22.07.2020
Nou scandal diplomatic intre SUA si China. Americanii le-au dat chinezilor un ultimatum de 72 de ore sa inchida consulatul din Houston

Autoritatile americane au dat ordin pentru inchiderea consulatului Chinei din Houston, Texas  in 72 de ore dupa un incident care risca sa devina un nou scandal diplomatic intre SUA si China, relateaza BBC. Decizia a fost luata in urma unui incident la consulatul Chinei in care mai multi indivizi neidentificati au ars documente in cosurile de gunoi din zona exterioara consulatului. Departamentul de Stat al SUA a motivat decizia precizand ca „protejeaza proprietate intelectuala americana”.

La randul sau, purtatorul de cuvant al ministerului de Externe chinez, Wang Wenbin, a spus ca decizia este „revoltatoare si nejustificata”. Chinezii au avertizat, de asemenea, ca vor raspunde la acest incident, daca SUA nu renunta la masura.

Tensiunile au inceput sa fie iarasi in crestere intre Statele Unite si China in ultima vreme. Presedintele Donald Trump si administratia sa au intrat in repetate randuri in conflict cu Beijingul din motive comerciale, din cauza pandemiei de coronavirus, dar si din cauza noii legi de securitate impuse de China in Hong Kong.

Articole din aceeasi categorie