21.03.2023
Ministrul Justitiei, despre tribunalul special anticoruptie: „In aceste 3 luni o sa fie elaborate mecanismul, proiectul de lege si constituirea acestuia.” Vladislav Gribincea: „In Ucraina exista, dar le-a luat trei ani sa il creeze”

Un tribunal anticoruptie nu poate salva situatia exceptionala din justie in Republica Moldova. Expertul Vladislav Gribincea, sustine ca nu dispunem de resurse, dar nici nu avem timpul necesar. Termenul dat de presedintele tarii, Maia Sandu, de trei luni, nu i se pare realist. De cealalta parte, ministrul Justitiei spune ca se va depune tot efortul si resursele necesare sa fie creat intr-un timp cat mai scurt. Declaratiile au fost facute in cadrul emisiunii In Profunzime. 

„Noi nu avem nevoie de tribunal anticoruptie, daca Curtea Suprema de Justitie este curata. Daca Curtile de Apel sunt curate. Daca presedintii din instanta sunt onesti, nu vad necesitatea unui tribunal special anticoruptie. In Ucraina el exista. Insa, le-a luat trei ani sa il creeze”, declara expertul.

In opinia ministrului Justitiei, avem nevoie de specializarea judecatorilor pe cazurile de coruptie.

„Guvernarea si-a asumat de la inceput si crearea unui tribunal anticoruptie. Din primele luni s-a analizat ca este nevoie de specializarea judecatorilor pe cazurile de coruptie. In aceste 3 luni o sa fie elaborate mecanismul, proiectul de lege si constituirea acestuia. Vor fi depuse toate eforturile si resursele necesare ca sa fie creata intr-un timp cat mai scurt”, spune Veronica Mihailov-Moraru.

Expertul considera ca Republica Moldova nu ar avea nevoie de un astfel de tribunal, daca are loc evaluarea externa a judecatorilor.

„Efortul de a crea un tribunal anticoruptie este egal cu pre-vetting-ul pe care noi am ne chinuim sa-l facem de un an si jumatate. Nu cred ca avem resursele ca sa facem acest lucru. Daca noi vom face evaluarea externa a judecatorilor, de tribunalul anticoruptie nu va fi nevoie. Efectiv, nu vom avea nevoie. Curtile de Apel si Curtea Suprema isi va face treaba, declara Gribincea.

Astazi, presedintele Republicii, Maia Sandu, a convocat Consiliul Suprem de Securitate in legatura cu situatia exceptionala din justitie. Asta dupa ce saptamana trecuta participantii la Adunarea Generala a Judecatorilor au decis sa intrerupa sedinta pana pe 28 aprilie, iar subiectul privind alegerea membrilor in Consiliul Superior al Magistraturii sa fie amanata.  

Adunarea Generala a Judecatorilor la care urma  sa fie alesi patru membri ai Consiliului Superior al Magistraturii din randul judecatorilor a fost intrerupta pana pe data de 28 aprilie. Si asta, potrivit celor prezenti, pentu a permite Curtii Supreme de Justitie sa se pronunte pe marginea contestatiilor depuse de candidatii care nu au promovat evaluarea in cadrul Comisiei Pre-Vetting

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508. 

Articole din aceeasi categorie