25.03.2024
Moldovenii din diaspora vor putea vota prin coresponenta, anul viitor, la alegerile parlamentare. Declaratiile deputatului PAS, Vasile Gradinaru

Votul prin corespondenta ar putea fi aplicat in mai multe state, doar ca tocmai la alegerile parlamentare, acum fiind aplicat doar in SUA si Canada, pentru a se vedea cum functioneaza, despre asta a mentionat Deputatul PAS, Vasile Gradinaru, in cadrul emisiunii In Profunzime, dupa ce deputatul PSRM, Grigore Novac, a declarat ca proiectul care a fost votat in prima lectura este o discriminare in raport cu toti ceilalti.

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV:  „Proiectul a fost votat in prima lectura, ulterior au avut loc niste consultatii. Ce de aceste consulatii nu au avut loc inainte sa se voteze proiectul?

Vasile GRADINARU, DEPUTAT PAS:  „In prima lectura se voteza de concept si indiferent daca se intampla consultarile pana in prima lectura sau dupa, oricum nu se fac modificari ininte de prima lectura. Modificarile se fac in a doua lectura. Vor fi patru dezzbateri, doua deja au avut loc, a fost cu toti cei interesati, dupa au fost cu unele partide politice. Una va fi cu diaspora si dupa o totalizare.”

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV: „Domnule Novac, de ce impotriva votului prin corespondenta?”

Grigore NOVAC, DEPUTAT PSRM:   „Noi nu am spus ca suntem impotriva in general a unui vot de alternativa, dar atunci cand faci un proiect pilot si dai anumite drepturi doar la un numar limitat de alegatori asta este o discriminare in raport cu toti ceilalti.”

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV:  „De ce se vorbeste doar despre Statele Unite si Canada si nu se aplica peste tot?”

Vasile GRADINARU, DEPUTAT PAS:  „Diaspora in special in Statele Unite si Canada, dar sunt si alte tari, ca sa ajunga la sectia de vot trebuia sa mearga sute de kilometri. In Canada nu se permite deschiderea sectiilor de votare in afara consulatului sau ambasadei. Cand ne-am gandit, am pus trei filtre de baza: Unde exista o traditie, unde exista distanta mare si unde nu permite deschiderea sectiilor inafara. Astfel, ne-a iesit Canada si SUA.”

Saptamana trecuta, Parlamentul a votat, in prima lectura, proiectul privind votul prin corespondenta ce ar urma sa fie implimentat la prezidentialele din toamna in SUA si Canada.  

Proiectul a fost aprobat doar de deputatii PAS. Opozitia a votat impotriva deoarece considera initiativa discriminatorie in raport cu diaspora din alte tari. Acum urmeaza o perioada de consultari, iar ca urmare ar putea fi extinsa lista tarilor unde va fi folosit votul prin corespondenta.

Initiativa privind pilotarea votului prin corespondenta a fost anuntata de deputatii PAS la inceputul acestei luni. 

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.

Articole din aceeasi categorie