Cristian PÎRVULESCU, POLITOLOG: „Așa cum l-am văzut de fiecare dată, mult mai atenți la modul care votează, poate că sunt unii care critică România, dar o fac pentru care au partizanate. În Republica Moldova nu se votează extrema dreaptă. Extrema dreaptă românească gen naționalistă este și anti-moldovenească, ca urmare este sancționată, asta s-a văzut la alegerile de săptămâna trecută, așa cum s-a văzut și la primul tur de scrutin prezidențial, atunci când Elena Lasconi a fost pe departe pe primul loc. Prezența la vot a fost extraordinară, o mobilizare exemplară, drept că au fost și multe secții de vot în Republica Moldova și a fost suficient astfel în cât să poată fi atgrași toți cei care simțeau nevoia să voteze, iar diferența dintre votul Moldova și cel din diasporă merită într-adevăr comentate.”
Totodată, Pîrvulescu a menționat că actele de interferență rusă la alegerile din Republica Moldova, i-a făcut pe moldoveni să fie mult mai conștienți.
Cristian PÎRVULESCU, POLITOLOG: „Cred că moldovenii sunt mult mai conștienți decât alegătorii din România și din diaspora românească din occident și de pericolul pe care îl are ingerința rusească și de modul în care acționează Rusia, deoarece a fost mult mai ușor de mobilizat pentru democrație și mai greu de manipulat pe rețelele de socializare, pentru că Moldova ca și Ucraina s-a obișnuit să conlucreze cu aceste interferențe pe care România le-a tratat cu mult prea multă indulgență și rezultatele n-au întârziat să se vadă. Sigur și dumneavoastră ați avut probleme la alegerile prezidențiale și referendum au fost cu emoție, dar gândițivă la voturi la diferența diasporei moldovenești, i-ați organizat exemplar și la primul tur și la referendum și la al doilea tur.”
Ulterior și Andrei Curăraru a spus că românii din Republica Moldova au votat pentru candidatul care are un interes deosebit pentru țara noastră.
Andrei CURĂRARU, EXPERT: „Alegerile din Republica Moldova au venit pe un fundal, pe fundalul acelei campanii care au fost pentru referendum, pe fundalul acelor presiuni care s-au simțit foarte bine în societatea din Republica Moldova legate de războiul hibrid, de cumpărarea voturilor și acea secțiune de votanți sunt români activi în Republica Moldova care au o poziție civică, ei au votat preponderent pentru candidați care aveau un program și un interes special pentru Republica Moldova. Ori am văzut-o pe doamna Lasconi la Chișinău a și adresat mesaje către oamenii din Republica Moldova. A știut cum să comunice cu cetățenii de la noi.”
De asemenea, expertul a precizat că deși moldovenii s-au prezentat într-un număr mare la urnele de vot în primul tur al alegerilor din România, o prezență mai activă în al doilea tur va avea un impact și mai mare.
Andrei CURĂRARU, EXPERT: „De asta important să înțelegem că în Republica Moldova se votează în primul rând pragmatic, în al doilea rând înclinarea proeuropeană. Capacitatea de mobilizare în Republica Moldova este departe de a fi depățită, 80 de mii este un număr destul de mare, un număr exemplar pentru Republica Moldova, dar pot vota cu mult mai mulți oameni, cetățeni care să influențeze și să influențeze benefic pentru România, această opțiune pro-europeană.”
Turul doi al alegerilor prezidențiale din România vor avea loc în acest weekend. Diaspora, inclusiv românii din Moldova, vor avea la dispoziție trei zile pentru a alege viitorul președinte.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.