21.11.2022
"Ne pregatim pentru o iarna extrem de dificila". Cum comenteaza prim-ministrul declaratia presedintelui Maia Sandu, la Platforma de Sprijin de la Paris

Prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavrilita, sustine ca intr-adevar Republica Moldova se va confrunta cu o iarna mult mai dificila decat anii trecuti intrucat facturile vor fi mult mai mari, chiar si cu compensatiile oferite de Guvern. Totodata, aceasta a adaugat ca autoritatile fac tot posibilul ca sa fie alaturi de oameni in aceasta perioada. Declaratia a fost facuta in cadrul emisiunii In PROfunzime.

Natalia GAVRILITA, PRIM-MINISTRUL REPUBLICII MOLDOVA: "Acum toata lumea va vedea ca facturile sunt mai mari, chiar si cu aceste compensatii din partea guvernului, si moldovenii nu sunt atat de bogati ca sa-si poata permite facturi mai mari si noi intelegem asta. Intr-adevar va fi o iarna grea. Mai mult ca atat, vedem si saptamana trecuta ca am avut deconectari, din cauza unor bombardamente in Ucraina. Deci, am stat in intuneric intr-o anumita perioada din cauza razboiului a fost simtit de foarte multi oameni pe pielea lor proprie."

Totodata, intrebata daca aceste compensatii vor asigura oamenii ca vor putea achita facturile mari care urmeaza sa vina in perioada rece a anului, aceasta a dat asigurari si spune ca autoritatile fac tot posibilul pentru aceasta. 

Natalia GAVRILITA, PRIM-MINISTRUL REPUBLICII MOLDOVA: "Noi facem tot posibilul ca sa fim alaturi de oameni in aceasta perioada. In primul rand am venit cu acest program de compensatii, ajutor la contor, oferim compensatii, mai tintite decat anul trecut. Bugetul total pentru compensatii este de 2 ori mai mare, decat anul trecut. 5 miliarde de lei vor fi dedicate pentru reducerea vulnerabilitatii energetice. Vom da compensatii si la gaze naturale si la agent termic si la electricitate. In afara de aceasta pentru cei mai vulnerabili, oricum exista programele care au existat si anterior, Programele care sunt bazate pe determinarea veniturilor. Cum ar fi ajutorul social si ajutorul pe perioada rece a anului. Deci, vom acorda asistenta in factura pentru 4 categorii de populatii si cei mai vulnerabili vor avea accces si la ajutor pe perioada rece a anului si ajutor social." 

Astazi, Presedintele Maia Sandu a spus ca la moment Republica Moldova trece printr-o perioada foarte dificila, intrucat se confrunta cu o criza energetica deosebit de grava care pune in pericol aprovizionarea tarii cu gaze si energie electrica. Astfel, sefa statului mentioneaza ca tara noastra depune tote eforturile posibile pentru a trece cu brio aceasta dificultate, insa a adugat ca pentru aceasta are nevoie si de sustinerea partenerilor nostri europeni. Declaratia a fost facuta in cadrul unui discurs pe care l-a tinut la incheierea celei de-a treia editii a Platformei de sprijin pentru Moldova, care are loc la Paris.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.  

Articole din aceeasi categorie