13.06.2022
Ministrul Afacerilor Externe, Nicu Popescu - la emisiunea In PROfunzime: „Asteptam un DA, dar cu niste conditii din partea UE”

Ministrul Afacerilor Externe, Nicu Popescu, a declarat ca cei doi pasi mari in directia integrarii Uniunii Europene sunt ca cele 27 de state membre sa ofere acest statut de candidat unanim, dar si cu implimentarea anumitor reforme suplimentare. Declaratiile au fost facute in cadrul emisiunii In PROfunzime cu Lorena Bogza.

„Astazi, in Colegiul Comisarilor Europeni s-a discutat fara a se face publice concluziiile, recomandarile Comisiei Europene ca reactie la intrebarile pe care le-am completat noi ca raspuns la acest chestionar. Deocamdata, nu stim exact care vor fi formularile sugerate, ceea ce este foarte clar ca Republica Moldova in aceste ore si zile va intreprinde cativa pasi importanti. Noi ne asteptam la semnale foarte pozitive din partea UE,” a spus Nicu Popescu.

Totodata, ministrul Afacerilor Externe, Nicu Popescu, a mentionat ca statele membre ale Uniunii Europene vor discuta timp de cateva zile aceste recomandari ale Comisiei Europene, iar pe 24 iunie vor reveni cu o recomandare per ansamblu a intregii UE.

„Noi speram evident sa obtinem o perspectiva clara de aderare, deci o recunoastere si o promisiune oferita Republicii Moldova ca noi vom adera la UE si speram sa ne pozitionam foarte bine ca sa devenim stat candidat la aderare astfel incat la o etapa ulterioara sa putem incepe negocierile de aderare,” a adaugat Popescu.

De asemenea, acesta mentioneaza ca Republca Moldova mai are de lucru, inaintea inceperii negocierilor de aderare si acum se astepta sa vedem care sunt acele lacune identificate in urma analizei raspunsurilor la chestionare pe care trebuie sa ne concetram. 

„Deci, la modul practic noi asteptam de la Comisia Europeana un set de conditii, care reies din lacunele identificate din justitie, lupta anticoruptiei, mediul de afaceri  plus mai pot fi si anumite domenii legislative care nu neaparat sunt problematice, dar nu s-au adaptat cadrului legislativ. La modul practic, Comisia Europeana trebuie sa ne propuna domenii prioritare de reforme pe care urmeaza sa le implementam,” a mai adaugat Nicu Popescu.

Ministrul Afacerilor Externe, sustine ca noi suntem in pragul obtinerii unei liste care este posibil sa o implimentam relativ rapid si care ne va permite sa devenim stat candidat. Este absolut clar ca in urmatoarele saptamani Republica Moldova va face doi, trei pasi enormi in directia aderarii la UE pe care ne dorim de zeci de ani si pe care nu ne erau oferiti.

Transformarea unei tari pentru a o pregati de aderare la UE dureaza, acest proces poate dura pana la 10 ani, chiar si 12 ani, totul depinde de vointa cetatenilor Republicii Moldova si clasei politice sa implimenteze aceste reforme. Cetatenii Republicii Moldova inteleg foarte clar ca viitoul si prosperitatea tarii, democratia noastra, securitatea noastra poate fi asigurata in si alaturi de UE,” a mai declarat ministrul Afacerilor Externe, Nicu Popescu.

La data de 11 aprilie, Republica Moldova a primit chestionarul Comisiei Europene cu privire la cererea de aderare la Uniunea Europeana, dupa ce Comisarul european, Oliver Varhelyi, i-a inmanat chestionarul ministrului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu.

Pe 22 aprilie, presedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, impreuna cu ministrii a trimis prima parte a chestionarului completat de aderare la Uniunea Europeana a Republicii Moldova. Documentul a fost inmanat de sefa statului, ambasadorului UE, Janis Mazeiks.

Pe 12 mai, Republica Moldova a transmis a doua parte a chestionarului de aderare la Uniunea Europeana. La evenimentul de inaugurare a noului sediu al Delegatiei Uniunii Europene in Republica Moldova, prim-ministrul Natalia Gavrilita a transmis chestionarul ambasadorului Delegatiei, Janis Mazeiks.

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.

Articole din aceeasi categorie