04.06.2023
Nicu Popescu, despre importanta desfasurarii Summitu-lui in Moldova. „A schimbat total perceptia tarii in ochii liderilor care vor decide viteza parcursului nostru european” - VIDEO

Summit-ul Comunitatii Politice Europene, care a avut loc in premiera in tara noastra, este un urias beneficiu de imagine pentru Republica Moldova. O spune ministrul de externe, Nicu Popescu, in cadrul emisiunii In PROfunzime, care a fost inregistrata si va fi difuzata luni seara. Vicepremierul spune ca dupa acest eveniment, autoritatilor de la Chisinau le va fi mai usor sa convinga statele membre UE ca, in toamna, Moldova trebuie sa inceapa negocierile de aderare.

Nicu POPESCU, MINISTRUL AFACERILOR EXTERNE SI INTEGRARII EUROPENE:„Cel mai important lucru este ca acest Summit ancoreaza si mai mult Republica Moldova in familia de state europene. Ne facem mai cunoscuti, cea mai mare parte a liderilor nu au fost niciodata in RM. Experienta acestei prezente fizice pe teritoriul nostru cred ca a schimbat total perceptia RM in ochii acestor lideri care vor decide viitorul si viteza parcursului nostru european.”

Nicu Popescu spune ca acest summit a permis autoritatilor de la Chisinau sa arate cat de europeana este Republica Moldova si a mentionat ca oficialii au ramas impresionati de tara noastra.

Nicu POPESCU, MINISTRUL AFACERILOR EXTERNE SI INTEGRARII EUROPENE:„Multi din ei s-au simtit ca in orice alt stat european, privelisti frumoase, castel frumos, sticle de vin frumoase, cirese gustoase, oameni frumosi, toti au fost impresioanti.Acest lucru ne va facilita inca foarte multi ani calea noastra de aderare. 
-Care a fost cel mai dificil lucru? 
-Trebuia sa te asiguri ca ai suficienta apa, ca aceasta apa e rece, ca ai cafea, ca luminile lucreaza, ca aerul conditionat pentru jurnalisti lucreaza.”

Totusi, ministrul de externe spune ca atat liderii, cat si jurnalistii, au ramas multumiti, iar Republica Moldova a demonstrat ca poate organiza un eveniment de o astfel de amploare.

Nicu POPESCU, MINISTRUL AFACERILOR EXTERNE SI INTEGRARII EUROPENE:„Cum a spus si presedintele Klaus Iohannis ca organizarea summitului a fost ireprosabila. Acest lucru demonstreaza ca Moldova are capacitati administrative semnificative, or aceste capacitati administrative sunt una din recomandarile comisiei europene.”

Nicu Popescu a explicat si cum a fost asigurat spatiul aerian al Republicii Moldova.

Nicu POPESCU, MINISTRUL AFACERILOR EXTERNE SI INTEGRARII EUROPENE:„O buna parte de protectie a spatiului aerian nu s-a facut de pe teritoriul Moldovei, ori dvs sa intelegeti ca protectia aeriana este organizata la scara de sute de km, sunt tari mari. Cea mai mare parte a fost asigurata de Romania cu echipamente din Romania, Franta, SUA si Nato la fel a contrubuit de pe teritoriul statelor NATO.”
-Ucraina a fost implicata?
-Chiar toate detaliile nu le stim, dar evident o sa va spun ca este absolut logic ca Ucraina mereu isi apara spatiul aerian.”

Pe 1 iunie, Republica Moldova a fost gazda diplomatiei europene in contextul desfasurarii celui de-al doilea summit al Comunitatii Politice Europene. Prima reuniune a fost organizata in toamna anului trecut in Cehia, iar urmatoarea va avea loc in Spania.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.  

Articole din aceeasi categorie