15.05.2023
Moscova ar putea impune anumite restrictii. Ce spune premierul Dorin Recean, despre decizia ca Moldova sa iasa din CSI - VIDEO

Autoritatile se asteapta ca Moscova sa impuna anumite restrictii pentru tara noastra, in urma deciziei luate la Chisinau de a iesi din CSI. Declaratiile au fost facute de Dorin Recean in cadrul emisiunii In PROfunzime cu Lorena Bogza. 

 

Dorin RECEAN, PREMIERUL REPUBLICII MOLDOVA:"Domnul Grosu a anuntat iesirea din adunarea parlamentara a CSI-ului. Noi la Guvern avem iesirea noastra din diferite acorduri, CSE se presupunea ca sa avem o colaborare care sa ne ajute sa rezolvam problema acestor state. Chiar fiind membri ai CSI asa si nu am ajuns la rezolvarea conflictului transnistrean. Daca acest acord nu este util, trebuie sa-l denuntam. Cu acele state cu care vrem sa avem relatii comerciale, tendinta este sa mergem pe acorduri bilaterale. In sedinta de Guvern de miercuri avem deja o serie de acoruduri pe care le vom denunta. Am taiat si bugetul pentru compania MIR si acest trend va continua. In acelasi timp, trebuie sa ne concentram pe agenda noastra europeana. In cazul UE, lucurile sunt certe, angajamentele sunt respectate. In cazul CSI, angajamentele nu sunt respectate si lucrurile nu sunt certe. Procedura este urmatoarea: ministerele au sarcina sa evalueze fiecare acord care se refera la domeniul de competenta si vedem care sunt relatiile pe care trebuie sa le pastram. La nivel de CSI, problemele oricum nu se rezolva si atunci aceste acorduri nu sunt denuntate."

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV:"Exista acordul de liber schimb din cadrul CSI, renuntam la el sau nu?

Dorin RECEAN, PREMIERUL REPUBLICII MOLDOVA:"Iata cand o sa avem relatii bilaterale, atunci vom renunta. Doar atunci cand vom elimina riscurile legate de comertul extern al RM. Noi in procesul acesta de denuntare avem grija ca agentii economici sa beneficieze de schimburi economice."

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV:"In Parlament va fi un vor pentru iesirea din CSI?"

Dorin RECEAN, PREMIERUL REPUBLICII MOLDOVA: "Ceea ce facem acum este sa luam fiecare acord in parte. Astazi, problema care se pune este sa vedem, sunt sute de documente semnate in cadrul CSI, trebuie sa analizam aceste documente din perspectiva relatiilor noastre cu tarile CSI." 

Premierul spune ca dupa aceasta decizie se asteapta ca Moscova sa vina cu anumite restrictii pentru tara noastra.  

Dorin RECEAN, PREMIERUL REPUBLICII MOLDOVA: "Nu poate sa faca altceva decat ce a mai facut, sa mai interzica ceva, dar de fiecare data cand  a interzis ceva, industria Moldovei s-a reorientat si a devenim mai de succes. Avem acordul de liber schimb cu UE, acolo extindem gama de produse care pot fi exportate in UE." 

Totodata, iesirea din CSE ar putea dura de la un an, pana la trei ani, spune premierul. 

Dorin RECEAN, PREMIERUL REPUBLICII MOLDOVA: "Trebuie sa ne asiguram ca nu mai facem parte din acordurile care nu ne ajuta, ci doar ne creeaza riscuri."

Dupa 30 de ani, Republica Moldova face un prim pas spre retragerea din CSI. Presedintele Parlamentului sustine ca la prima etapa va fi denuntata Conventia Adunarii Interparlamentare a Comunitatii Statelor Independente, iar ulterior se va renunta gradual si la alte acorduri. Seful legislativului precizeaza ca decizia a fost luata dupa mai multe discutii, inclusiv cu presedintele Maia Sandu si cu seful executivului, Dorin Recean.

Articole din aceeasi categorie