22.05.2023
„O decizie care era de asteptat.” Kulminski si Flenchea despre validarea mandatului de bascan al UTA Gagauzia. Cum argumenteaza expertii unirea elitelor politice din autonomie, dar si pozitia Chisinaului in situatia creata

Pentru expertii Vlad Kulminski si Alexandru Flenchea nu a fost o surpriza decizia de astazi a magistratilor de la Curtea de Apel Comrat de a valida mandatul bascanului si a recunoscute rezultatele scrutinului contraversat din UTA Gagauzia. Fostul vicepremier pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea, sustine ca unirea elitelor politice din autonomie nu s-a datorat faptului ca acestia si-au dorit ca sa castige candidatul partidului SOR, dar pentru a lupta impotriva Chisinaului. Directorul executiv al Institutului pentru Initiative Strategice, Vlad Kulminski, insa, crede ca Chisinaul a luat o decizie corecta in situatia creata si nu a permis izbucnirea unui adevarat conflict dintre autoritatile centrale si intreaga autonomie. Totusi, Kulminski se arata nedumerit de actiunile CNA-ului, acesta nu poate intelege de ce a fost nevoie de intrarea cu forta si ridicarea listelor cu alegatori, odata ce pana la urma alegerile nu au fost anulate. Declaratiile au fost facute in cadrul emisiunii In Profunzime. 

Vlad KULMINSKI, DIRECTOR EXECUTIV AL INSTITUTULUI PENTRU INITIATIVE STRATEGICE: „Pentru mine este o decizie care era de asteptat. Eram sigur ca Chisinaul nu va anula aceste alegeri. Aici sunt mai multe considerente, dar mai mult politice. Ceea ce se intampla acum in Republica Modova este lupta dintre viata si moarte dintre partidul de guvernamant, PAS si partidul SOR, care este un partid finantat din bani cu provenienta dubioasa si liderul acestui partid care este condamnat. PAS a inceput aceasta lupta cu partidul SOR, a luat aceasta decizie, practic ce se intmpla, acest partid creste, este legea politica. PAS va trebui sa duca aceasta lupta pana la capat, daca nu, vom avea un partid cu o pondere mare, se prezinta acolo ca victima.”

Intrebat ce anume trebuie sa faca partidul de guvernamant, expertul Vlad Kulminski a mentionat ca este important sa nu fie permisa intrarea banilor ilgali in Republica Moldova. 

Vlad KULMINSKI, DIRECTOR EXECUTIV AL INSTITUTULUI PENTRU INITIATIVE STRATEGICE: „Sa nu admitem intrarea banilor negri in Republica Moldova. Tu trebuie sa lupti cu aceste fluxuri ilegale care intra in tara. Chisinaul avea practic o singura alegere, sa continue lupta cu partidul SOR mai departe in UTA Gagauzia sau sa nu faca acest lucru. Eu cred ca daca Chisinaul avea sa continue lupta exista riscul real ca Chisinaul sa se confrunte nu doar cu partidul SOR in Gagauzia, dar cu intreaga autonomie.”

Mai mult, directorul executiv al Institutului pentru Initiative Strategice considera ca autoritatile de la Chisinau au facut o alegere corecta si nu au permis izbucnirea unui conflict direct dintre autoritatile centrale si intreaga autonomie. Totusi, Kulminski se arata nedumerit de actiunile intreprinse de CNA in cazul dat. 

Vlad KULMINSKI, DIRECTOR EXECUTIV AL INSTITUTULUI PENTRU INITIATIVE STRATEGICE: „Mai precis eu pana acum nu am inteles actiunile CNA-ului. De ce a fost necesar sa intri acolo cu forta, cu mascatii, ca pana la urma sa nu anulezi aceste alegeri, aceste lucruri pentru mine nu se leaga, nu sunt logice. Anume acea actiune a CNA-ului a unit toate fortele. Mie mi se pare ca Chisinaul, acum, a facut un lucru foarte corect. Acum Chisinaul nu va lupta cu intreaga Gagauzie si nu a transportat lupta cu Sor in lupta cu UTA Gagauzia.”

