de o abordare post-unionista, prin care sa aducem Romania in RM, mai mult decat sa ducem Basarabia acolo, care demult a facut-o, fara sa ne intrebe. Lasam la o parte unicitatea fiecaruia din noi si faptul ca „sunt mai roman decat alti romani” – este momentul sa fiti solidari si sa ma sustineti, asa cum v-am sustinut si eu pe voi in diferite circumstante.

7. Despre troli si alti mercenari al frontului electoral: Campaniile electorale sunt murdare. A fost omul bun si cuminte, si brusc a devenit un monstru. Din acest considerent intelectualii si oamenii cu bun simt, de care avem nevoie sa fie la carma tarii, ezita sa vina in politica. Iar mediocritatile, javrele si lepadaturile se baga acolo, pentru ca ei oricum asa sunt, ce conteaza ce zice lumea despre ei. Sunt o multime de-a troli si mercenari angajati pentru a dezechilibra emotional si psihic alegatorii, de a sadi in voi samburele neincrederii in liderii opozitiei. Nu polemizati cu ei, mai ales in spatiul virtual. Ei asta vor, sa genereze valuri de discutii si sa ne ponegreasca. Pur si simplu stergeti mesajele, apoi blocatii. Ei sunt mercenari, pentru asta sunt platiti. Purtati polemici si discutii cu oameni cu atitudini si pareri rationale, oneste si cinstite, chiar daca sunt diferite de ale voastre. Asta inseamna democratia. Trolii si mercenarii se vad dupa pagina, dupa prieteni, fotografii si istoric. Nu pierdeti timpul si nervii. Aparati-va liderii si aveti incredere in ei. Altfel nu avem nicio sansa sa rezistam, pentru ca fara suportul vostru vom fi desfiintati.”, a scris deputatul Octavian Ticu pe pagina sa de facebook.


Articole din aceeasi categorie