15.09.2020
Moldova a pierdut a treia transa din ajutorul macroeconomic oferit de UE din cauza ca nu a indeplinit conditiile, in special reformarea justitiei. Declaratiile ambasadorul UE la Chisinau, in cadrul emisiunii In PROfunzime - VIDEO

Moldova a pierdut a treia transa din ajutorul macroeconomic oferit de UE din cauza ca nu a indeplinit conditiile, in special reformarea justitiei, a declarat aseara ambasadorul Uniunii Europene la Chisinau. Invitat la emisiunea In Profunzime, Peter Michalko a spus ca nu vede evolutie in sistemul de drept, iar ultimele decizii ale instantelor sunt indoielnice. Alti 100 de milioane de euro sunt totusi pe cale sa ajunga la noi de la europeni.

Peter MICHALKO, AMBASADORUL UE LA CHISINAU:

“ - Am ratat a treia transa. Acesti bani mai pot fi recuperati?  

- Nu, acest program s-a terminat, dar este programul nou, legat de Covid, care a fost aprobat de Parlament, cu 100 de milioane. Moldova este intre zece tari pentru care UE ofera acesti bani, acest ajutor, pentru ca este clar ca economiile acestor state au fost afectate.  

- Primii 50 de milioane vin fara conditionalitati, celelalte 50, totusi trebuie sa facem ceva.

- Nu numai. Si domeniul justitiei de exemplu, pentru ca este continuarea conditiilor care au fost in programul precedent, mai ales conditiile legate de functionarea sistemului de justitie si Consiliul Suprem al Magistraturii.”

Michalko s-a aratat dezamagit de felul cum merg lucrurile in sistemul de justitie din Moldova, care potrivit lui, nu ar inregistra progrese.

Peter MICHALKO, AMBASADORUL UE LA CHISINAU:

“ - Din pacate, nu am vazut progrese. Chiar daca au existat sperante ca progresul este posibil si au fost semne de posibilitate de imbunatarire, este un proces de reforme care nu continua. Speram ca va continua.”

- Fostul sef SIS a fost doar amendat.”

- Eu cred ca toti isi fac concluzia respectiva, daca vorbim despre sapte familii. Amenda, ati spus suma. Deci, care este pretul distrugerii vietii unei familii?!”

Vechiul ajutor macroeconomic a fost oferit de UE in 2017 si era in valoare de 100 de milioane de euro. Programul a expirat in iulie 2020.

Atunci ajutorul a fost conditionat de reformarea sistemului de justitie, etc.

Articole din aceeasi categorie