03.04.2023
„Nu a fost umilitor.” Noul membru al CSM, Ion Guzun, despre experinta sa din timpul evaluarii Comisiei Pre-Vetting. Cum explica acesta numarul mic de candidati care au promovat concursul

Noul membru al Consiliului Superior al Magistraturii, Ion Guzun, a declarat ca evaluarea Comisia Pre-Vetting nu a fost pentru el o experinta umilitoare, cum o spun alti judecatori, a fost stresant insa datorita intrebarilor minutionase si obligatia de a justifica mai multe procurari sau achizitii facute anterior. Mai mult decat atat, acesta mentioneaza ca anume faptul ca unii candidati nu au reusit sa justifice provinienta unor bunuri au determinat Comisia sa nu ii promoveze. Declaratiile au fost facute in cadrul emisiunii In Profunzime. 

„Emotiile erau mult mai mari inafara interviului, pentru ca de la momentul in care am depus cererea pentru a participa la acest concurs, a doua sau a treia zi, Comisia Juridica a expediat dosarul meu la Comisia Pre-Vetting, iar din iunie pana in decembrie nu am avut nicio comunicare. Cand am primit primul mesaj de la Comisie la sfarsitul lunii decembrie, termenul a fost foarte scurt si daca legea avantajeaza Comisia ca sa obtina careva documente si institutiile sunt obligate sa raspunda in cateva zile, eu daca ma duceam la banca pentru niste informatii trebuia sa astept mai mult timp”, a declarat Ion Guzun.

Totodata, acesta mentioneaza ca intrebarile Comisiei au fost foarte detaliate si in cele mai multe cazuri acestia priveau justificarea unor bunuri procurate anterior. 

„Primul set de intrebari pe care l-am primit eu, avea 17 intrebari si la fiecare erau sub intrebari, la una trebuia sa justific si sa aduc argumente la  49 de tranzactii care le-am avut incepand cu anul 2008 pana in 2021. E foarte minitios. Este important ca daca o persoana a primit prin transfer sau in numerar o suma de bani, trebuie sa justifici de unde au venit acesti bani. Trebuie sa ai o deligenta financiara foarte buna si eu cred ca nu a fost, cum unii ziceau, umilitor”, a adaugat Guzun.

Intrebat de ce crede ca atat de putini candidati au trecut concursul de prevetting, noul membru al Consiliului Superior al Magistraturii a 

„Eu cred ca probabil, Comisia de prevetting trebuia sa faca si o prezentare fie in textul deciziei sau printr-o comunicat de presa, care a fost setul intreg de subiecte, care a fost adresat candidatilor pe subiecte si faptul ca pentru Comisie candidatul a oferit destule justificari, documente. In partea ce tine de intrebarile serioase sau cele care a vrut sa le aduca publicului pentru dezbatere a decis sa le faca in public, acel interviu si acele intrebari si intrebarile Comisiei se refera la procurarea de bunuri, persoanele nu puteau sa justifice, au aparut intrebari referitor la vanzarea-procurarea unor bunuri de la functionarii de stat, care au decis de comun acord sa nu indice suma reala a bunurilor in contracte. Eu inteleg ca probabil multi au aplicat aceasta procedura 10,15,20 de ani, pentru ca asa toti faceau, nu scriea pe procuror, judecator, dar pe mama care lucreaza la tara profesoara de limba romana, avem si judecatori asa”, a explicat Ion Guzun.

De joi Consiliul Superior al Magistraturii a devinit functional dupa ce Parlamentul a votat candidaturile a trei membri non-judecatori in cadrul organului de autoadministrare in sistemul judecatoresc. Este vorba de candidatii care au trecut evaluarea comisiei prevetting, Ion Guzun, Tatiana Ciaglic, Alexandru Postica. Cu doar patru membri, CSM va putea anunta concurs pentru functia de judecator la Curtea Suprema de Justitie si lua decizii de administrare, mai putin care ar viza cariera judecatorilor.

Anterior, Comisiei Pre-Vettin a anuntat ca doar trei din cei 12 candidati cu experienta profesionala relevanta in drept au promovat evaluarea. Astfel, Comisia a emis trei decizii de promovare si noua decizii de nepromovare a evaluarii, patru dintre care au fost pe motivul retragerii din concurs sau nedepunerii in termen a declaratiei pentru cinci ani. Pana in acest moment, noua din cei 12 candidati evaluati au acceptat publicarea deciziilor Comisiei Pre-Vetting.

Articole din aceeasi categorie