21.01.2020
Motivul pentru care deputatii au nevoie de tablete cumparate din banii publici. Responsabilii de la Parlament vin cu detalii despre achizitia de peste 2 milioane de lei
Cele 110 tablete pe care parlamentul planifica sa le cumpere din banii publici vor fi utilizate de deputati pentru sistemul de vot electronic. Responsabilii de la Parlament dau asigurari ca acestea vor fi montate in sala de plen si nu vor fi mobile.

"Parlamentul Republicii Moldova s-a angajat sa implementeze e-Parlament si e-vot. Termenele anuntate pana acum nu au fost respectate din diferite motive. La aceasta ora, se lucreaza la un sistem care sa includa o noua pagina web si sistemul de vot electronic. Proiectul e-parlament este implementat de PNUD Moldova si cofinantat de Guvernul Suediei si Parlamentul Republicii Moldova", anunta responsabilii de la Parlament.

 Totodata, acestia spun ca pana acum a fost facut un volum mare de lucru si s-a ajuns la etapa de pre-testari, iar pentru a avansa este nevoie de tehnica, deoarece e-parlament inseamna digitalizarea proceselor si activitatii din Legislativ.

"Tabletele pentru achizitia carora a fost anuntat concurs sunt necesare pentru buna functionare a sistemului e-parlament, in particular a e-votului. Tabletele vor fi montate in sala de plen si nu vor fi mobile. Motivul este obligativitatea de a asigura securitatea, confidentialitatea si integritatea sistemului de e-vot. Cerintele tehnice sunt elaborate in comun cu dezvoltatorul proiectului e-parlament, respectiv caietul de sarcini include parametrii recomandati pentru functionarea, stabilitatea si securitatea sistemului. Sistemul de e-vot este parte componenta si indispensabila a sistemului e-parlament care asigura transparenta a procesului legislativ", anunta responsabilii de la Parlament.

VEZI SI: Parlamentul vrea sa cumpere 110 tablete, iar pentru asta este gata sa ofere peste 2 milioane de lei din banii publici / DOC

Articole din aceeasi categorie