30.01.2023
Noi detalii despre furtul miliardului. Sergiu Litvinenco, la emisiunea In PROfunzime: "Dosarul este pe ultima suta de metri la Curtea de Apel"

Dupa ce in noiembrie 2014, a fost furat un miliard de dolari din mai multe banci din Moldova, ministrul Justitiei, Sergiu Litvinenco, anunta ca abia in 2023 dosarul se afla pe ultima suta de metri la Curtea de Apel. Acesta mentioneaza ca motivul pentru care procedura s-a extins ar fi implicarea fugarului Ilan Sor in mai multe dosare care sunt inca in procedura. Declaratia a fost facuta in cadrul emisiunii In PROfunzime.

Sergiu LITVINENCO, MINISTRUL JUSTITIEI: "In cazul lui Sor exista acest dosar care este pe ultima suta de metri la Curtea de Apel si totodata mai exista si multe alte dosare care sunt in procedura de urmarire penala la procurori pe frauda bancara. Sunt multe epizoade. In cauza in care se obtine si persoana respectiva este condamnata, evident ca in sentinta urmeaza a fi prevazuta si confiscarea prejudiciului care a fost adus statului.

Evident ca asteptam in continuare ca sa existe finalitate, macar in cateva epizoade din acest dosar a furtului miliardului, pentru ca acolo sunt foarte multe persoane urmarite, o parte sunt trimise in judecata, altele sunt pe ultima suta de metri, spre exemplu cazul Andronache, tot este legat de furtul miliardului, am vazut ca procuratura a finalizat urmarirea penala, dosarul trebuie trimis in judecata."

In noiembrie 2014 s-a aflat ca din Banca de Economii, Unibank si Banca Sociala a disparut un miliard de dolari.

13 noiembrie 2014 – Guvernul Republicii Moldova decide ca toate creditele interbancare, care la acea data constituia 222 milioane de lei, sa fie recuperate institutiilor financiare.

17 noiembrie 2014 - Ministerul Finantelor acorda o garantie de stat cu privire la recuperarea banilor. Dupa aprobarea deciziilor, una dintre banci – a carei actionara este compania afiliata lui Plahotniuc, in regim de urgenta, in decurs de 5 zile, transfera pe conturile bancii falimentate – Banca de Economii, circa 2,3 miliarde de lei. In realitate, insa, pe conturile Bancii de Economii sunt virate doar 1,2 miliarde de lei, datoria restanta, fiind generata prin metoda „carusel-ului” plasamentelor interbancare fictive. Adica, virarea sumelor pe conturile altor companii, care la randul lor le plasau din nou la BEM.

Toate actiunile respective aveau loc cu incalcarea flagranta a legislatiei, in lipsa unor rationamente financiare si nu fara implicarea Bancii Nationale. Toate plasamentele financiare reale de pe conturile BEM erau transferate imediat pe conturile unor companii off-shore, dupa care erau sustrase. Iar acum, esentialul, deja pe 28 noiembrie 2014, Banca Nationala restituie circa 2,3 miliarde de lei pe conturile bancii comerciale, care mai devreme au fost plasate pe conturile BEM. De notat ca, noii actionari ai bancii erau in perfecta cunostinta de cauza despre acest fapt, dar totusi, au procurat pachetul de actiuni, beneficiar al caruia era cetateanul Plahotniuc.

Vezi AICI intreaga emisiune In PROfunzime din data de 30 ianuarie.

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.

Articole din aceeasi categorie