17.08.2020
Noi promisiuni pentru agricultori. Ce propun socialistii Corneliu Furculita si Radu Mudreac - VIDEO

Deputatii PSRM Corneliu Furculita si Radu Mudreac spun ca situatia din agricultura este folosita in scop politic de unele forte, in contextul protestelor recente la care au participat mai multi agricultori. Socialistii spun ca Guvernul munceste si identifica solutii, inclusiv din extern.

Corneliu FURCULITA, DEPUTAT PSRM: "Este un an care a venit cu aceasta pandemie care influenteaza economia. In aceste conditii dificile, Guvernul face tot posibilul ca situatia agricultorilor sa fie ameliorata, sa poata semana campurile pentru anul viitor, dar totodata vedem ca pe fundalul acestei situatii sunt politicieni care vor sa profite de aceasta situatie.

Astazi, acele forte politice care in trecut au facut doar optimizari, aceste forte nu au nimic mai bun decat iar o oprimizare, a micilor fermieri, astfel incat sa nu existe, sa nu le acorde subventionari si asta se va face prin permiterea strainilor sa cumpere pamanturi in Moldova."

Deputatul Radu Mudreac afirma ca Guvernul munceste impreuna cu un grup format din patru fractiuni parlamentare pentru identificarea unui sir de solutii:

- Usurarea ca povara a impozitelor conexe la salarii pentru agricultori;

- Intreprinderile de stat 2KR si Mecagro care in prezent au oferit credite tehnice in suma de aproximativ 200 milioane de lei, sa fie acordata acea vacanta ca agricultorii sa nu achite dobanda la credite si nici penalitatile;

- Acordarea unor parghii de catre BNM, prin bancile comerciale, ca sa le dea o vacanta la credite;

- Agricultorii care au credite pana la 150 de mii de lei, AIPA sa le achite dobanzile la credite;

- S-au indentificat 100 milioane de lei pentru acoperirea pagubelor si a doua suma de 100 milioane de lei a fost indentificata din fondul de interventie a Guvernului. Ieri in urma unei discutii s-a mai promis si va fi alocat inca 100 milioane de lei pentru grupa a doua. In total, 300 milioane de lei.

Socialistul mai spune ca se identifica si alte solutii, inclusiv se lucreaza cu donatorii externi. "Nu este nevoie de a juca jocul unor politicieni. Tragedia care s-a abatut asupra agricultorilor, cineva vrea sa o valorifice politic", conchide Radu Mudreac.

Articole din aceeasi categorie