Totodata, expertii sustin ca anume aceste actiuni au dus si la unirea elitelor politice din autonomie. Fostul vicepremier pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea, sustine ca acestia s-au unit nu pentru a fi si a sustine candidatul partidului SOR, dar pentru a lupta impotriva Chisinaului. 

Alexandru FLENCHEA, FOSTUL VICEPREMIER PENTRU REINTEGRARE: „Haideti sa nu subestimam liderii politici din UTA Gagauzia si sa nu subestimam impactul actiunilor Chisinaului, pentru ca ceea ce a mobilizat intreaga Gagauzie si a unit taberele adverse, ceea ce nu am vazut niciodata in Gagauzia din 1994, ceea ce a declansat acest fenomen au fost actiunile Chisinaului. In locul lui Sor putea sa fie oricine sau nimeni si mergeam pe acelasi scenariu. Este o coalizare nu pentru ceva, ci impotriva Chisinaului, impotriva ceea ce este perceput de elitele din Gagauzia ca si o amenintare din partea Chisinaului pentru fiecare in parte si pentru autonomie in general. E mult mai usor sa unesti oamenii impotriva a ceva, decat pentru ceva.”

Totusi, expetul Vlad Kulminski spune ca va trece timp si aceste elite care sunt acum „cica unite” vo reveni la viata politica normala, avand interese diferite. 

Vlad KULMINSKI, DIRECTOR EXECUTIV AL INSTITUTULUI PENTRU INITIATIVE STRATEGICE: „Noi o sa vedem foarte repede ca aceste elite din UTA Gagauzia care acum sunt cica unite, ei vor reveni la politica normala si politica normala este ca si la Chisinau, diferite grupe de interese.”

Dupa o sedinta care a durat aproape sase ore, mandatul bascanului autonomiei gagauze a fost validat. Curtea de Apel Comrat a recunoscut rezultatele scrutinului controversat, marcat de suspiciuni de corupere a alegatorilor, finantare ilegala si includerea pe listele electorale a unor persoane decedate. Desi decizia magistratilor poate fi contestata la Curtea Suprema de Justitie, Evghenia Gutul s-a declarat invingatoare. Inainte de a deveni oficial bascan, aceasta trebuie sa depuna juramantul, iar ca sa sa ajunga la o masa cu ministri, trebuie sa fie confirmata drept membru al guvernului de presedintele Maia Sandu.

Judecatorii Curtii de Apel Comrat au validat rezultatele scrutinului, desi exista o serie de acuzatii in adresa partidului care o sustine pe Gutul. Sunt suspiciuni de corupere a alegatorilor, finantare ilegala, depasirea limitei de plafon a cheltuielilor si includerea pe listele electorale a persoanelor decedate, acuzatii negate de formatiunea Sor. Procuratura Anticoruptie a initiat un dosar penal, iar reprezentantii institutiei au declarat anterior ca vor trimite probele in judecata, doar ca este o cauza complexa si ar putea dura. Ca sa devina oficial bascan, Evghenia Gutul trebuie sa depuna juramantul in fata Adunarii Populare din Gagauzia. Potrivit legii, guvernatorul este confirmat in functia de membru al Guvernului printr-un decret al presedintelui. Am cerut un comentariu de la presedintie, dar nu ni s-a raspuns deocamdata.

Pe 16 mai, mascatii de la Centrul National Anticoruptie, ofiterii de la Procuratura Anticoruptie, dar si cei de la Inspectoratul National de Investigatii au descins la Comisia Electorala Centrala din Gagauzia dupa ce membrii CEC au confirmat rezultatele alegerilor din regiune, care o califica pe Evghenia Gutul ca fiind castigator al scrutinului. CNA a anuntat ca au fost ridicate liste cu alegatori, care contin persoane decedate sau aflate peste hotare si din numele carora s-ar fi votat.

Articole din aceeasi categorie