19.06.2023
„O decizie salutabila.” Ministrul Justitiei dupa ce partidul SOR a fost scos in afara legii. Ce spune oficialul despre posibilitatea ca liderii fractiunii sa-si creeze un nou partid

Ministrul Justitiei, Veronica Mihailov-Moraru, sustine ca decizia Curtii Constitutionale de a scoate partidul SOR in afara legii este una salutabila, ceea ce ar insemna ca au fost constate temeiuri pentru a justifica neconstitutionalitatea acestui partid. Mai mult decat atat, ministrul spune ca desi membrii fractiunii pot sa isi creeze un nou partid, constatarea Curtii in ceea ce priveste mandatele deputatilor, nu va permite acestora sa se afilieze unui alt partid politic. Declaratiile au fost facute in cadrul emisiunii In Profunzime. 

Veronica MIHAILOV-MORARU, MINISTRUL JUSTITIEI: „Curtea Constitutionala a decis sa admita sesizarea inaintata de Guvern cu privire la verificarea constitutionalitatii partidului SOR, ceea ce ar insemna ca a constatat existenta acelor temeiuri pentru a justifica neconstitutionalitatea acestui partid, reiesind din activitatea pe care a demarat-o acesta, contrar principiului statului de drept, fiindca daca ne aducem aminte, la baza argumentelor privind neconstitutionalitatea acestui partid au stat faptul ca in activitatea sa au fost constatate mai multe incalcari de ordin electoral, dar si faptul ca a activat contrar principiilor stabilite de articolul 41 cu privire la Constitutie.” 

Intrebata despre dovezile care au fost prezentate de reprezentantii Guvernului si au devenit temeiul acestei decizii, Veronica Mihailov-Moraru a declarat ca au fost probe ce au vizat mai multe aspecte, atat incalcarea legislatiei electorale, dar si finantarea acestui partid din alte surse. 

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV: „Ce dovezi a prezentat Guvernul pentru a convinge Curtea Constitutionala ca partidul SOR este o amenintare la adresa securitatii statului si ca este finantat de o grupare criminala?”

Veronica MIHAILOV-MORARU, MINISTRUL JUSTITIEI: „Au fost prezentate mai multe probe, inclusiv din mai multe aspecte. In primul rand au fost acele decizii care au constat incalcarea legislatiei electorale, avand si mai multe santiuni in acest sens. Au fost dovezi ce tine de faptul ca mai multe persoane din cadrul acestui partid s-au aflat pe lista santiunilor internationale declarate de catre mai multe state, inclusiv dovezi ce tine de finantarea acestui partid din alte surse si ceea ce a aratat cumva ca a deturnat ordinea europeana spre care tinde poporul Republicii Moldova.”

Ministrul Justitiei, considera ca decizia Curtii Constitutionale s-a bazat si pe cele trei prevederi legale anuntate de anterior de Comisia de la Venetia pentru a declara un partid neconstitutional si anume: sa se bazeze pe prevederi legale, sa aiba un scop legitim si sa respecte principiul proportionalitatii.

Veronica MIHAILOV-MORARU, MINISTRUL JUSTITIEI: „Odata ce Curtea Constitutionala a ajuns la aceasta solutie exprimata prin decizia recent pronuntata, inseamna ca a luat in consideratie toate aceste factori, cum au fost aprobate temeinic probele prezentate la dosar. Sunt sigura ca a evaluat proportionalitatea aplicarii unei astfel de decizii, pentru ca noi in practica Republicii Moldova nu am avut astfel de cazuri.”

Totodata, ministrul Justitiei sustine ca desi membrii partidului SOR isi pot crea un nou partid, constatarile care au fost pronuntate astazi de Curtea Constituionala, nu le permite acestora, de exemplu in cazul deputatilor, sa se afilieze unui alt partid. 

Veronica MIHAILOV-MORARU, MINISTRUL JUSTITIEI: „Sigur, orice are dreptul sa isi faca un alt partid, dar trebuie sa intelegem ca una din constatarile care le-a pronuntat astazi Curtea, a fost ca in ceea ce tine de mandatele deputatilor, ei isi continua activitatea de deputat in baza mandatului in mod independent, insa, fara dreptul de a se afilia la alte partide.”

Dupa mai bine de trei ore in deliberare, magistratii de la Curtea Constitutionala au decis astazi admiterea sesizarii depuse de Guvern si declararea partidului SOR neconstitutional.

In noiembrie anul trecut guvernul a depus o sesizare la Curtea Constitutionala cu privire la scoaterea partidului SOR in afara legii. S-a intamplat la cateva saptamani dupa ce Statele Unite au impus sanctiuni impotriva fugarului Sor si a formatiunii pe care o conduce, pentru ca ar apara interesele Moscovei, fiind finantata de apropiati ai Kremlinului. Partidul SOR a declarat ca sesizarea Guvernului este ilegala si a respins acuzatiile. In prezent Procuratura Anticoruptie are deschis un dosar penal pe faptul finantarii ilegale a formatiunii.

Articole din aceeasi categorie